Portugiserna tuggar på i kycklingaktien

Aktiekommentar Kycklingbolaget Scandi Standard har äntligen fått luft under vingarna och samtidigt som aktien lyfter fortsätter den portugisiska storägaren att nafsa i sig allt mer. Värderingen är däremot inte lika aptitlig längre.

Styrkta av portugisernas insynsköp och en hägrande dansk comeback landade vi i att det var ett intressant köpläge i Scandi Standard när vi analyserade bolaget förra sommaren. Sedan dess har mycket gått i rätt riktning och de prövade aktieägarna har, som omväxling, tillhört vinnargänget på börsen.

Kursen är upp med 45 procent hittills i år och närmare 70 procent om man går ett år tillbaka.

En märkeshändelse i ägarlistan skedde i våras när Öresund med sina 15,29 procent för första gången passerades av den hemlighetsfulla portugisiska ägaren Grupo Lusiaves. Portugiserna som har en man i styrelsen har sedan dess fortsatt att knapra i sig Scandi-aktier och efter det senaste köpet i fredags uppgår ägarandelen nu till knappt 16,9 procent.

Längre ned i ägarlistan finns också Lantmännen med 10,57 procent och makarna Qviberg med drygt 5 procent vardera, vilket innebär att det finns flera ägare med minst 10 procent – en så kallad corner som kan användas för att stoppa eller åtminstone försvåra ett uppköp.

Ägare Kapital
Grupo Lusiaves - SGPS 16,87%
Investment AB Öresund 15,29%
Lantmännen 10,57%
Eva Qviberg 5,52%
Mats Qviberg 5,26%
Nordea Fonder 5,18%
Fidelity International (FIL) 2,37%
Cervantes Capital 2,25%
Avanza Pension 2,22%
Anna Engebretsen 2,14%
Källa: Holdings  

 

Exakt vilka planer Grupo Lusiaves har för sitt ägande, inflytande och eventuellt intresse för att ta in hela bolaget i sin bredare livsmedelskoncern är oklart. Klart är dock att de regelbundna aktieköpen och den inneboende potentialen ifall ett bud någon dag kommer har bidragit till aktiens styrka på senare tid.

Viktigare för aktiens lyft är ändå att själva verksamheten går bättre. De problem i Danmark som har tärt på lönsamheten har successivt lättat även om senaste rapporten visade att Danmark fortsätter vara en utmaning.

Totalt sett är ändå de stora trenderna positiva. Kyckling är ett protein som har många fördelar i konkurrensen i livsmedelshyllan och Scandi Standard gnetar stadigt upp den egna lönsamheten. Rörelsemarginalen ökade från 3,5 till 3,8 procent i kvartalet och den stigande trenden syns även när lönsamheten mäts i förhållande till antalet kilo kyckling man säljer.

För helåret 2023 låg marginalen också på 3,5 procent och som tabellen nedan visar så tror de analytiker som följer bolaget att man når 4 procent i år och sedan fortsätter det stegvis uppåt. Intressant i sammanhanget är att det finansiella mål som presenterades i fjol ligger på en rörelsemarginal om minst 6 procent – så det finns utrymme för att överraska positivt om målen kan infrias.

 

  2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mkr 13014 12848 13429 14042
Rörelsemarginal % 3,5 4,0 4,3 4,7
Vinst/aktie, sek 4,0 4,6 5,6 6,7
Utdelning/aktie, sek 2,3 2,8 3,2 3,7
Källa: S&P Global        

 

Den starka kursutvecklingen har som nämnts gått hand i hand med förbättringar operativt men inte i samma takt alls, vilket innebär att värderingen har sprungit iväg en hel del.

Sett till p/e-talet låg det på 11 för nästkommande år när vi köprekade aktien i augusti ifjol, medan det nu ligger på 15. För 2026 faller det till 13 om analytikernas prognoser slår in.

Visserligen finns det som sagt potential i ett klart högre marginalmål än vad aktiemarknaden räknar med att bolaget ska leverera, men man ska också komma ihåg att det finns hot i form av fågelsjukdomar, anklagelser om dåliga förhållanden i verksamheten och produktionsstörningar som historiskt sett har bjudit på bakslag.

Risker som det är rimligt att ta in i värderingen. När vi väger potentialen för överraskande stora vinstlyft och eventuella uppköpsbud mot riskerna och den högre värderingen får vi helt enkelt inte samma köplust som för ett år sedan. Vi landar i ett avvaktaråd den här gången.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Neutral 83,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -