Misskött bostadsmarknad
Ironiskt nog blev begreppet allt mer vanligt under hans tid som riksbankschef åren 2006-2022. Lågräntetiden startade ett bostadsrally, som fick än mer bränsle av centralbankernas pandemi-stimulanser.
När Ingves klev på som riksbankschef var snittkvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Sverige 18 000 kr, när han lämnade över stafettpinnen till Erik Thedéen 2023 var priserna uppe på nära 43 000 kr/kvm. Under samma period har svenskarnas skuldsättning ökat dramatiskt och gjort oss till ett av världens mest räntekänsliga folk.
"Vi har misskött bostadsmarknaden i Sverige systematiskt och noggrant de senaste 80 åren. Det finns ingen vilja att ändra på det", säger han och fortsätter:
"Det är inte någon enskild åtgärd som måste till, utan det finns en lång grad olika åtgärder. Strukturellt i Sverige har vi inte haft orken att ta i tu med de frågorna, utan skyfflar det alltid framåt."
Han talar om in and outs. De som är inne på bostadsmarknaden har dragit nytta av strukturerna och alla de som är utanför har svårt att ta sig in. De som står utanför hör inte till medianväljarna, berättar Ingves.
"Medianväljarna har beviljat sig själva förmåner i det svenska systemet. Och då är det väldigt svårt att lösa upp det och ändra på det."
Svenska folket får skylla sig själva?
"Framförallt så är det gamla strukturer, som de som är inne i drar stor nytta av", säger Stefan Ingves.
Ingves tillhör boomer-generationen, som generellt har en rätt fin bostadskarriär i bagaget. För att generalisera kom den här generationen in på bostadsmarknaden innan avreglerings-karusellen på 80-talet och en del sitter nu på villor som stigit explosionsartat i värde. Samtidigt har generationerna efter haft det svårare att hoppa på tåget med dagens höga trösklar och bostadspriser.