Månadens utvalda fonder i augusti

Fonder Rapporttäta juli stängde på plus på den svenska börsen. I USA har sjunkande räntor gett bränsle åt små- och medelstora bolag medan techjättarna backat. Placera fortsätter den defensiva vägen sommaren ut och väljer in en specialfond.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

När vi lagt merparten av de svenska bolagsrapporterna bakom oss kan vi konstatera att de i flesta fall levt upp till förväntningarna, men med nöd och näppe. Några färre än det brukar, faktiskt, trots det har Stockholmsbörsens breda index stigit 3 procent.

Tufft för teknikjättar

När det kommer till global- och teknikfonder är det jättarna på Nasdaqbörsen som lämnar avtryck i julis avkastning, även om vi förmodligen får vänta på några av rapporterna. Meta, Apple och Microsoft, rapporterar nu i månadsskiftet. Inför detta är de flesta ned i juli, inklusive Nvidia, som inte släpper siffrorna för andra kvartalet förrän senare i augusti. 

Ny fond med fokus på värdebolag

Även om juli inte blev så stökig som juni, fortsätter vi vår försiktiga approach när vi går in i den sista sommarmånaden. Vi väljer in SEB Swedish Value Fund som, namnet anger, investerar i svenska värdebolag. Den är tungt viktad mot bank och investmentbolag och har endast 16 innehav. Bland de största posterna kan också nämnas Volvo, Traton och Astra Zeneca.

Fonden förvaltas av Tommi Saukkoriipi och är en specialfond, vilket gör att den kan ha en koncentrerad portfölj med stora enskilda innehav. De fyra största innehaven utgör tillsammans över hälften av fondvärdet. Fonden har gått bättre än index på tio, fem, tre och ett års sikt.

Så gick det för månadens fonder i juli.

Stark månad för fastigheter och småbolag

I Månadens utvalda fonder för juli tyckte vi att kommande räntesänkningar inte riktigt prisats in i fastighetssektorn och vi valde att återigen ta in en fastighetsfond. Det visade sig vara helt rätt beslut då IKC Fastighetsfond har stigit 8 procent.

Även det relativt nya tillskottet på listan, Didner & Gerge US Small och Microcaps steg rejält, upp 10,8 procent för månaden.

En förklaring till den starka julisiffran är att amerikanska småbolagsaktier för en gång skull gick starkt jämfört med teknikjättarna. Vårt val av teknikfond, DNB Teknologi S, klarar sig därför ändå hyggligt eftersom den är underviktad flera av dem och i stället har en rejäl övervikt i Ericsson vars aktiekurs tagit fart på sistone.

Även Swedbank Robur Global High Dividend och de båda investmentbolagsfonderna Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Globalfond Investmentbolag gick starkt med uppgångar kring 4 till 6 procent.

Handelsbanken Hälsovård Tema trotsade nedgångarna för de stora innehaven i Eli Lily och Novo Nordisk och steg med 4 procent.

Blandfonderna, som spararna flyr från enligt senaste fondflödesstatistiken, har även de haft en bra månad och stigit kring 2 procent. Där ligger vårt val fortsatt på AMF Balansfond och Carnegie Strategifond.

Bland de mer blygsamma uppgångarna, i detta fall strax under 2 procent, kan nämnas globalfonderna Storebrand Global Solutions, Storebrand Europa, Prior Nilsson Sverige Aktiv  och BMC Global Select. Robeco Smart Energy är den enda fonden med negativ avkastning.

Våra räntefondsval, AMF Företagsobligationsfond och Case Högräntefond steg kring en halv procent.

Ellinor Beckett & Karl Lans

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Balansfond Köp 425,95 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 110,24 -
BMC Global Select R SEK Köp 388,71 -
Case Högräntefond A Köp 185,84 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 270,66 -
DNB Teknologi S Köp 169,06 -
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 227,12 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 499,89 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 932,78 -
Robeco Smart Energy D-EUR Cap Köp 666,96 -
SEB Swedish Value Fund Köp 515,49 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 826,07 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 290,46 -
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 480,66 -
Storebrand Europa A SEK Köp 246,86 -
IKC Fastighetsfond A Köp 256,57 -
Swedbank Robur Global High Dividend B Köp 129,06 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 167,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -