"Grafgurun": Börsens elefanter agerar – raset kommer fortsätta

Carnegies tekniska analytiker Johnny Torssell är övertygad: Börskraschen kommer fortsätta. "Man brukar säga att man tar trapporna upp men hissen ner. Det är det vi ser här nu", säger Torssell. Här målar han upp sitt huvudscenario för OMXS30.

Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Dubbel 20
Johnny Torsell, expert på teknisk analys på Carnegie. Foto: Pressbild/Carnegie/Montage

9 april, 08:38

Stockholmsbörsen har kraschat 18% på 14 dagar. Johnny Torsell, expert på teknisk analys på Carnegie, är kort och koncis när han beskriver börsläget: Fritt fall.

"Det är extremt stretchat. Vi har inte varit så här översålda sen coronakraschen. Tittar man på diagrammet över OMXS30 ser det ut som ett vattenfall, det går rakt ner", konstaterar han.

På tisdagen kom dock en efterlängtad rekyl uppåt. Vid stängning var OMXS30 upp nära 2,6%.

"Sen ska man vara medveten om att man i den här typen av marknader ofta ser kraftiga slag", säger han.

Torsell, som brukar kallas "Grafgurun" i ekonomimedier, har som huvudscenario att börsen ska fortsätta ner.

Trapporna upp – hissen ner

En viktig stödnivå han ser på OMXS30 finns vid 2 060.

"Det var en viktigare botten under 2023. Ja... Det går snabbt neråt. På 14 dagar har det raderats ut ungefär ett års börsuppgång. Man brukar säga att man tar trapporna upp men hissen ner. Det är det vi ser här nu", säger Torsell.

Han jämför rörelsen med det som skedde under coronapandemin. Men då hände något oväntat.

"När det hade gått ner runt 30% på tre och en halv vecka var jag övertygad om att vi skulle få en upprekyl. Det fick vi. Sen trodde jag att det skulle gå ner och göra en ny lägre botten igen. Men vad hände? Den gjorde en V-botten och fortsatte bara upp", säger han.

Johnnyta 7apr2025 2048x1531 1
Johnny Torssells huvudscenario, med stödnivåer, för OMXS30. Foto: Carnegie

Så det kan ske här också?

"Det är klart att det kan ske. Men tills jag får tydliga indikationer på att optimismen är tillbaka kommer jag att utgå från scenariot att sälja på upprekyler."

Torsell är övertygad om att börsutvecklingen kommer att styras av USA. Drar han ut grafen längre ser han nedgången på OMXS30 som en första sekvens på nedsidan.

"Om vi kommer till bottennivåerna runt 2 020-2 050 och jag får bra signaler, då kommer jag börja räkna med att vi får en större studs uppåt", säger han.

Men huvudscenariot är trots allt att den topp runt 2 740 som OMXS30 noterade tidigare år inte är något vi lär se på länge.

"Kommer det starka uppgångar under bra volym och rätt mönster, då kanske jag ändrar åsikt", säger han.

Finns det ett ännu mer pessimistiskt scenario än det du ritar upp?

"Absolut. Björnmarknader kan dra fram svagheter i samhället. Det går inte bara ner för att det kommer negativa nyheter, när det går ner så skapar det också negativa nyheter", säger Torsell.

Det är alltså inte bara Trumps tullar som påverkar börspsykologin, enligt Carnegie-analytikern.

"Det kan också vara så att själva nedgången påverkar psykologin, vilket leder till att företagsledare och konsumenter blir mer försiktiga", säger han.

"En negativ spiral"

Domedagsscenariot leder i sin tur till lägre investeringar, vilket i förlängningen påverkar ekonomin och företagsvinsterna.

"När vinsterna faller, blir placerarna ännu mer negativa. Då hamnar vi i en negativ spiral. Helt plötsligt befinner vi oss i en recession", säger Torsell.

I en sådan miljö tenderar ytterligare svagheter att träda fram.

"Till exempel hos underkapitaliserade eller överbelånade företag och privatpersoner. Det kan leda till tvångsförsäljningar och ytterligare nedgångar", spår analytikern.

Tillbaka till graferna. Torsell noterar att omsättningen på Stockholmsbörsen stigit betydligt de senaste dagarna: I torsdags var omsättningen 40% högre än snittet, fredagen 68% högre. I går: 100% högre.

Vad säger det dig?

"Att det inte bara är småsparare som agerar utan även börsens elefanter."

Finns det något annat du tycker är särskilt intressant just nu när du tittar på graferna?

"Jag fokuserar på var vi befinner oss i cykeln. Strax innan nedgången visste vi att Donald Trump skulle införa tullar. Men vi var lite i förnekelse. När det väl stod klart kom rädslan."

Det är där vi är nu, enligt Torsell, i en fas av oro och rädsla.

"Nästa fas blir troligen att börsen går mer sidledes. Det kommer att vara stora rörelser upp och ner", säger han och målar avslutningsvis upp tre scenarion.

  • Optimistiskt: Trump gör eftergifter, pausar eller drar tillbaka tullar. Då kan vi få en V-kurva likt coronabotten. "Men det tror jag inte riktigt på."
  • Neutralt: Trump gör vissa eftergifter, marknaden stabiliseras, vi får en längre sidledes konsolidering. "Det känns mer rimligt. Men marknaden har tappat förtroendet för Trump – man vet inte vad han hittar på, vilket lägger en våt filt över optimismen."
  • Pessimistiskt: Inga eftergifter, verkligheten kryper ikapp. Företagsledare blir försiktiga i rapportperioden. Vi får sämre makrostatistik, lägre vinster. "Vi går in i en riktigt negativ spiral."

Läs också:

Teknisk analys: Köp BHG – sälj investmentbolaget

Handelskriget

Förvaltare

Analys

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,13%

Senast

2 277,60

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.