"Något mjuk guidning, men ingen större dramatik egentligen", säger Johan Thorén, som förvaltar Strands småbolagsfond, efter att Evolution rasat 7% på sin kvartalsrapport i torsdags.
Marknaden tycktes bland annat vara besviken på en svagare marginalguidning än väntat, 66-68%, samt att tillväxten i Asien står still jämfört med föregående kvartal.
"Jag är inte den minsta orolig för tillväxten. Och jag är faktiskt inte orolig för att de inte kommer att kunna bevara en fantastiskt hög marginal och lönsamhet", säger Johan Thorén till Afv och fortsätter:
"De har en sån position som gör att inträdesbarriärerna är jättestora. Dessutom gör ledningen ett fantastiskt jobb."
"Varför behöver de vara på börsen?"
Livekasinojätten har funnits i portföljen sedan börsintroduktionen 2015.
"Vi har sålt och sålt och sålt för att inte det ska få stor vikt, givetvis. Idag ligger Evolution på knappt 3% av vår fond, det är ett väldigt litet innehav", säger förvaltaren.
Men med en låg värdering, hög direktavkastning och starkt kassaflöde är det en fråga som gnager hos Thorén.
"Varför behöver de vara på börsen? Det är bara problem för dem eftersom så många investerare inte har möjlighet att investera i dem just för att de är ett spelbolag", säger han och syftar på att många svenska fonder ratar aktien av ESG-skäl.
Småbolagsnestorn skulle inte bli överraskad om ett riskkapitalbolag köpte ut Evolution från börsen.
"Är man en sådan kassako är det inget som skulle förvåna, nej", säger han.
"Potentialen gigantisk"
En desto roligare rapport bjöd medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion i slutet av januari. Aktien rusade 12% efter att man levererat en organisk tillväxt om 44% och ett resultat som överträffade konsensus med 11%.
Det Göteborgsbaserade företaget, som knoppades av från Vitrolife 2012, har funnits i Strands småbolagsfond sedan 2014. Avkastningen skrivs till 900%.
"Potentialen som finns i det här bolaget är fortfarande gigantisk", konstaterar Johan Thorén.
Förvaltaren ser framför sig att Xvivo ska få en dominerande ställning inom hjärttransplantationer, likt den de redan har inom lung-, njur- och levertransplantationer.
"Hjärtat är det organ som har kortast överlevnadstid från det att man tar det ur en donator till att det ska vara inopererad och slå i mottagaren", säger Thorén och fortsätter:
"Det tragiska är att majoriteten inte hinner fram i tid. Men nu kommer en förändring på det med tanke på att Xvivos utrustning gör att hjärtat har en betydligt längre överlevnad."
"Ett fantastiskt bolag", säger Johan Thorén om Xvivo Perfusion. Foto: Xvivo
"Inte orolig"
Just nu är det en spänd väntan för aktieägarna i bolaget. När som helst väntas ett besked från EU om bolaget får CE-märkning för sin hjärtprodukt.
"Xvivo har rampat upp. Man har personal för att rulla ut lanseringen i Europa och är helt inställd på att det sker under Q1", säger Thorén.
Ett nej skulle innebära en kortsiktig nedsida. Men det är inget som förvaltaren ligger sömnlös över.
"Jag är faktiskt inte orolig för ett nekande. Man vet aldrig med myndigheter inom läkemedelsområdet, det kan vara så att de kräver kompletterande uppgifter eller i värsta fall en kompletterande studie", säger han och påpekar hur långsiktig han är.
"Det är ett fantastiskt bolag", konstaterar Thorén.
Köpt SBB-avknoppningen
Något som varit mindre älskat på börsen de senaste åren är bygg- och fastighetsaktier. Men småbolagsförvaltaren har gått emot strömmen – och tagit in två bolag i fonden de senaste månaderna: Sveafastigheter och Byggmax.
I SBB-avknoppningen Sveafastigheter var det ett förbättrat ränteläge och hyresfastigheter som lockade.
"Man kan vara ganska säker på att de får igenom sina hyreshöjningar med typ 5% det närmsta året och även nästa år", säger Thorén.
Samtidigt ser förvaltaren en stor rabatt i kursen.
"Den negativa faktorn är att det är ett spritt bestånd, men det tror vi successivt kommer att förändras", säger han och fortsätter:
"Man har hyggligt med fastigheter i universitetsområden, sen finns det en hel del på lite udda ställen. Det är givetvis inte optimalt för fastighetsskötsel."
Har ni haft en vilja att få in fastighetsbolag i fonden givet makroläget eller tyckte ni att läget här var för bra för att avstå?
"Vi kikar åt båda hållen. Vi håller alltid koll på olika bolag, men vi tittar också på när det är rätt läge att gå in. Med räntesänkningarna vi har i landet och att fastigheter länge gått väldigt dåligt kände vi att det var dags att gå in."
Vad ser ni för potential i Byggmax?
"Vi passade på att köpa mitt i det värsta pandemiraset, vilket blev en väldigt bra affär", säger förvaltaren och blickar tillbaka.
Åren gick. Tills ett sug på konsumentbolag infann sig för några månader sen.
"Nu ser vi att den svenska konsumenten kommer att ha ett ganska trevligt år när det gäller sin disponibla inkomst i Sverige", konstaterar Thorén.
Skatter ska sänkas och löner ska höjas.
"Och Riksbanken sänkte räntan, äntligen skulle jag vilja säga, ganska ordentligt. I och med att många har rörlig ränta är det först nu vi kommer börja se effekten av det", säger Thorén.
Mattias Ankarberg, VD för Byggmax. Foto: Byggmax
Starka siffror från konsumentbolaget
Att flera rapporterande konsumentbolag pekar på en ljusning i tunneln är också ett gott tecken. BHG Group, Zalando, Clas Ohlson och Elgiganten har alla levererat starka siffror.
"Det indikerar att vi börjar få lite bättre köpkraft. Nu går vi mot en vår även om det är svårt att tro när man tittar ut genom fönstret", säger Thorén och fortsätter:
"Nu tror jag, precis som under pandemin, att man sätter igång med sina projekt i trädgården eller att man bygger ett utedäck."
Ledningen är en annan anledning till att man valt att ta in Byggmax i fonden.
"Jag tycker att management är väldigt bra och hur man kommunicerar", säger Thorén.
I sin förvaltning är Strands småbolagsfond kända för att hålla en stor kassa, ibland så mycket som 30-40% av fondens totala värde.
För närvarande är aktievikten runt 86%.
"För oss är det väldigt högt. Det är några få gånger under fondens 17 år som vi gått över 90%. Vi är alltså väldigt positiva till den svenska aktiemarknaden för närvarande", avslutar förvaltaren.