Placeras 19 aktier för evigheten

Köptips Börsoron kom snabbt i augusti och försvann nästan lika fort. Många aktier på vår lista gjorde också en vass comeback. Då Placeraredaktionen kommer att monteras ned tar vi ett nytt grepp när vi släpper vår allra sista aktielista: Evighetsaktierna.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det började som en skakning på Tokyobörsen i början av augusti och när botten gick ur den japanska aktiemarknaden den 5 augusti med ett 12-procentigt indexras spred sig oron brett över världen. Bakslag för AI-optimismen, skakiga konjunktursignaler från USA och stora kapitalflöden från Japan som vändes tillbaka, så kallade carry-trades, blev en rälig cocktail att svälja för aktiemarknaden.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Ganska snabbt sjönk det in att nu ökar sannolikheten för offensiva räntesänkningar och med lite lugnande statistikpunkter från USA och en stabilisering i Japan så började börserna klättra igen.

I skrivande stund, under månadens sista handelsdag ser det ut som att augusti till slut landar i närheten av oförändrade indexnivåer på många börser efter den V-formade utvecklingen under månaden.

På vår aktielista har augusti också varit turbulent med stora rörelser åt båda hållen. Bland konsumentrelaterat har exempelvis Byggmax klättrat ordentligt, samtidigt som Rugvista tappat mark. Electrolux, som var rejält på minus ett tag, har i slutet av månaden letat sig upp på plus igen.

I vinnarhålet hittar vi bland annat Hufvudstaden och flera av våra utländska kandidater, som Exor och Allianz.

Så gick det för aktielistan i augusti

Som många av er trogna läsare redan vet så är det inte bara på börsen det har stormat i augusti. Även Placera har mött hård motvind. Vår ägare Avanza har tyvärr för avsikt att lägga ned redaktionen under hösten (Länk till nyhet) och därför blir det här den sista aktielistan från oss.

Vi tar ett nytt grepp med anledning av detta och istället för att föreslå aktier som är intressanta på kort- och medellång sikt, vilket är vår normala ansats, har vi vaskat fram kandidater för den som har en ultralång horisont på sina placeringar. Vår tanke är precis som tidigare att listan inte är en sammansatt portfölj utan att den ska fungera som inspiration och förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj.

Det är aktier som bör stå sig relativt bra genom konjunkturcykler, teknikskiften och andra yttre hot. Aktier som ska kunna bjuda på både bra långsiktig avkastning och hygglig nattsömn under tiden.

Kort sagt – Evighetsaktierna.

Placeraredaktionens aktier för evigheten

Ellinor Beckett

ABB

Globala marknadsledare som är vinnare på långsiktiga megatrender är givna i en evighetsportfölj. Investorägda ABB är ledande och vinnare på trenderna automatisering, elektrifiering och energieffektivisering – trender som lär hålla i sig flera decennier. Stockholmsbörsens näst största bolag har på senare tid visat bättre lönsamhet och har på senare år framgångsrikt koncentrerat verksamheten till exempel genom försäljningen av Power Grids.

Assa Abloy

Även Assa Abloy är en global marknadsledare med starka trender i ryggen. I Assas fall är det digitalisering och säkerhet. Låsjätten är mer högteknologisk än man kanske tror och en stor del av försäljningen är produkter som tagits fram de senaste åren. Till det kan läggas ett långt track-record av många och lyckosamma förvärv.

Xylem

Uppgradering av gamla vattensystem och utbyggnad av nya i utvecklingsländer gör att behovet av vatteninfrastruktur är enormt, vilket talar för amerikanska vattenjätten Xylem. Ett så allvarligt problem som vattenbrist kan lösas med hjälp av avancerad teknik, men kan också reducera kostnader. Återkommande försäljning av reservdelar och underhåll med långa kontrakt tilltalar också.

Martin Blomgren

Atlas Copco

Dyr av en anledning. Det är en sliten fras men verkstadsstjärnan Atlas Copco kan bära upp den. Med en fantastisk avkastning på kapitalet i sin stora kompressorverksamhet, en stark och decentraliserad företagskultur präglad av ständiga förbättringar samt en förmåga att tidigt hitta nya användningsområden och applikationer som kan få bolaget att växa är platsen i en långsiktig portfölj gjuten. Dessutom en perfekt aktie att ha på bevakningslistan för att köpa mer av när konjunkturen eller börsen är i en svacka.

