Riskkapitalsektorn har gått som tåget senaste året. Någon som har följt med på färden är Kevin Dalby, som förvaltar DNB Private Equity-fonden. Den har vuxit med 40% senaste 12 månaderna. Fondens jämförelseindex har stigit 37,9% under samma period.
Kevin Dalby är i grunden civilekonom efter studier på Norges Handelshøyskole och statistiker med en examen från universitetet i Oslo. Han började jobba inom finanssektorn 1996 och har varit med på olika fusioner till det som numera är DNB sedan 2004. Fokuset ligger främst på tematisk analys och han tog över förvaltarskapet för DNB Private Equity-fonden 2016.
"Jag tog över fonden när den tidigare förvaltaren slutade. Anledningen var att jag kunde marknaden bäst och kunde historiken med det tematiska fokuset på private equity", säger Kevin Dalby.
DNB FUND - PRIVATE EQUITY
Typ: Aktiefond med fokus på riskkapitalbolag globalt
Förvaltare: Kevin Dalby
Förvaltat kapital: 2,2 mdr kr
Utveckling sedan start 2007: 359%
Utveckling senaste 12 månaderna: +40,4%
Utveckling senaste 3 åren: 66,5%
Utveckling senaste 5 åren: 126,5%
Utveckling jämförelseindex LPX 50 TR EUR senaste 12 månaderna: 37,9%
Utveckling OMX Stockholm PI GI senaste 12 månaderna: 17%
Vad var det som lockade med riskkapitalbolagen?
"De här bolagen har en betydlig volatilitet så över tid ser det bra ut, men tittar man på enskilda år kan det se ganska dåligt ut om man inte håller exponeringen över tid", säger Kevin Dalby och fortsätter:
"Jag gjorde en analys 2016 och kunde konstatera att många riskkapitalbolag var billigt prissatta. I samma veva gjordes bolagsstrukturerna om i USA där PE-bolagen kunde lösgöra mer kapital. Så jag insåg att det var en god idé att ta en lång position i noterade PE-bolag."
"Den är volatil"
DNB Private Equity investerar bara i noterade riskkapitalbolag. De största innehaven är främst amerikanske riskkapitalbolag i mångmiljardklassen.
"Fonden passar egentligen alla typer av investerare som vill ha en diversifierad portfölj. Men den är volatil så vi rör oss ofta rejält på olika fondlistor", säger Kevin Dalby.
Hur gör du när du väljer innehav i fonden?
"Vi använder ett index som heter LPX 50 som följer de 50 mest likvida riskkapitalbolagen", säger Kevin Dalby och förtydligar att de 10 största av de bolagen står för 90% av marknadsvärdet. De största bolagen är därför inte viktade efter marknadsvärdet i indexet.
FONDENS 10 STÖRSTA INNEHAV
Bolag | Del av fonden |
Apollo | 8,85% |
Ares | 7,99% |
KKR | 7,82% |
Carlyle | 7,48% |
Blackstone | 5,86% |
3i | 4,69% |
Partners Group | 4,45% |
Blue Owl | 4,39% |
ICG | 4,38% |
Main Street Capital | 4,23% |
"Två gånger om året gör LPX sina justeringar och jag väljer då i regel de fem största bolagen på indexet och viktar om ifall de rört sig olika", säger han.
Följer M&A-marknaden
Runt 65% av bolagen i fonden är riskkapitalbolag med flera olika ben att stå på, som kreditgivning, secondary-fonder (PE-fonder som främst köper andra PE-bolags portföljbolag) och ren private equity. Resten står för investmentbolagsliknande riskkapitalbolag och mer renodlade PE-bolag.
"Jag kan vara på jakt efter nya PE-bolag som har hög tillväxt och bra intjäning, både när det gäller förvaltat kapital men också en bra underliggande strukturell historik bakom sig", säger Kevin Dalby och fortsätter:
"Sen följer jag M&A-marknaden mer sporadiskt för att se hur aktiviteten och trenderna går. Är det bra transaktionsmarknad öppnar det upp för fler exits av PE-bolagen som gynnar fonden", säger han och berättar att även så kallad fundraising är en viktig faktor för att bedöma hur bra ett PE-bolag är.
