Hemberg: Sverige är vinnare på Trumps tokigheter

Trumps tullar närmar sig redan sophögen. Marknaden kräver det. Det gynnar vår krona och våra statspapper, men turbulensen försenar konjunkturen. Och Trumps tombola lär fortsätta.

Claes Krönika (1)
Den nya djupa misstron mot deras ränta, valuta och börs säger oss att USA inte längre kan diktera villkoren mot omvärlden, skriver Claes Hemberg.

Igår, 14:24

Trumps älskade tullar och tänkta paradnummer är i diket. Den nya djupa misstron mot deras ränta, valuta och börs säger oss att USA inte längre kan diktera villkoren mot omvärlden.

Beviset syns i det långa amerikanska statspappret - ”30-åringen”. Sedan 1945 har deras långa räntepapper varit ryggraden i vår globala ekonomi. Den ska stå där stabilt oavsett ekonomiska och politiska stormar och orkaner. Så är det däremot inte de senaste dagarna. Själva garantin är att omvärlden alltid ska kunna handla den, utan någon nämnvärd prisändring. Så stabilt och starkt har den ”alltid” varit.

En knäckt 30-åring

I veckan höll ekonomins ryggrad däremot inte emot. 30-åringen fick sig en knäck. Misstron har vuxit sedan 2 april då Trump rullade ut sin tullmatta. Nu har marknaden ryckt undan mattan för presidenten. Att då låna för konsumtion blir en skranglig idé och plötsligt skakar hela USA:s fundament.

Ännu svagare blev förtroendet för USA när börsen samtidigt föll. Intresset för den amerikanska räntan brukar ju stiga när börsen faller. Nu blev det tvärtom. Samtidigt såldes dollarn ned. Världens investerare lämnade både den amerikanska börsen, räntor och valutan. Det blev en trippel i varnings-salut – ett tecken på att världen inte längre litar på omdömet i Vita huset. Marknaden kräver något annat.

Turbulensen kan få några att befara en global ekonomisk katastrof. Men där är vi inte. För alla vet att orsaken till den nya USA-doktrinen är en enda person. Vill han isolera USA så står 90% av Sveriges handel vidöppen kvar och jobbar vidare. Där finns många goda, hungriga och mer förutsägbara partners. Att byta partner behöver ju inte heller vara dåligt.

Trump 90-dagars tullar om 10% lär inte heller hålla. Forskare vid Yale pekar på att 10% tullar kostar ett vanligt amerikanskt hushåll 4 700 dollar i extra utgifter varje år. De måste i så fall låna mer. Men där säger den dyra 30-åringen stopp.

Nej tack till all handel?

Kina är ett eget tullkapitel. Där är fantasinivåerna fortfarande över 100%. Vilket i praktiken innebär ett nej tack till all handel. Även detta fick Trump i helgen börja backa ifrån. Under helgen lät Vita huset amerikanska mobiltelefoner slippa tullarna. Men snart kom en närmast sedvanlig dementi. Hur som helst är signalen tydlig – Trump är på reträtt.

Trump lär sin vana trogen backa ur och skylla ifrån sig. Det är alltid andras fel. Han lär peka på globalister, Kina, Europa eller vem som helst. Vinnaren är hur som helst bland annat svenska statspapper och svenska kronan. Eftersom säljare av amerikanska 30-åringen letar efter nya hamnar. Då kan den svenska stabila statsapparaten vara en ovanligt stark lockvara – som kontrast mot Vita huset. Det syns även i svenska kronan, som stärkts 13% de senaste månaderna mot dollarn och omkring 5 procent mot euron.

Trump vill därför nu snabb-förhandla med en rad länder. Som att vi inte sett fallet i 30-åringen. För Trump vill göra deals och locka omvärlden att öppna fabriker i USA. Men med dagens svajiga USA-politik lär få ens tänka tanken. Lägg till att USA redan har bred brist på arbetskraft. Och att bygga en fabrik tar många år. Nej, även där lär Trump få fel.

Biter Trump där bak

Den dyra 30-åringen lär fortsätta bita Trump där bak. Han som ville sänka räntan får nu istället hur amerikanerna får dyrare konsumtions- och bostadslån. Och Trump kan istället för glorious days bli den president som måste gå runt med mössan i hand. Ändrad världsordning är bara förnamnet. Utlånarna till USA är de som har de starkaste korten på handen. De är allt från pensionsfonder till banker, men också länder som Japan, Kina och Storbritannien. Exakt hur de kan använda korten lär alla snart märka. USA är inte längre en ohotad ekonomi. Trump kan inte bete sig hur som helst. Det är ett hårt uppvaknande för både Vita huset och USA.

Trumps stolta förhandlingstaktik är skjuten i sank. Marknaden har givit Trump en uppvriden arm i ryggen och tusen nålar. Det blir inga nya höga tullar om 90 dagar. Det har amerikanska staten inte råd med. Än mindre konsumenten. Istället lär tullkaoset och inflationshotet pysa ut.

Under tiden lär Trump hitta på nya tokiga tilltag. Men någonstans finns där även det republikanska partiet, som vill vinna nästa mellanårsval, 2027. En debatt som tar fart redan till hösten. Då vill republikanerna inte ha en bortgjord, tjärad och fjäderprydd president i Vita huset. Utan de lär försöka koppla honom och begära vacker tass.

En direkt vinnare på turbulensen är ändå lilla Sverige. Våra svenska statspapper och kronan har blivit starkare. Den fina högkonjunktur vi suktat efter kan däremot bli lite sen. Den nya osäkerheten kring USA kan också bromsa tillväxten lite i världen. Med andra ord lär Riksbanken diskutera flera räntesänkningar för att stödja svenska folket. För hushållen visar en fortsatt skepsis. Och utan hushållen får vi ingen starkare konjunktur.

Claes Hemberg
Oberoende ekonom

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

2,22%

Senast

2 390,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.