fredag 28 marsfre 28 mars
OMX Stockholm 30
−1,17%
(17:30)
Senaste artiklarna inom styrrantan
Styrräntan blir kvar på 2,25%. Ett klokt beslut menar Placeras Karolina Maceus. Svenskarna har fortfarande svaga plånböcker och behöver inte dyrare bolåneräntor. Och att skrämmas med bolån på 5% igen är bara kontraproduktivt, skriver hon.
Konjunkturen är fortsatt svag och inflationen är högre än väntat. Det gör att att Riksbanken väljer att lämna räntan oförändrad på 2,25%.
Stigande inflation och tullkrig krossar tron på räntesänkningar från Riksbanken. Samtidigt spår Robert Boije, chefsekonom på SBAB, att det rör sig om tillfälliga hack i kurvan. Banken räknar med att styrräntan sänks i september."Arbetslösheten i januari var den högsta i mannaminne", säger han.
Nordea tror att Riksbanken kan komma att höja räntan innan sommaren. Morgan Stanley håller inte alls med.
Dörren för räntesänkningar är dubbelstängd och Riksbanken kommer lägga in flera räntehöjningar i prognosen. Det spår Nordeas chefekonom Annika Winsth efter att preliminära KPIF steg till 2,9% i februari. En ökning från 2,2% i januari.
Bolånegivaren SBAB har ändrat sig och drar ned sin prognos för BNP. Samtidigt som bostadspriserna spås öka 6% under året tros inte heller den rörliga bolåneräntan sjunka under 3% fram till sommaren. "Tyvärr visar inflationen åter igen sitt fula tryne", skriver chefsekonomen Robert Boije.
Inflationen stoppar fler räntesänkningar - men ekonomin behöver en lägre styrränta. Och detta skapar huvudbry för Riksbanken, enligt chefekonomen Alexandra Stråberg.
Anna Breman, förste vice riksbankschef, höll idag ett tal där hon tog upp hur svensk ekonomi och inflation påverkas av handelshinder. Hon sa också att Riksbankens prognos för styrräntan från december står sig väl.
Storbanken Nordea justerar sin prognos över svenska räntan och ser inte att Riksbanken gör fler räntesänkningar framöver. Skälet är att inflationen visat sig vara högre än väntat.
Det oväntat höga inflationsutfallet i januari tog experterna på sängen. Nu spår de att Riksbanken avvaktar ända fram till sommaren. "Vi stänger definitivt dörren för en räntesänkning i mars. Vi har kvar prognosen om en sänkning i maj men den hänger också löst", säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.