Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) var under måndagen ned med 0.29 procent och stängde på 1000 punkter. Indexet återfinns i en stigande trendkanal på medellång sikt och befinner sig mellan stödet vid 966 punkter och motståndet vid 1010 punkter. I grafen på kort sikt finns även motstånd vid 1003 punkter identifierat. Vi behöver se brott genom dessa nivåer för indikation på kommande kursrörelse.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 50 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 48. Vi har därmed jämvikt mellan optimister och pessimister på marknaden på både kort och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 407 köp och 85 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 83 procent. Köpandelen på årsbasis är 79 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att den tekniska bilden kan komma förändras snabbt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Investtechs rekommendation: Svagt positiv.

 

  

Teknologikoncernen Doro har nyligen fått nya tekniska köpsignaler och ser ur ett tekniskt och kvantitativt perspektiv bra ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerarna har alltså betalat högre och högre belopp för att köpa in sig i bolaget. Det signalerar ökande optimism och är en bra köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

Under septembers första handelsdag bröt kursen upp genom motståndet vid 25.50 kronor som därmed ombildades till en ny stödnivå. Brottet signalerar en fortsatt uppgång. Volymen har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar, vilket bekräftar den positiva trendbilden. Et RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt. Även det är en statistiskt bra köpsignal som signalerar att kursen ska fortsätta upp.

Doro är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Utbildningsbolaget AcadeMedia ser tekniskt bra ut. Aktiekursen har brutit upp genom taket i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det positiva trendbrottet signalerar en starkare stigningstakt jämfört mot tidigare och är en bra köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på indikatorn.

Det saknas motstånd och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 58.30 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen har varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det bekräftar den positiva trendbilden. Momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt.

AcadeMedia är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Tethys Oil med verksamhet inom energisektorn ser tekniskt negativ ut. Bland annat utvecklas aktiekursen i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Ytterligare nedgång indikeras i aktien enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender.

I början av augusti i år bröt kursen ned genom den sista stödnivån vid cirka 33.00 kronor. Den har därmed ombildades till en ny motståndsnivå och det bidrar också negativt till analysen då det nu saknas stöd. Samtidigt identifierades inte bara en men två säljsignaler från rektangelformationer (REC). Aktien handlas till nivåer runt 30.75 kronor och en etablerad notering under 30.66 kronor kommer att ge nya negativa signaler för aktien.

En starkt negativ volymbalans indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva och det bekräftar den negativa trendbilden och försvagar aktien ur ett tekniskt perspektiv.

Tethys Oil är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -