Mixade signaler om konjunkturen

Makroveckan Börshumöret fortsatte uppåt under sista veckan i augusti. Mycket beroende på att marknaden väntar sig räntesänkningar på många håll. I veckan får vi nya signaler kring konjunkturen och indikationer på hur stora räntesänkningarna kan tänkas bli.

Augustibörsen fick en fin avslutning. Den svenska börsen var upp med 1,2 procent och europeiska Stoxx600 med 1,3 procent. Lite trögare var det i USA men efter en fin avslutning slutade veckofacit ändå på +0,2 procent. Därmed återhämtade de flesta börser fallet från inledningen av augusti, även om det saknas 0,007 procentenheter upp till nollan för svenska Omxspi.

På räntesidan var det lugnt i den korta änden av räntekurvan medan det var lite upp på långräntorna. Det senare ska väl dock ser som lite av en normalisering och ä inget orostecken. Låga amerikanska inflationssiffror borgar för att Fed sänker ränta i september och samma gäller för ECB. Även om inflationssiffrorna i det senare fallet var något av en besvikelse.

Oljepriset fortsätter att sjunka och Brentoljan handlas nu till lite knappt 77 dollar per fat. Positivt för både inflation och hushåll.

Kronan har stärkts mot både dollar och euro.

Eftersom den amerikanska PCE-inflationen kom in ungefär som väntat har man på marknaden nu mer eller mindre spikat att det kommer en amerikansk räntesänkning den 18 september. Den stora frågan som återstår är hur stor räntesänkningen slutligen blir?  Här är utvecklingen på arbetsmarknaden central. Den här veckan är dessutom fylld med amerikanska arbetsmarknadssiffror med själva crescendot på fredag när sysselsättningssiffrorna för augusti publiceras. Så det kan bi lite svängigt på börsen om de arbetsmarknadssiffror som kommer innan dess spretar åt olika håll.

Även ECB väntas sänka ränta men nöjer sig troligen med 25 punkters sänkning. Här spelar dock det mer generella konjunkturklimatet en stor roll för hur ECB kan tänkas agera. Det svajar i de europeiska konjunktursignalerna och ytterligare svaghetstecken skulle nog föranleda mjuka besked från ECB i samband med det penningpolitiska beskedet även om banken skulle nöja sig med en mindre räntesänkning. Inköpschefsindexen indikerar en fortsatt svag industrikonjunktur medan tjänstesektorn håller någorlunda fart.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot inköpschefsindexen för augusti samt Prosperas mätning av inflationsförväntningarna.

När det gäller svensk konjunktur har det kommit lite mixade signaler under senare tid. Industrin ser ut att ha det trögare medan tjänstesektorn piggnat till och hushållshumöret vänt upp. Nya inköpschefsindex blir därför högintressanta och för att hålla hushållshumöret uppe så krävs det nog att Riksbanken levererar.

Riksbankschefen Erik Thedéen håller tal på tisdag och kan välja att skicka tydliga signaler kring kommande räntesänkningar. Mer avgörande vad gäller storleken på den förmodade räntesänkningen den 25 september blir ändå onsdagens siffror över inflationsförväntningarna. Risken/chansen är stor att inflationsförväntningarna, i alla fall på sikten upp till två år, sjunker en bit under Riksbankens inflationsmål på 2 procent, vilket säkerligen kan skaka om delar av riksbanksdirektionen. Så ett lågt utfall lär spä på spekulationerna kring en dubbelsänkning. I fredags prissattes en räntesänkning på 34 punkter. Något som i grova drag indikerar ungefär 50 procents sannolikhet för en räntesänkning med 50 punkter i september.    

Måndag

USA-börsen stängd. Det svenska inköpschefsindexet för industrin har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna och halkat under den 50-nivå som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Nu hoppas vi på lite bättre siffror men de preliminära siffror som kommit för andra länder indikerar att det kan vara fortsatt tufft.

