Sven-Olof Johansson är luttrad. Han har varit med i både uppgångar och krascher, förlorat allt och byggt upp det igen. Men det som nu sker, menar han, är något annat.
Trump-administrationens tullplaner, som lanserats och sedan pausats, riskerar att skapa helt nya spelregler för världsekonomin om de blir verklighet. Men Johansson tror inte marknaden riktigt tror på det.
”Det här är så in i helvete dumt, så marknaden utgår ifrån att han måste ändra sig. Det kan helt enkelt inte vara sant, annars borde börserna falla 10–20% till”, säger VD:n för börsnoterade Fastpartner och tillägger:
"Tänk om man istället gjorde precis tvärtom och skapade ett frihandelsblock bestående av Europa, USA, Kanada och Mexiko med noll tullar och en helt fri arbetsmarknad, vilket enorm dynamik det skulle innebära."
Ser ett splittrat och slitet USA
Under sitt färska besök i USA upplevde Johansson flera pågående protester, som han menar inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. Och de stora klyftorna mellan dem som har och dem som inte har är slående varje gång han är i landet.
”Allt är så superkapitalistiskt utsugande. Landet försöker maxa varje affärstillfälle utan något långsiktigt tänk, infrastrukturen är sliten och samhällskontraktet faller isär. USA är fan på dekis”, säger han.
Att Trump försöker lösa USA:s budgetunderskott med tullintäkter är helt ologiskt, enligt Johansson.
”Det är ett skott från höften, helt utan analys. Det leder bara till isolering. Andra länder kommer inte kunna exportera till USA när den amerikanska konsumenten ändå inte har råd att köpa importerade produkter efter tullpåslagen.”
Ingen inflation och räntan ska ned
Han varnar även för finansiella bieffekter. Obligationer, räntor och spekulation riskerar att slå tillbaka på kapitalmarknaden.
”Så fort en sån här situation uppstår, försvinner kapitalmarknaden nästan helt. Det blir svårt att göra emissioner, likviditeten torkar upp, räntorna går i taket och alla drar sig tillbaka”, säger han och fortsätter:
"Vilket redan visat sig för high yield bonds som är helt stängd."
Även hyresrätter kan påverkas i en djup lågkonjunktur, enligt honom. Inflationsrisken ser han som obefintlig utanför USA.
”Jag förstår inte var inflationen skulle komma ifrån i den här situationen. Folk får ju inga pengar över. Det är snarare deflation än inflation”, säger han.
Det enda han ser som positivt i hela den här situationen är ränteutvecklingen.
”Jag tror att Riksbanken kommer tvingas sänka räntan med minst 50 till 75 punkter, ner mot 1,5%. Och om det fortgår måste man nog hela vägen till 1%, annars får vi en ordentlig recession med arbetslöshet som följd.”