Effekter på den globala ekonomin
Kina har breddat sin handel mot utvecklingsländer och handeln med Asien blir allt viktigare och är idag större än den mot såväl USA som EU. Men oavsett det har landet ett stort beroende av kunna sälja i USA.
Än så länge syns inte den negativa inverkan på den kinesiska ekonomin, vilken växte med 5,4% under första kvartalet jämfört med samma period förra året. Men består de nuvarande tullnivåerna blir effekterna stora och kan dämpa tillväxten markant.
Hur Kina agerar är inte skrivit i sten. De kan välja att låta ekonomin bromsa in likt under pandemin och skylla på USA, men de kan också välja att fortsätta föra en expansiv politik trots ett stort underskott redan nu.
I första hand är det hushållen som behöver komma igång att konsumera då den tidigare expansiva politiken redan bidragit till en överkapacitet i produktionen och i stora investeringar i infrastruktur. Ytterligare en väg att gå är att försvaga valutan och på så sätt låta den minska effekten av tullarna. Det riskerar dock att ge turbulens på valutamarknaden, vilket inte är önskvärt.
En svag ekonomisk tillväxt i såväl USA som Kina får följdeffekter på global ekonomi. Möjligen är det just en tydlig inbromsning av ekonomin som får administrationen i USA att vilja förhandla även med Kina. Det är bara att hålla med USA:s finansminister Bessent att ett fortsatt dödläge i tullkonflikten inte är hållbart.
Annika Winsth är chefekonom på Nordea
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.