Söderberg & Partners har "smygflyttat" 44 miljarder till nya fonder

Söderberg & Partners har fusionerat in över 44 miljarder kronor från fyra tidigare fonder till två nystartade. Förändringen har kommunicerats dåligt och "raderar ut avkastningshistoriken", enligt den långvariga kritikern Patrick Siegbahn på Småspararguiden. Förmögenhetsförvaltaren förnekar kritiken.

Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Dubbel
Patrick Siegbahn, Småspararguiden, kritiserar Söderberg & Partners.

8 april, 13:16

Snabbväxande förmögenhetsförvaltaren Söderberg & Partners egna fonder har en brokig historia. Nu har ett nytt kapitel adderats, som till stor del gått under radarn hittills: 44,2 miljarder kronor har i tysthet överförts från andra generationens fonder till en tredje generation nystartade fonder.

"Det mörkar historiken. Jag förstår inte varför man inte bara ändrade villkoren och bytte namn på fonderna, om man nu vill förbättra", säger Patrick Siegbahn, självständig rådgivare och självutnämnd aktivist bakom det granskande sajten Småspararguiden.

Han är kritisk till att flytten av tillgångar inte kommunicerats tydligt.

"Stora förändringar skriver man om i årsredovisningar och på hemsidan. Men det här dyker inte upp någonstans. Bara andelsägarna har informerats brevledes, ett minimikrav enligt lag."

"Att man inte hittar namnen Proaktiv och Dynamic när man söker i Söderberg & Partners årsredovisning är som om Volvo inte skulle skriva om sina bilmodeller" tillägger Siegbahn.

Siegbahn 1

Inte så tryggt

Otydlighet har följt Söderberg & Partners flaggskeppsfonder sedan första generationen, som gick under serienamnet Trygghet (Trygghet 75, etc).

Dessa fonder kritiserades av flera parter för höga avgifter, vilseledande historisk avkastningsdata och felvalda jämförelseindex. 2016 avgjorde Konsumentverket att namnet Trygghet var vilseledande, och samma år kallade Erik Lindholm erbjudandet för "dyrt och dåligt". Lindholm var då biträdande chef för Finansinspektionens avdelning för konsumentskyddstillsyn

Aktiva på fel sätt

Söderberg & Partners bytte de kritiserade fondernas namn till Proaktiv. Snart hamnade de dock lika högt som sina föregångare på Småspararguidens lista över "skitfonder".

Ett skäl var att Proaktiv behöll Trygghet-fondernas så kallade "riskkontrollmodell", en investeringsstrategi som gick ut på att sälja av aktiefonder när börsen faller. Det skulle enligt marknadsföringen skydda kapitalet, men ledde till underpresterande avkastning.

Odynamiskt

Nu uppmärksammar Siegbahn alltså vad han ser som ett andra försök att skapa distans till den historiska kritiken: Att 44,2 miljarder kronor flyttats från Proaktivfonderna till två fonder som startades 2022, Dynamic R2 och Dynamic R5, där "R" står för risknivå.

"Manövern att starta nya fonder i smyg för att sedan fusionera in kunder från andra fonder kan uppfattas som ett försök att dölja de gamla fondernas bristfälliga historik som nu faller bort ur allt marknadsföringsmaterial", enligt Siegbahn och tillägger att även den kritik som finns på nätet mot Söderberg & Partners fonder blir svårare att knyta till de nya fonderna.

Fakta

Tre generationer fonder

2016 - Trygghet: Söderberg & Partners förmedlar försäkringar till privatpersoner och företag. En stor del av intäkterna kommer från egna fond-i-fonder, registrerade i Luxemburg.

Konsumentverket ansåg namnet Trygghet vilseledande. Inga relevanta jämförelseindex åtföljde fonderna. I SvD uttalade sig fondexperter om allvarliga brister i informationen till spararna och avgifter över genomsnittet. Finansinspektionen beskrev det som “dyrt och dåligt”.​

2017 - Proaktiv: Trygghetsfonderna byter namn till Proaktiv. Trots att de marknadsfördes som kapitalskyddande, visade sig fonderna ofördelaktiga när börsen svängde kraftigt.​ 2020 Di skriver att Söderberg & Partners tjänar stort på sina egna fonder.