Analyserar du även PE-bolagens olika innehav?
"Bara till en liten grad. De stora PE-bolagen har väldigt många innehav. Det är egentligen omöjligt att säga så mycket om exit-möjligheterna för enskilda portföljbolag för det hade varit ett enormt jobb. Men jag har listor över hur gamla innehaven börjar bli för att få en känsla för när det kan tvingas komma fler exits", säger Kevin Dalby och förtydligar att PE-bolagen oftast har en innehavscykel på fyra till sju år för sina portföljbolag.
Aptit för amerikansk PE
De största innehaven i DNB Private Equity-fonden är amerikanska PE-bolagen Apollo, Ares, KKR, Carlyle och Blackstone. Anledningen är god historisk tillväxt men också reformer som Donald Trump gjorde under sin förra mandatperiod i Vita Huset.
"Donald Trump införde skattereformer 2017 som innebar att PE-bolagen kunde göra om bolagsstrukturen och bli vanliga aktiebolag. Det innebar att bolagen hade ett generellt lågt pris eftersom få investerare ville vara med. Så det var underprisat och bra läge helt enkelt", säger Kevin Dalby.
Största innehavet är Apollo, som försökte rädda flygbolaget SAS innan det avnoterades.
"Apollo är ett favoritbolag mycket på grund av storleken och dess historik. De har även gjort en bolagsomvandling och köpt på sig ett försäkringsbolag och även utökat sin business med kreditgivning. Den bredden och sättet att tänka nytt har gjort bolaget attraktivt", säger Kevin Dalby.
Näst största innehavet är Ares, som i Norden är stora inom kreditgivning. Vad gillar du med Ares?
"De var först med att göra om sin bolagsstruktur under Trumps förra mandatperiod. Jag insåg att den här skattereformen skulle leda till att de fick mer kapital att investera. Sen har de varit otroligt snabba på att ställa om och har dessutom ett starkt fokus på bolagsutveckling. Att de växer så starkt inom kreditgivning har också gett dem en bra position på marknaden över tid", säger Kevin Dalby.
Första icke-amerikanska innehav på listan är svenska riskkapitalbolaget EQT. Hur ser du på den investeringen?
"EQT har varit en intressant resa, särskilt efter börsnoteringen då kursen steg kraftigt. Sverige har varit duktiga på att ta fram industribolag som EQT varit investerade i och har ett fint arv. Det är bra med ett starkt europeiskt PE-bolag för att öka riskspridningen med."
EQT utgör 3,62% av fonden och är därmed det 12:e största innehav.
I och med att EQT förvärvade BPEA för 7,5 miljarder dollar måste det ge bra exponering mot Asien med?
"Ja, Asien kommer ge otroligt bra tillväxt framöver, särskilt då de privata marknaderna är så underinvesterade. Alla PE-bolag tittar egentligen mot Asien för att hitta nya bolag att köpa upp."
Ni har även ett japanskt bolag på innehavslistan, Jafco Group. Varför är det med i fonden?
"Det är egentligen mer av ett investmentbolag som har inslag av venture capital i sig. Bolaget har funnits sedan 1973 och har satt över 1000 bolag på börsen. Jafco har också mycket skin in the game, de går i regel in med minst 40% själva när de sätter upp en fond vilket också är bra."
Avslutningsvis, vad är din känsla för 2025?
"Det finns mycket geopolitiska risker, som tyvärr ökat de senaste åren. Sen får vi se hur den nya administrationen i USA agerar, men många amerikanska PE-bolag är positiva eftersom Trump är näringslivsvänlig. Sen finns det en stor förhoppning i marknaden om att M&A-marknaden drar igång och att det blir fler exits, särskilt då IPO-marknaden tycks ha kommit igång igen."