Robur-förvaltaren letar asiatiska fynd: "Orimligt lågt värderat"

Roburförvaltaren Jens Barnevik har portföljen full av koreanska snabbnudlar, kinesiska kyrkogårdar och taiwanesisk sjukvårdsutrustning. "Jag har alltid letat efter platser med imperfektioner i marknaden", säger Barnevik som investerar i det som har "både vårtor och hår".

Barnevik 1a
"Det gäller att aldrig sluta leta. Det är inte hög IQ eller att vara bra på att räkna som är viktigt, utan att hela tiden vara nyfiken", säger Robur-förvaltaren Jens Barnevik. Foto: Åsa Swee

29 mars 2025

Förvaltare brukar betona vikten av att sitta mitt i marknadens centrum och köpa bolag de känner väl, med full koll på vad som händer på fabriksgolvet.

Jens Barnevik sitter tusen mil från sina innehav i bortre Asien, dessutom med lingvistiska barriärer och bitvis bristande bolagsinformation.

Det märks inte, när han detaljerat beskriver olika verksamheter och exotiska företagskulturer.

”Jag skulle kunna vara ute och resa hela tiden, men är lite av ett one man band och kan inte vara överallt samtidigt", säger Barnevik, som förvaltar 2,6 miljarder kronor i Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets.

Fakta

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets

Chinese New Year
Chinese dragon as a character for the dragon dance at the Chinese New Year festival.

Förvaltare: Jens Barnevik
Förvaltat kapital: 2,6 miljarder kronor
Utveckling: I år -2%, 1 år -5%, 3 år +23%, sedan start 2019 +61%
Förvaltningsavgift: 1,42%
Tio största innehaven: Yadea Group, DGB Financial, Genomma Lab, Vitzrocell, Nova Ljubljanska Banka, Pacific Hospital Supply, KRKA, Arwana Citramulia, Sarantis Group, Solum Group

Rest har han också gjort sedan barnsben, då pappa, företagsledaren Percy Barnevik, kombinerade affärsresor med familjesemester.

"Vi var överallt i världen och jag fick ibland hänga med och träffa lokala chefer. Hela mitt liv har jag levt som en emerging markets-förvaltare så det är inte konstigt att jag till slut blev en."

Sdls974fw2urac Nh
Percy Barnevik.

Cybersäkerhet och pizza

Vi sitter på Hong Kong, Stockholms första kinesiska restaurang. I bakgrunden plingar den klassiska cittramusiken och på lunchmenyn står Singaporenudlar med räkor.

"Jag har faktiskt nudlar i portföljen", säger Barnevik och syftar inte på ryggsäcken bredvid honom.

Med drygt 60 bolag i ett tiotal sektorer är det bredd bland innehaven. Allt från koreansk cybersäkerhet till brasiliansk dentalförsäkring och filippinsk pizza.

Och att sitta närmare Hong Kong i Stockholm än Hongkong i Kina, är inte nödvändigtvis sämre ur förvaltarsynpunkt, menar Barnevik. Pandemin flyttade möten till Zoom och Teams, vilket minskat försprånget av att vara nära geografiskt.

"För tio år sedan hade du en stor fördel av att sitta i marknaden, men det har du inte längre. Allting är ju tillgängligt idag", säger Barnevik och häller upp sin Coca Cola. "Riktig Cola", inte light-varianten.

2ewjqkfavnpc1gwb
Hexagons styrelseordförande Ola Rollén.

Inte hemmablind

Att ha en viss distans skapar också ett utifrånperspektiv som minskar risken för att bli hemmablind.

"Jag minns en kille som jobbade hos kapitalförvaltaren Columbia i Chicago. Han träffade Ola Rollén för 20 år sedan och köpte mycket i Hexagon, medan vi i Sverige inte förstod Rolléns vision än. Vi satt för nära."

På den tiden förvaltade Barnevik svenska småbolag, som fortfarande var "rätt ineffektivt prissatta". Värmepumpen Nibe handlades till P/E 10.

Men i takt med att bolagen blev dyrare skiftade han fokus till de nordiska grannarna och sedan vidare ut i världen. 2011 startade han Didner & Gerges globalfond och fick upp ögonen för Japan.

 

Jens Barnevik 3 900x600
"Jag älskar att vara en generalist och skulle aldrig stå ut med att bara göra en grej. Eller bara vara bra på en sak. Det passar inte mig. Jag har för mycket energi för det." Foto: Åsa Swee

Letar imperfektion

Då var de japanska småbolagen "superbilliga". Anledningen var ett monumentalt ointresse för marknaden. Delvis beroende på att bolagen inte brydde sig om aktieägarna, som var allra längst ner på prioriteringslistan.

"Jag har väl alltid letat efter platser med imperfektioner i marknaden", säger Barnevik och lyser upp när han minns hur hundratals aktier i Japan handlades under kassan.

"Det gav ju ett negativt värde och du kunde köpa upp hela bolag och pengar!"