2023-2024 - Dynamic-fonder: 44,2 miljarder kronor i Proaktiv-fonderna överförs via fusion till två nya fonder, Dynamic R5 och Dynamic R2. Endast andelsägarna informeras. Ingenting nämns om förändringen i ÅR.

Källa: Småspararguiden

Olyckligt med optioner i pensioner

Inte heller Dynamic-fonderna anger relevanta jämförelseindex, enligt Siegbahn. Däremot är han positiv till att Dynamic skippat den underpresterande riskkontrollmodellen.

"De verkar ha tagit till sig av kritiken", säger han.

Istället har dock fonderna utrustats med en serie optionsinvesteringar som ska “skydda mot extrema marknadsrörelser”.

"Det är inte heller bra. Optioner är kortsiktiga och hör inte hemma i pensionsprodukter", menar Siegbahn.

"Inte anledningen till beslutet"

Söderberg & Partner ställer inte upp på intervju men svarar brevledes att en utradering av fondernas historia "inte var anledningen till beslutet och kunderna kan förstås alltid se historisk avkastning i sina depåer och försäkringar".

Potentiella kunder som försöker förstå fonden utifrån, har dock svårare att följa hur förvaltaren presterat tidigare.

Anledningen till att Dynamic startades var enligt bolagets PR-ansvariga, Johanna Lindberg, att skapa ett "modernare alternativ till Proaktiv, med båda kvar som valbara alternativ".

Men snart slopade man den gamla fondstrukturen.

"Då vi såg att den nya strategin var bättre anpassad till det rådande marknadsklimatet beslutade vi att slå ihop alla olika varianter till de två Dynamic-fonderna. Därmed blev förvaltningen mer effektiv", skriver Lindberg.

Att förflyttningen av kapital från Proaktiv till Dynamic skulle ha skett "i smyg", tycker Lindberg inte är rättvisande.

"Att alla tiotusentals kunder informeras anser inte vi vara att göra något 'i smyg'. Tvärtom, vid en förändring av en produkt eller tjänst att det är just de kunderna som ska informeras. Andelsägarna har mycket riktigt informerats av fondbolaget, men även slutkunder har informerats av de försäkringsplattformar och banker där fonderna distribueras", skriver hon.

Ni har under lång tid kritiserats för att inte visa relevanta jämförelseindex. Varför gör ni inte det?

"Dessa fonder har/hade i sin struktur en varierande exponering mot olika tillgångsslag och marknader. Därför går det inte att hitta ett 'fast' jämförelseindex som ger en rättvisande bild över tid. Däremot har kunder hos Söderberg & Partners olika rådgivningsverksamheter tillgång till verktyg där de kan jämföra mot flera olika index", svarar Lindberg.

Steg i rätt riktning

Avgifterna i Dynamic ligger i dagsläget på 1,5-2%, enligt Morningstar. Det är lägre än tidigare nivåer hos Söderberg & Partners, men fortfarande högre än många jämförbara fonder.

"Det är ett steg i rätt riktning. Och det är bra att man pekar på att kunden betalar för den rådgivning de ger. Men de kunde göra mer. Och att historiken försvinner i fondfusionen är olyckligt", säger Siegbahn.

Fakta

Söderberg & Partner

Söderberg & Partner startades 2004 av en grupp Carnegie-avhoppare med nuvarande Gustaf Rentzhog i täten. Finansiering fick man från Per-Olof Söderberg, bekant som arvinge till investmentbolaget Ratos.

De senaste åren har man med riskkapital i ryggen från amerikanska TA Associates och KKR, vuxit både i Sverige och utlandet. Nu klockar de in med 88 kontor på hemmaplan inom förmögenhetsrådgivning, pensionsrådgivning och företagsförsäkring.

Handelskriget

Förvaltare

Analys

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,13%

Senast

2 277,60

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.