USA-exporten väldigt liten
Kina exporterar för omkring 500 miljarder dollar till USA varje år. Det är endast 2,8% av Kinas BNP. Skulle Kina tappa en del export blir bortfallet kännbart, men det handlar bara om en väldigt liten del av ekonomin. Dessutom, påpekar Rhenman, är Kina i full färd med att bygga upp alternativa exportmarknader runt om i världen via den ”Nya Sidenvägen” eller ”One Belt One Road”.
Yining Wang påminner också om att 85% av Kinas totala export går till andra länder än USA. Enligt honom väntas de aktuella tullarna i första hand slå mot kinesiska bolag med större andel försäljning till USA – särskilt där amerikanska företag lagt ut produktionen till Kina. Det gäller till exempel Luxshare Precision, som levererar till Apple, och Shenzhou International, som är leverantör till Nike och Adidas.
Däremot väntas effekten bli mycket begränsad för inhemska konsumentinriktade bolag som Alibaba, JD.com, Meituan och Anta Sports, då 98–99% av deras försäljning sker på den kinesiska hemmamarknaden. Enligt Yining Wang påverkar även elbilstillverkare som BYD och Geely i liten utsträckning. De har minimal export till USA.
Många kinesiska bolag som vitvarujätten Haier har redan tillverkning i USA, så de påverkas inte så mycket, lyfter Rhenman.
Annars får de exporterande kinesiska bolagen - precis som tidigare - försöka hitta sätt att hantera tullarna.
”Det blir nu svårare för Kina att runda tullarna genom att gå via Vietnam och Mexiko så de får antingen leva med att deras varor tappar lite i konkurrenskraft i USA eller om möjligt flytta en del av produktionen till USA eller annat land med lägre tullar”, säger Gustav Rhenman.