Korea i Japans fotspår

Ett par år senare började den japanska aktiemarknaden korrigera sig och numera gör bolagen både återköp och utdelningar.

"Jäklar vilken skillnad det är idag - det är helt förändrat!"

Nu spår han samma utveckling i Korea, som han tycker är där Japan var 2011. Förra året lanserades Korea Value Up-Program, som ska öka transparensen bland bolagen och maximera aktieägarvärdet.

Han skakar på huvudet. "Idag handlas 80% av alla bolag under eget kapital!"


Vårtor och hår

En anledning till Korea-rabatten är att bolagen inte informerar på engelska. Om de skulle göra det, vore de å andra sidan inte lika intressanta som investeringsobjekt, konstaterar Barnevik krasst.

"Det är inte perfekt, det jag investerar i har både vårtor och hår. Men jag köper det till så otroligt låg värdering, alltså vi pratar 3–4 gånger vinsten. Det hittar du inte på många andra ställen."

Ett 20-tal koreanska småbolag utgör närmare 40% av portföljen. En eklektisk mix av batteriproducenter, banker, linstillverkare, snabbnudlar och dentalröntgen.

"Korea är sjukt billigt. Det är nog den billigaste marknaden i världen. Men det har jag ju tyckt ett tag och inte fått supermycket betalt - än. Men till slut tror jag att tyngdlagen gör sitt. Det gäller bara att vara uthållig."

Nudlar (1)
Snabbnudeltillverkaren Nongshim växer i Asien men framför allt i USA. ”Korea tar andelar i våra smaklökar från både Kina och Japan."

Lost in translation

Jens Barnevik är säker på sin sak och tillbakalutat trygg. Egenskaper som behövs för att navigera bland grumliga översättningar och möjliga missförstånd.

"När bolaget ger ett fem minuter långt svar och tolken översätter med fem ord, då vet man att hyggligt mycket är lost in translation", säger han med ett skratt, men utan oro. "Korea är safe, jag har aldrig upplevt några oegentligheter. Däremot behöver inte bolagen vara direkt aktieägarvänliga."

Fonden har också innehav i Filippinerna och Indonesien.

"De är jätteintressanta länder för de är verkligen superute just nu. Jag tycker om att titta på impopulära marknader och leta bland småbolag som ingen tycker om."

Yadea S Vf F200 Electric Scooter Is A Sleek Commuter Co Designed By Porsche Yadea China 900x600
Yadea är Kinas ledande elskotertillverkare och fondens största innehav.

Blöjor, läsk och mjölk

I Filippinerna äger Barnevik främst dagligvaruhandlare, "med en organisk tillväxtstory som Axfood inte har". Tillväxten ligger i att landet går allt mer från wet markets till luftkonditionerade supermarkets. Bolagen handlas runt 7 gånger vinsten, jämfört med 60 gånger vinsten för motsvarande bolag i Indien.

"Det är orimligt, men hela länder har ju åkt ut med badvattnet sedan Trump blev vald, så det finns mycket att titta på."

Barnevik liknar USA vid en dammsugare, som sugit ut likviditeten ur många små länder, genom tariffhot och en starkare dollar.

Kina å sin sida, har värmt upp i flera år inför USA-matchen om tullarna och flyttat mycket av produktionen utomlands.

"Är det något kineser är bra på så är det att planera framåt", säger Barnevik som bland annat äger begravningsentreprenören Fu Shou Yuan och elskotertillverkaren Yadea.

"Jag tittar mest på konsumentrelaterat i Kina och försöker hålla mig till blöjor, läsk och mjölk. Dagligvaror som flyger under radarn i Peking."

Jens Barnevik 2 900x600
"Emerging markets är som mintkakan till kaffet. Du vill absolut ha det, men det ska inte vara huvudrätten i ditt sparande." Foto: Åsa Swee

Sneglar på Indien

Barnevik tror att ett dåligt emerging markets-scenario prisades in i aktiekurserna redan i höstas.

"Även om de reella nyheterna kan bli dåliga, så behöver inte marknaden gå åt skogen. I vissa fall tror jag att det mesta redan är taget."

Han tar av guldpapperet från mintkakan och beskriver balansen när det gäller att ta risk i exotiska marknader.

"Ju längre ut på grenen man är, desto säkrare måste investeringen vara, med en rock solid balansräkning. Man kan inte lägga risk på risk."

Barneviks förvaltande har gett investerarna drygt +60% sedan 2019 och han tycker att fonden "betett sig relativt anständigt i orostider".

I år har han så smått börjat snegla mot Indien, som han avstått från på grund av den höga värderingen. Det gjorde också att han gick miste om en hel del avkastning förra året.

"Det hade jag fel i då, men rätt nu, då marknaden kraschar. Jag är inte smartare än någon annan, men jag orkar hålla ut längre än många andra."

Ämnen i artikeln

Axfood

Senast

225,80

1 dag %

−0,31%

1 dag

1 mån

1 år

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,91%

Senast

2 494,06

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.