Europa hopplöst sega
Det blir därför Trump som måste backa och trassla sig ur sitt eget tullgarn.
Han lär leka förhandling någon vecka och sedan backa ur med en låtsasseger i höjd näve – när alla andra ser den slokande svansen.
Vi inser också att vi kanske upplever ett historiskt skifte av ledarroll i världsekonomin. Kina hade störst ekonomi fram till 1820-talets industrialisering. Först 1890 växte USA förbi Kina.
Att Kina inte är en demokrati och inte värderar mänskliga rättigheter är avskräckande. Men en häcklande, hycklande och verklighetsfrånvänd Trump är bevisligen ekonomiskt direkt farlig. Det har han utomordentligt bevisat senaste veckorna.
Under tiden är Europa hopplöst sega och efter. En rad EU-ministrar träffades igår. De diskuterade fortfarande första vågens tullar på stål och aluminium – som om den senaste tullvågen om 20% inte nått dem.
Frågan är när Europas blå blick ska bytas ut. Kanske blir Kinas tuffa ton nu mer stilbildande.
Trumps snabba kast i åsikter, fakta och vulgära påhopp fungerade i fastighetsvärlden på 80-talet. Det var då han också började yvas kring tullar och handelsunderskott. Men i världspolitiken råder längre och mer komplexa samband. Lägg till att USA är splittrat och möter ett långsiktigt växande enhetligt smart Kina. Mot en Trump – inte i ett elfenbenstorn, utan insnärjd i ett hemkokt tulltrassel.
Claes Hemberg
Oberoende ekonom
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.