(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
Det hade redan kommit en del indikationer, inte minst i form av överraskande låg tysk inflation, att den breda inflationen i EMU-området skulle sjuka rätt rejält i augusti. KPI-inflationen landade, enligt de preliminära siffrorna, på 2,2 procent i augustimätningen. Det var en nedgång från 2,6 procent i juli och i nivå med analytikernas konsensusprognos.
Viktigare för ECB och marknaden var att kärninflationen, där energi- och livsmedelspriser räknas av, sjönk från 2,9 procent i juli till 2,8 procent i augusti. Även det i linje med marknadens förväntningar.
Även om kärninflationen därmed ligger kvar en bra bit över ECB:s inflationsmål (på knappt 2 procent) så var den lilla nedgången välkommen efter att kärninflationen legat och stampat på 2,9 procent allt sedan majmätningen.
Redan innan augustisiffrorna publicerades hade en ECB-sänkning med 25 punkter den 12 september till fullo prisats in på räntemarknaden. Det här inflationsutfallet torde inte förändra den bilden.
Underliggande fanns det nog ändå på sina håll små förhoppningar och att ECB skulle kunna drämma till med en dubbelsänkning. Den förhoppningen är nu mer eller mindre grusad. Inte minst som siffrorna över arbetslösheten i EMU-området, som publicerades samtidigt som inflationssiffrorna, överraskande visade på en nedgång från 6,5 procent i juni till 6,4 procent i juli.
Därmed lär ECB-ledningen lägga stor vikt vid att inflationen fortfarande ligger kvar över målet och att det finns en betydande osäkerhet kring utvecklingen framöver. Därmed lär ECB nöja sig med 25 punkters sänkning. Vilket i sin tur minskar sannolikheten för att Riksbanken skulle gå fram med en större sänkning i samband med sitt penningpolitiska besked den 25 september.
I det senare fallet ska vi nog ändå avvakta inflationssiffrorna för augusti (publicera 12 september) och, inte minst, Prosperas mätning av inflationsförväntningar i nästa vecka, innan en dubbelsänkning kan uteslutas helt.
PEKKA KÄÄNTÄ