Tisdag

Riksbankschefen håller tal och lär flagga rätt tydligt för att det kommer en räntesänkning den 25 september. Storleken på denna räntesänkning lär bestämmas av inkommande data men Thedéen tycks inte vara främmande för att gå fram med större steg, enligt det penningpolitiska protokollet. I USA publiceras inköpschefsindex för industrin och även en lit förbättring kan ge riskaptiten en liten skjuts.

Onsdag

Prospera publicerar sin mätning av inflationsförväntningarna. Förra gången det begav sin låg förväntningarna stabilt på 2 procent (=inflationsmålet) men finns en del som tyder på att förväntningarna, i alla fall på den lite kortare sikten, sjunker under den nivån. Inköpscheferna i tjänstesektorn visar konjunkturkorten och är förhoppningsvis betydligt mer tillfreds med läget än sina kollegor i industrin. Federal Reserve publicerar Beige book och mycket handlar om vad den säger om läget på arbetsmarknaden. Bank of Kanada väntas sänka räntan.

Torsdag

Detaljhandeln i EMU-området fortsätter att utvecklas svagt. Sen ägnar nog investerare och analytiker det mesta av dagen åt att analyser den långa raden av amerikanska arbetsmarknadssiffror för att få mer tydliga indikationer på vad fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffor kan tänkas landa på.

Fredag

När arbetsmarknadssiffrorna för juli publicerades så blev det någon form av panikreaktion på finansmarknaderna. Den här gången är man mer beredda om det skulle komma en överraskande svag siffra men det alla hoppas på är förstås mer ”lagom” sysselsättnings- och arbetslöshetssiffror som inte utlöser någon recessionsrädsla men eller inte väcker frågetecken kring Federal Reserves räntesänkningar. Ett utfall när konsensusprognoserna är önskvärt.

   

Makroveckan i urval

Måndag

08.30 Sverige inköpschefsindex industrin augusti i.u (49,2)

10.00 Norge inköpschefsindex industrin augusti i.u (56,9)

10.00 EMU inköpschefsindex industrin augusti 45,6 (45,6)

Tisdag

10.00 Sverige riksbankschefen Erik Thedéen håller tal

16.00 USA ISM inköpschefsindex industrin augusti 47,5 (46,8)

Onsdag

03.45 Kina Caixin inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 52,1 (52,1)

08.00 Sverige Prospera inflationsförväntningar

08.30 Sverige inköpschefsindex tjänstesektorn augusti i.u (53,8)

10.00 EMU inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 53,3 (53,3)

11.00 Norge bostadspriser augusti i.u (2,4%)

11.00 EMU producentprisindex juli årstakt -2,5% (-3,2%)

15.45 Kanada Bank of Canada räntebesked 4,25% (4,50%)

16.00 USA orderingång varaktiga varor m/m i.u (9,9%)

16.00 USA JOLTS lediga platser juli 8 100k (8 184k)

20.00 USA Federal Reserve publicerar Beige book

Torsdag

08.00 Tyskland industriorder juli m/m -1,7% (3,9%)

11.00 EMU detaljhandel juli m/m 0,0% (-0,3%)

13.30 USA Challenger antalet uppsagda augusti årstakt i.u (9,2%)

14.15 USA ADP sysselsättning privat sektor augusti 145k (122k)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata 235k (231k)

16.00 USA ISM inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 50,9 (51,4)

Fredag

08.00 Sverige statensbudgetsaldo augusti i.u (6,4 miljarder)

08.00 Tyskland industriproduktion juli m/m -0,2% (1,4%)

08.00 Tyskland export juli m/m 0,5% (-3,3%)

11.00 EMU BNP 2:a kvartalet q/q 0,3% (0,3%)

14.30 USA sysselsättning augusti 163k (114k)

14.30 USA arbetslöshet augusti 4,2% (4,3%)

14.30 USA genomsnittlig timlön augusti årstakt 3,7% (3,6%)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -