Centralbanker bakom gulduppgång

Marknadskommentar Guldpriset har nått nya rekordnoteringar under 2024, vilket drivits av en kombination av ekonomisk osäkerhet, geopolitiska spänningar och inte minst en rekordstor efterfrågan från centralbanker.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Guldprisets utveckling

Vid årets början stabiliserade sig guldpriset på höga nivåer, delvis till följd av de fortsatta makroekonomiska osäkerheterna som inflation, räntehöjningar, geopolitiska spänningar och global finansiell oro. Trots att vissa ekonomier visade tecken på återhämtning, har den globala tillväxten förblivit dämpad, vilket har förstärkt guldets roll som en säker tillflyktsort för investerare.

Centralbankerna

En av de mest framträdande trenderna under året har varit den kraftiga ökningen av guldinköp från centralbanker.

Faktum är att dessa köp har nått den högsta nivån på över 15 år, en utveckling som understryker den viktiga roll som guld spelar i centralbankernas strategier för att diversifiera sina valutareserver.

Centralbanker strävar alltmer efter att minska sitt beroende av den amerikanska dollarn och andra så kallade fiatvalutor, särskilt mot bakgrund av oro för den långsiktiga stabiliteten i dessa valutor. Guld som är en tillgång utan motpartsrisk har blivit en attraktiv komponent i deras reserver.

Geopolitisk osäkerhet

Året har präglats av ökade geopolitiska spänningar, framför allt i Mellanöstern och Asien. Sådana händelser har ökat efterfrågan på guld, som traditionellt betraktas som en säker hamn i tider av osäkerhet.

Samtidigt har centralbankernas försök att kontrollera inflationen genom räntehöjningar inte fullt ut lyckats dämpa de höga inflationsnivåerna i många regioner. Detta har ytterligare motiverat centralbankerna att öka sina guldreserver som ett skydd mot inflation.

De-dollariseringsstrategier

Flera länder, särskilt de utan nära band till USA, har intensifierat sina ansträngningar att minska beroendet av dollarn. Som ett resultat har investeringarna i guld som en neutral tillgång ökat. Det minskar riskerna med att vara alltför beroende av en enda valuta och stärker guldets ställning som ett globalt värdebevarande medel.

Investeringsflöden och ETF:er

Trots guldets prisökning på 22 procent i år vilket också gett nytt prisrekord på över 2 500 dollar per uns, har flödena till guldrelaterade börshandlade fonder (ETF:er) varit svagt eller till och med negativa.

Investerare har nettosålt 3,2 miljarder dollar från ETF:er som håller guld. De två stora guld-ETF:erna, Ishares Gold Trust och SPDR Gold Shares, har sett nettoutflöden i år. Ett undantag är dock SPDR Gold MiniShares Trust, som har sett nettoinflöden på över 500 miljoner dollar i år.

De blygsamma nettoutflödena från ETF:er antyder att guldets uppgång främst drivs av andra köpare, särskilt centralbanker. Enligt World Gold Councils senaste data ökade den totala efterfrågan på guld med 4 procent på årsbasis under andra kvartalet, vilket är det starkaste andra kvartalet sedan år 2000.

Slutsats

Sammanfattningsvis har guldprisets uppgång under 2024 drivits av en komplex mix av makroekonomiska faktorer, geopolitiska osäkerheter och centralbankernas ökade inköp. I en fortsatt osäker global miljö och flera räntesänkningar från centralbanker förväntas guld förbli en attraktiv tillgång för både centralbanker och privata investerare.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -