År 1974 började Swedbank föra statistik över hushållens ekonomi. Inte en enda gång sedan dess har storbanken sett en så låg nivå på barnbidraget, som nu.
Senaste gången bidraget höjdes var i mars 2018, från 1 050 till 1 250 kr i månaden. Några år senare sköt Sveriges inflation i höjden.
Och eftersom barnbidraget inte justeras automatiskt med inflationen har det tappat en hel del i värde.
"Strax efter höjningen 2018 såg vi att barnbidraget täckte 36% av kostnaden för en tioåring. I dag täcker det endast 25%", säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank, till Placera.
"Det är exceptionellt."
Fakta
Vad är finansiell hälsa?
Finansiell hälsa är ett begrepp från FN med definitionen: "Att känna sig trygg i sin privatekonomi, ha kontroll, motståndskraft och ekonomisk frihet."
Swedbank gör årliga undersökningar kring svenskarnas finansiella hälsa. Banken mäter människors ekonomiska förmåga, kunskap om vardagsekonomi, sparande, lån och ekonomisk trygghet.
Det är i denna undersökning som banken har tagit fram statistik om barnbidraget.
Slår hårt mot ensamstående föräldrar
Barnbidragets värde har alltså urholkats med omkring 15%, enligt storbankens beräkningar som också visar att den grupp som påverkats mest är ensamstående föräldrar.
Det underhållsstöd som ensamstående föräldrar kan få från Försäkringskassan har också minskat med 18% i fasta priser sedan den senaste höjningen 2021.
"Det slår hårt mot hushåll med ensamstående föräldrar, varav många har en väldigt sårbar ekonomi", säger Madelén Falkenhäll.
"För många kan barnbidrag och bostadsbidrag vara helt avgörande."
Av landets ensamstående föräldrar är det nästan en tredjedel som har svårt att få ekonomin att gå ihop överhuvudtaget.
"Nästan hälften av dem har behövt ta av sitt sparande och ungefär en femtedel har behövt låna bara för att kunna köpa nödvändigheter", säger Swedbank-ekonomen.
Ekonomens tips: "Ha stenkoll"
Vad har du för råd att ge ensamstående föräldrar med knaper ekonomi?
"Det är jättesvårt när man inte har tillräcklig med pengar, men det är viktigt att ha stenkoll på sin ekonomi. Se till att ha en budget och att följa den noggrant", svarar Madelén Falkenhäll.
"Jag förstår att den gruppen redan vänder på varenda krona. Tar till knep som matlådor till jobbet och så. Det man också kan göra är att se över alla sina abonnemang och prenumerationer, och se till att ens försäkringar är bra."