Kritisk till Stegra-investering
Att investmentbolaget hackat på börsen är en kombination av flera faktorer, enligt analytikern.
Han pekar den dramatiska förändringen av riskprofil när Zalando delades ut till aktieägarna 2021.
Då sa man att bolagets förmåga att hitta morgondagens tillväxtvinnare var anledningen till att investera i Kinnevik. En förmåga som de senaste åren lyst med sin frånvaro.
Stefan Wård tar Harald Mix stålbolag Stegra, tidigare H2 Green Steel, som exempel.
"Jag var inte så positiv till den här investeringen ens från början. Även om den blir jätteframgångsrik är uppsidan liten. Det handlar också om en helt ny industri som är svårtolkad", säger analytikern.
Historiskt har Kinnevik rönt framgångar med konsumentrelaterade verksamheter, ofta onlinebaserade.
"Den här climate tech-strategin är helt ny och marknaden har inte gillat den. Samtidigt är sentimentet för den typen av investeringar rekordlåg i nuläget. Så det är ingenting jag vill se att man lägger för mycket tid på", säger Wård.
Harald Mix har också valt att lämna styrelsen.
Tror du det handlar om att man vill ha mindre kopplingar till hans bolag?
"Det har jag svårt att kommentera. Nu är de borta ur styrelsen och de här investeringarna är oberoende av dem naturligtvis. Men ur ett marknadsperspektiv är det nog positivt för Kinnevik att tona ner fokuset på climate tech-segmentet."
Med Cristina Stenbeck som styrelseordförande tror Stefan Wård att Kinnevik kommer återvända till europeiska investeringar riktade mot konsument.
"Hennes stora investering är den i Zalando och nu kommer en av grundarna, Ruben Ritter, också in i styrelsen. De har en lång och bra relation och historia", säger han.