Börshandlade fonder, eller ETF:er som det också kallas, kan ses som en modern variant av traditionella fonder. Och även om många vid det här laget känner till skillnaderna mellan sparformerna tål det att upprepas. För ju fler olika möjliga investeringsalternativ spararna har, desto bättre.
Precis som vanliga fonder ger ETF:er tillgång till en diversifierad portfölj, men till skillnad från fonder kan ETF:er köpas och säljas på börsen under hela handelsdagen. Man kan säga att de handlas som aktier. Det går att ligga lång, blanka och till och med handla optioner kopplade till dem. Hög likviditet gör att ETF:er handlas nära sitt verkliga värde, vilket minskar kostnaderna för investerare, påpekar fondutvärderingssajten Morningstar.
De är ofta också mer transparenta, lättillgängliga och kostar vanligtvis mindre än traditionella fonder, sammanfattar Morningstar. Namnet ETF kommer från det engelska uttrycket ”Exchange-traded fund”, vilket på svenska betyder just börshandlad fond.
De stora skillnaderna mellan fonder och ETF:er
Fonder handlas annorlunda än ETF:er. Priset bestäms vid handelsdagens slut baserat på nettoandelsvärdet (NAV). Det gör att köp och försäljning sker till stängningskursen. Vissa fonder handlas ännu mer sällan. Till skillnad från ETF:er erbjuder de inte samma flexibilitet för blankning, optionshandel eller utlåning. Dessutom kan avgifterna vid köp och sälj göra dem dyrare. Sammantaget gör det fonder egentligen mindre attraktiva än ETF:er, summerar Morningstar.
Men frågan är om möjligheten att handla ETF:er i realtid är så avgörande för spararna egentligen. Är man långsiktig har det kanske ingen betydelse. Vill man däremot snabbt göra ett byte och hoppa in i en annan investering kan det vara segt att vänta några dagar på att fondpengarna kommer in efter en försäljning. Det går å andra sidan även att se det som att det inte går att göra impulsiva beslut, vilket för en del kan vara en fördel.
Bättre ta en promenad
De flesta ETF:er visar sina innehav varje dag, till skillnad från fonder som ofta gör det kvartalsvis. Det ger investerare full insyn och ökar transparensen. För de flesta sparare har dock denna dagliga information liten betydelse – det är troligen bättre att ta en promenad än att kolla innehaven varje dag, anser Morningstar.
ETF:er har ett övertag över fonder när det gäller tillgänglighet, eftersom de ofta saknar minimiinvesteringar och erbjuder innovativa strategier. Men enligt Morningstar behöver de flesta investerare inte majoriteten av de tusentals ETF-strategier som finns.
För dig som söker svenskregistrerade ETF:er är utbudet begränsat. Däremot finns det gott om utländska alternativ. Framför allt i Europa är ETF:er mer populärt än i Sverige. Exempel på svenska ETF:er är bland annat XACT OMXSB Utd, som speglar utvecklingen i de största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Andra är XACT Norden 30, XACT Sverige, XACT Högutdelande och XACT Bull & XACT Bear. Även Montrose by Carnegie har Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF.
"Det vanligaste missförståndet bland svenska investerare är troligtvis att ETF:er kommer med hävstång eller att de är väldigt nischade, då flera av de fåtal svenska ETF:erna som finns på marknaden antingen har hävstång, är bull/bear eller riktar in sig på kryptovalutor", säger Johanna Englundh på Morningstar.
"För tillfället är utbudet för svenska investerare relativt skralt, och vi har ett gott utbud av billiga indexfonder på den svenska marknaden, något som många andra marknader där ETF:er tagit fart saknar", säger Johanna Englundh på Morningstar.
Glöm inte courtage-kostnaden
Precis som fonder har ETF:er en förvaltningsavgift. Även om denna avgift ofta är lägre än för fonder, finns det andra kostnader att tänka på. När du köper en ETF tillkommer också courtage, precis som vid aktiehandel. För utländska ETF:er kan det också tillkomma en valutaväxlingsavgift.
Om du jämför en ETF med en fond som följer samma index, kan det hända att courtagekostnaden gör ETF:en dyrare. I sådana fall kan det vara bättre att köpa en billig indexfond i stället.
"Undersök avgifterna för att se om ETF:en lönar sig när man tagit hänsyn till eventuella valutaväxlingsavgifter, och om det finns en liknande produkt på fondsidan att jämföra med. Fundera även över vad du är ute efter, om det är daglig handel och transparensen i ETF:er som lockar eller om det finns fonder som passar bättre? ", säger Johanna Englundh.
Vill du månadsspara går det lika bra att göra det i ETF:er som i fonder. Så vad som passar dig bäst är upp till dig att bestämma.
"Det går att köpa ETF i ISK, det gäller dock att ha koll på eventuell utländsk källskatt för att avgöra om det bästa valet är KF eller ISK."