Rapportfloden: Blandade resultat

Börs Hoist och SCA finns bland bolagen som publicerat sina kvartalssiffror.

Sleep Cycle, som erbjuder en app för sömnanalys, redovisar ett rörelseresultat på 21,0 miljoner kronor (12,7) för det andra kvartalet 2024.

Rörelsemarginalen steg till 32,0 procent (22,0).

Det justerade rörelseresultatet blev 20,9 miljoner kronor (17,3) med en justerad rörelsemarginal på 32,0 procent (29,8).

Resultatet efter skatt växte till 17,0 miljoner kronor (10,3). Resultatet per aktie blev 0:84 kronor (0:51).

I sitt vd-ord skriver Erik Jivmark att tillväxten som kan ses i kvartalet kommer från en ökning av antalet prenumeranter.

Adtraction, som driver en plattform inom digital marknadsföring, redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Nettoförlusten ökade.

Omsättningen sjönk 14,5 procent till 276,6 miljoner kronor (323,5). Den organiska tillväxten anges inte.

"Vi nådde inte våra mål under det andra kvartalet 2024. Så enkelt är det. Målen ska mätas över en längre tid och vi vill inte fokusera på enskilda kvartal när vi utvärderar målen, men utvecklingen i det andra kvartalet är helt enkelt inte tillräckligt bra", skriver vd Simon Gustafson.

Bruttoresultatet blev 52,8 miljoner kronor (59,5), med en bruttomarginal på 19,1 procent (18,4).

"Vi har sett en svag marknadsutveckling, både för finansvertikalen och e handelsvertikalen i flera marknader. Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien växer, men Adtractions största marknader såg negativ tillväxt", skriver Gustafson.

Ebita-resultatet blev 9,8 miljoner kronor (14,9), med en ebita-marginal på 3,5 procent (4,6).

Resultatet efter skatt blev -7,1 miljoner kronor (-4,7).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -3,8 miljoner kronor (10,0).

"Jag räknar med en fortsatt utmanande marknad under det tredje kvartalet. Under juli månad har vi sett ungefär samma utveckling som under det andra kvartalet för e-handel och finans", skriver Gustafson.

Bolaget står fast vid sina finansiella mål.

"Adtraction bedömer att lägre räntor vore gynnsamt för konsumentkreditmarknaden. En starkare retailmarknad gynnar också Adtraction. Jag tror att denna utveckling väntar runt hörnet, men vi har inte sett den än. Självklart är tillväxt högsta fokus", avslutar Gustafson.

Gruvbolaget Sotkamo Silver redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2024 på -0,1 miljoner kronor (33,8).

Nettoomsättningen minskade till 105 miljoner kronor (120), främst drivet av en lägre genomsnittlig silverhalt i det område som bolaget för närvarande utvinner i och ökade entreprenörskostnader, skriver bolaget i sin rapport.

Ebitda-resultatet sjönk till 19 miljoner kronor (53).

I sitt vd-ord skriver Mikko Jalasto att Sotkamo Silver förväntar sig att produktionsvolymerna återgår till den tidigare nivån i takt med att utvinningssäkerheten förbättras och nya stenbrott öppnas

"För hela året förväntar vi oss fortfarande att vara i takt med vår vägledning, men för att vägledningen ska förverkligas förutsätts att silverhalten och utvinningsmängderna stiger som planerat under andra halvåret", skriver han.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, redovisar ett justerat rörelseresultat på 2.121 miljoner euro (1.973) för det första halvåret.

Rapporterat rörelseresultat blev 2.065 miljoner euro (1.800).

Omsättningen kom in på 23.387 miljoner euro (22.854) för det första halvåret.

Mätteknikbolaget Hexagon redovisar ett justerat rörelseresultat på 400 miljoner euro för det andra kvartalet 2024.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 414 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning av 15 analytikers prognoser inför rapporten.

Nettoomsättningen uppgick till 1.353 miljoner euro. Analytikernas förväntningar var 1.397 miljoner.

Den organiska försäljningstillväxten var 0 procent, jämfört med väntade 3 procent.

Den justerade rörelsemarginalen var 29,5 procent, vilket var snäppet lägre än förväntade 29,6 procent.

Skogsbolaget SCA:s ebitda-resultat blev 1.888 miljoner kronor för det andra kvartalet 2024.

Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett ebitda-resultat på 2.021 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av elva analytikers prognoser inför rapporten.

Ebitda-marginalen uppgick till 35,7 procent. Väntat var 38,1 procent.

Försäljningen uppgick till 5.291 miljoner kronor. Här låg Infronts konsensusprognos på 5.300 miljoner kronor.

Efterfrågan på fiberbaserade produkter har gradvis ökat under första halvåret vilket medfört successivt högre försäljningspriser som påverkade resultatet positivt.

Det skriver SCA i rapporten för det andra kvartalet.