Volvo

Billig av en anledning. Men anledningen till att Volvo är lågt värderat, med ett p/e-tal kring 10, är att lönsamheten i fordonsjätten har tvärdykt i forna konjunktursvackor. De senaste inbromsningarna visar dock att lägstanivån har höjts rejält, att bolaget har blivit mycket mer flexibelt och när balansräkningen dessutom är urstark och möjliggör både extrautdelningar och tunga investeringar i ny teknik så framstår aktien snarare som billig utan fullgod anledning. Omvärderingar kan ta tid men fortsätter Volvo på inslagen väg så tror vi att den uthållige kommer att belönas, och få hög direktavkastning under väntetiden.

Pekka Kääntä

Astra Zeneca

Stort bolag med en bra mix av produkter som passar väl in nu när befolkningen, i alla fall i mer utvecklade ekonomier, blir allt äldre. Tydligen mycket i pipeline i forskningsportföljen vad gäller nya behandlingsmetoder och det tycker jag talar för att forskningen är väl fungerande och nog kommer att fortsätta leverera under överskådlig tid. Dessutom ett företag som kommer att dra stor nytta av AI i framtiden. Inte minst vad gäller analysen av väldigt stora mängder av data, exempelvis vad gäller arvsmassa.

Volkswagen

Transporter kommer vi alltid att behöva och jag tror att Volkswagen över tid kommer att leverera bra produkter, oavsett vad marknaden efterfrågar. Inte så trendkänsliga, vilket jag faktiskt tycker är positivt i det mer långsiktiga sammanhanget. Ett företag med snart 100 år på nacken och som jag tror kommer att finnas kvar även om 100 år. Ska man plocka in den med väldigt lång prognoshorisont så tycker ser det ser väldigt gynnsamt ut just nu med lågt PE-tal och hög direktavkastning.

Tesla (sälj)

Blankar den här aktien även om blankning kanske inte passar in i en ”evighetsportfölj”. Ett extremt överskattat bolag där mycket hänger på att storägaren Elon Musk fortsätter att leverera. Tror att både bolaget och Musk har passerat sin topp.

Karl Lans

Münchener Rück

Münchener Rück är världens största återförsäkringsbolag. Bolaget grundades redan 1880 och är verksamt över hela världen. Kärnverksamheterna inkluderar återförsäkring, direktförsäkring och kapitalförvaltning. Münchener Rück har en otroligt stark historik av god avkastning i kombination med en stark balansräkning. Bakom finns en försiktig ledning och en stor kapitalbuffert. Sedan år 1970 har bolaget varken sänkt eller ställt in den årliga utdelningen. Den goda historiken, ökad specialisering och balansräkningen gör att bolaget platsar i en evighetsdepå.

AXA

Franska finans- och försäkringskoncernen AXA är en intressant kandidat för en evighetsdepå. Efterfrågan på liv- och sjukförsäkringar väntas växa stabilt under de kommande åren. AXA har runt 90 procent återkommande intäkter. Sammantaget talar högre återkommande utdelning, högre vinsttillväxt och fokus på organisk tillväxt för bolaget. AXA är ett typiskt värdebolag och hör hemma i en klassisk utdelningsportfölj.

Nemetschek

Tyska Nemetscheks mjukvara effektiviserar bygg- och anläggningsbranschen, minskar kostnaderna och utsläppen. Nemetscheks mjukvara gör att byggbolag kan arbeta mer industriellt och få ett bättre flöde i byggprocesserna. Den svaga byggkonjunkturen till trots har bolaget lyckats stå stabilt. Digitaliseringen inom byggbranschen är fortfarande låg samtidigt som det finns en stor uppdämd efterfrågan på infrastrukturinvesteringar och grön omställning av byggnader och infrastruktur. Till Nemetscheks fördel ska också räknas att det är familjeägt.

Ludvig Löngårdh

Topicus

Constellation Software-avknoppningen Topicus, som har huvudkontor i Nederländerna, är en förvärvare av europeiska VMS-bolag (Vertical Market Software). Bolaget har mycket bra avkastning på kapitalet och den europeiska VMS-marknaden är mycket fragmenterad (stora möjligheter att återinvestera kassaflödet). Förhoppningsvis kan Topicus göra en liknande resa som Constellation Software har gjort, fast i Europa.

Oem International

Teknikhandlaren Oem International har historiskt varit en fantastisk placering för investerare och vi på Placera tror att framtiden är fortsatt ljus. Långsiktiga huvudägare, robusta finanser och en lång väg kvar att återinvestera kassaflödena gör aktien intressant för evighetsinvesteraren.

Lifco

Bolagsgruppen Lifco, där Carl Bennet är storägare, har en riktigt fin finansiell historik. Lifco har lyckats decentralisera sin organisation på ett fenomenalt sätt och är ett av de bästa bolagen inom sin sektor. Även om aktien är saftigt värderad så är detta en kandidat till evighetsportföljen. 

Daniel McPhee

Lundbergföretagen

Lundbergföretagen har redan bevisat sig som långsiktiga. En enkel övning i teorin, som visat sig vara betydligt svårare att praktisera. Aktien handlas strax under substansvärdet, men med portföljbolag med hög intjäning inom skog, bank, fastigheter och industri skapas förutsättningar för att, likt bolagets första 80 år, sakta men säkert öka substansvärdet.

Essity

Essity har nu fullt fokus på organisk tillväxt och ökad lönsamhet. Efter försäljningen av Vinda är både skuldsättningen och beroendet av massapriset väsentligt lägre. Med Vinda ute ur bilden har dessutom helheten högre lönsamhet.

På enkla kalkyler om måluppfyllnad är aktien lågt värderad. Och infrias målen förtjänar Essity högre värderingsmultiplar än idag. Högre värderingsmultiplar på högre vinster ger bra effekt på aktiekurser. Evigt är människans beroende av bolagets produkter, tillväxten är strukturell när allt fler tar klivet in i den globala medelklassen och risken i investeringen är låg.

Pär ståhl

Blackrock

Blackrock är världens största kapitalförvaltare med över 10 000 miljarder dollar i förvaltat kapital. Bolagets starka marknadsposition och breda produktportfölj gör dem till en stabil aktör med långsiktig tillväxtpotential. Med ett omfattande utbud av investeringsprodukter, inklusive Ishares ETF:er, och en stark global närvaro, erbjuder Blackrock en diversifierad intäktsström som minskar risken och ökar stabiliteten. Dessutom investerar Blackrock kontinuerligt i teknik och datadrivna lösningar som Aladdin-plattformen, vilket stärker deras konkurrensfördelar och positionerar dem väl för framtidens kapitalförvaltning.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer har en stabil intäktsmodell genom sina nödvändiga och ofta prenumerationsbaserade lösningar inom juridik, hälsa, skatt och ekonomi, vilket ger företaget en stabil och återkommande intäktsström. De har framgångsrikt övergått till digitala lösningar, vilket inte bara förbättrar kundupplevelsen utan också skapar långsiktiga konkurrensfördelar genom innovativa plattformar och tjänster. Med en stark global närvaro, marknadsdominans och djup expertis inom reglerade industrier är Wolters Kluwer väl positionerat för att dra nytta av den ökande efterfrågan på compliance- och beslutsstödslösningar.

Hermès

Hermès är synonymt med traditionell lyx och kvalitet, och företagets urstarka varumärke och mycket lojala kundbas bidrar till stabil tillväxt över tid. Deras strategi för kontrollerad expansion och begränsad distribution skapar en hög efterfrågan och upprätthåller exklusiviteten i deras produkter, vilket ger långsiktig värdetillväxt. Hermès har dessutom en solid finansiell ställning med låg skuld och hög lönsamhet, vilket gör företaget motståndskraftigt mot ekonomiska nedgångar och ger utrymme för kontinuerlig innovation och expansion.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ABB Ltd Köp 584,00 -
ASSA ABLOY B Köp 329,40 -
Xylem Köp 135,77 -
Atlas Copco B Köp 163,00 -
Volvo B Köp 273,30 -
AstraZeneca Köp 1 787,50 -
Volkswagen Pref AG Köp 96,56 -
Tesla Sälj 206,28 -
Muenchener Rueckversicherungs-Gesellschaft AG Köp 488,40 -
AXA Köp 34,38 -
Nemetschek SE Köp 94,85 -
Topicus.com Inc Köp 129,50 -
OEM International B Köp 123,80 -
Lifco B Köp 340,60 -
Lundbergföretagen B Köp 565,00 -
Essity B Köp 308,80 -
BlackRock Köp 894,87 -
Wolters Kluwer NV Köp 154,65 -
Hermes International Köp 2 179,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -