Efter två riktigt starka år – med en uppgång på drygt 50% under 2023 och över 40% under 2024 – är teknikfonden Swedbank Roburs Technology hittills i år på minus och det rejält.
En stor del av nedgången, i stort sett hälften, förklaras av att den svenska kronan stärkts mot dollarn. Resten beror på att de stora amerikanska teknikbolagen haft ett utmanande år.
Svagare ekonomiska signaler i USA och den geopolitiska oro som till stor del startats av president Donald Trump har tryckt ned de amerikanska börserna. Men även osäkerheten inom tekniksektorn med investerare som omprövar värderingar och framtidsutsikter och även börjar ifrågasätta om de stora investeringarna inom AI-infrastruktur kan fortsätta har spelat in.
En krydda i sparandet
Enligt Christian Blink påminner de senaste svängningarna om vikten av riskspridning. Han tycker inte man ska satsa allt sitt sparande i Technology-fonden utan se den som ett komplement. Och så ska man tänka långsiktigt, minst fem år i fonden. Det gäller förresten börsen rent generellt, tycker han.
”Marknaden kan svänga mycket på kort tid, men historiskt har tekniksektorn varit en stark motor för tillväxt”, säger han och tillägger:
”Sen är det också bra att ha i åtanke att för fonder som främst investerar utanför Sverige kommer valutarörelser alltid att påverka avkastningen, antingen negativt eller positivt.”
Redan i höstas började han justera fonden efter att ha varit väldigt positiv till AI-infrastrukturbolagen länge.
”Efter den stora uppgången kring halvledarbolag som Nvidia flyttade vi mer kapital till mjukvarubolag. Tesen har varit att först byggs infrastrukturen – sedan kommer tjänsterna. Nästa steg i AI-resan skulle därför kunna bli de bolag som utvecklar produkter med hjälp av AI”, säger han och fortsätter:
”Men med det sagt har värderingarna och förväntansbilden på många av 'infrastrukturbolagen' kommit ner så pass mycket att de återigen börjar se intressanta ut relativt mycket annat.”
Bra tack vare AI
De fem största innehaven är just nu Microsoft, Nvidia , Apple, Broadcom och ServiceNow – alla amerikanska bolag. Omkring 90% av fonden är investerad i USA. Nästan 6% i Taiwan. Halvledartillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing, TSMC, är det enda taiwanesiska bolaget på tio i topplistan. Bolaget är huvudleverantör av chiptillverkningsfaciliteter till Nvidia och Apple.
Tre bolag i portföljen som han tycker har en attraktiv uppsida i förhållande till risk är TSMC, Meta och Amazon.
"TSMC har en stark ställning inom avancerad tillverkning av halvledare och gynnas av en ökad efterfrågan på datorkraft och AI-infrastruktur, oavsett vilken av kunderna eller vilken teknik som kommer ut som vinnare", säger han och fortsätter:
"Meta och Amazon är båda innovativa och långsiktigt intressanta bolag med en framgångsrik underliggande verksamhet som bör kunna dra nytta av sin storlek och distribution och kan i sin verksamhet redan nu kapitalisera på de nya AI-modellerna."
Kan bli skakigt, eller inte
Christian Blink tycker det är svårt att sia om marknaden på kort sikt, givet den osäkerhet som finns. Men ser nya möjligheter med de lägre värderingarna som han är övertygad om kommer bli bra på lång sikt.
”På längre sikt ser vi positivt på tekniksektorn – inte minst tack vare AI, där de stora bolagen har en stark position med tillgång till kapital, data och global närvaro”, säger han.
Skulle osäkerheten öka geopolitiskt, ekonomiskt eller inom tekniksektorn kan den marknaden bli än mer skakig. Men skulle bilden istället klarna kring den politiska och ekonomiska utvecklingen, kring tullar och ränteläget skulle osäkerheten snabbt kunna bedarra och stärka marknaden.
”Även mer klarhet kring framtida investeringar inom AI-infrastruktur och att vi fortsätter se framgångsrika produkter och tjänster baserat på AI skulle förbättra bilden”, säger Christian Blink.
Fond | 1 m | 3 m | i år | 1 år | 3 år | 5 år |
Swedbank Robur Technology | -13% | -19% | -18% | -2% | 54% | 191% |
Källa: Avanza