"Den höga självförsörjningsgraden inom skogsråvara, energi och logistik bidrog fortsatt till god kostnadskontroll och de strategiska investeringar som nyligen genomförts inom massa och förpackningspapper gav ökade leveransvolymer", skriver bolaget.

Vidare har säsongsmässigt starkare efterfrågan i kombination med högre kostnader för timmer har lett till ökande försäljningspriser på sågade trävaror i jämförelse med föregående kvartal.

Inom segmentet Massa var efterfrågan på en fortsatt god nivå med ökade leveransvolymer och successivt högre försäljningspriser jämfört med första kvartalet.

"Efterfrågan på förpackningsmaterial har fortsatt att öka under kvartalet vilket resulterat i ökad efterfrågan på kraftliner och successivt högre försäljningspriser i jämförelse med föregående kvartal", skriver SCA.

Ferroamp, som säljer lösningar för energi- och effektoptimering till fastighetsägare, redovisar ett ebitda-resultat på -21,3 miljoner kronor (-3,8) för det andra kvartalet 2024.

Nettoomsättningen uppgick till 48,0 miljoner kronor (143).

Periodens resultat blev -24,9 miljoner kronor (-7,9).

Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2024 på 383 miljoner kronor (178).

De totala intäkterna steg till 1.213 miljoner kronor (903).

Rörelseresultatet lyfte till 390 miljoner kronor (160) och nettoresultatet växte till 274 miljoner kronor (161).

Köp av fordringsportföljer ökade till 2.237 miljoner kronor (1.139).

"I de publika auktionerna ser vi nu en större andel deltagare i formen av konsortier, ofta bestående av finansiella investerare tillsammans med industriella aktörer. Vi ser detta som ett tecken på att renodlingen av roller inom branschen tilltar i omfattning. Kapitaltunga aktörer samverkar med kapitallätta. Hoist Finance står sig bra i denna konkurrens", skriver vd Harry Vranjes i delårsrapporten.

På torsdagskvällen meddelade Hoist ett aktieåterköpsprogram om upp till 100 miljoner kronor.

Båtmotorbolaget Oxe Marine redovisar ett ebitda-resultat för det andra kvartalet 2024 på -11,3 miljoner kronor (-27,8).

Nettoomsättningen sjönk något till 45,4 miljoner kronor (46,3).

Bruttoresultatet steg till 14,4 miljoner kronor (0,1) med en bruttomarginal på 32 procent (0).

"Detta är den näst högsta bruttomarginalen som bolaget har rapporterat under ett enskilt kvartal. Prishöjningar genomfördes per den 1 april på alla nya beställningar och därför har vi ännu inte sett full effekt av prishöjningarna. Majoriteten av försäljningen som levererades under det andra kvartalet beställdes före den 1 april", skriver Oxe Marines vd Paul Frick i delårsrapporten.

Rörelseresultatet förbättrades till -18,7 miljoner kronor (-35,2).

Nettoresultatet landade på -20,0 miljoner kronor (-44,0). Resultatet per aktie blev -0:06 kronor (-0:14).

För att uppnå lagerbalans pausade företaget sin produktion under en månad i både första och andra kvartalet. Till följd av det genererades 11,4 miljoner kronor i kontanter via lagerminskningar.

"Vid slutet av kvartalet fanns det i praktiken inga motorer tillgängliga för försäljning som ett resultat av strategiskiftet för att minska lagerhållningen och driva produktionen utifrån 'bygg-mot-order"-basis", uppger Oxe Marine-chefen.

I slutet av det andra kvartalet hade bolaget 8,6 miljoner kronor i likvida medel. Efter kvartalets utgång har bolaget fått en förskottsbetalning på 0,9 miljoner dollar (9,7 miljoner kronor) avseende en del av en tidigare aviserad USA-beställning värd totalt 3,3 miljoner dollar.

På torsdagskvällen meddelade Oxe Marine att bolagets styrelse har beslutat att upprätta och låta revisorn granska en kontrollbalansräkning.

"Omedelbart efter det att kontrollbalansräkningen har upprättats och granskats av bolagets revisor kommer styrelsen att offentliggöra utfallet och, i förekommande fall, kalla till extra bolagsstämma i enlighet med aktiebolagslagens bestämmelser. Styrelsen arbetar aktivt med att öka det tillgängliga egna kapitalet i moderbolaget", uppgav styrelsen då.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Pion, redovisar ett rörelseresultat på -25,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2024 (-10,7).

Resultat efter skatt låg på -20,0 miljoner kronor (-7,9), motsvarande -0:42 kronor per aktie (-0:16).

Omsättningen uppgick till 424 miljoner kronor (528).

Poddbolaget Acast redovisar ett justerat ebitda-resultat om -11,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2024 (-41,7). Ebitda-marginalen blev -2 procent (-11).

Nettoomsättningen uppgick till 478 miljoner kronor (386).Försäljningstillväxten var 24 procent (22) och den organiska tillväxten uppgick till 22 procent (15).

Bruttomarginalen under kvartalet var 39 procent (36).

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -