Vår sämsta börstid är nu

Börsen Trots en stark comeback så slutade augustibörsen med knapp marginal på minus. Det är som det brukar vara och upprepar sig historien så ska vi nu genomlida årets sämsta månad – sen blir det fest igen.

Inledningen på augusti var mörk på världens börser med konjunkturoro, indexras och räntehöjnignar i Tokyo samt svajiga teknikaktier som några förklaringsfaktorer. Att det svajar till i augusti är däremot inget ovanligt på börsen, tvärtom så hör det till en av de svagare månaderna på året när man blickar bakåt.

Att månaden slutade på beskedliga minus 0,5 procent för OMXS30 och vände till plus i USA på de stora indexen S&P500 och Nasdaq Composite var faktiskt något som drar upp genomsnittsavkastningen för börsmånaden augusti. I snitt är det en månad som, mätt tillbaka till 1990, har avkastat -0,56 procent på S&P500, 0,06 procent på Nasdaq Composite och som har varit minus 1,71 procent för OMXS30 i Stockholm.

Den dåliga nyheten för kalendertrogna är att nu väntar en månad som ofta varit årets allra sämsta i både USA och Sverige. För OMXS30 är det minus 1,73 som september i snitt har landat på medan S&P500 har tappat 0,9 procent och Nasdaq drygt 0,8 procent.

Det visar statistik från Infront från 1990 och fram till idag, det vill säga utfallet under drygt tre decennier.

 

Den goda nyheten är, som grafiken illustrerar, att när vi har tagit oss igenom augusti och september så brukar det blir betydligt roligare att logga in på aktiedepån igen. Oktober, november och december är traditionellt starka månader när den framåtblickande aktiemarknaden brukar ta fasta på nästa års potentiella vinstlyft och släppa blicken på årets surdegar.

Sedan brukar optimismen hålla i sig en bit in på det nya året.

Det finns naturligtvis ingen naturlag som säger att september måste bli dålig i år igen. Den har visserligen varit tydligt på minus de tre senaste åren i Stockholm, och de fyra senaste i USA, men det har också funnits perioder där september varit positiv flera år på raken.

Konjunktursignaler, ränteutveckling och börsbolagens vinstutveckling är viktigare än enskilda månaders historiska utfall. Men som placerare skadar det inte att veta hur humörsvängningarna brukar se ut på börsen, för fullt så rationell som aktiemarknaden är enligt skolboken är den definitivt inte alltid i verkligheten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -