Zegna: Med fokus på Filiera

Aktieanalys Placera synar lyxmärket Zegna som kom till New York-börsen som ett av de sista SPAC-bolagen för den marknaden kollapsade. Zegna sticker ut till stor del tack vare den unika leveranskedjan.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Zegna Group, oftast bara kallad Zegna, är ett av världens mest ansedda lyxmärken inom herrmode och textilier. Företaget grundades 1910 av Ermenegildo Zegna i Trivero, Italien. Med över 7 000 anställda och en omsättning på 1,9 miljarder euro år 2023 är Zegna idag en global ledare inom lyxmode.

Notering på New York-börsen via SPAC

Zegna-aktien debuterade på New York-börsen i december 2021, när marknaden för SPAC:ar var som allra hetast. Det skedde genom en sammanslagning med Investindustrial Acquisition Corp., ett Special Purpose Acquisition Company (SPAC).

Zegna värderades till cirka 3,1 miljarder dollar vid noteringen. Börsnoteringen gav Zegna tillgång till kapital för att driva en fortsatt tillväxt, särskilt inom digitalisering, hållbarhet och expansion på nya marknader. Börsnoteringen via en SPAC gjordedet möjligt att bli ett publikt bolag utan den traditionellt längre och mer komplexa processen för en traditionell börsnotering.

Marknadsposition

Zegna konkurrerar inom lyxsegmentet med andra stora spelare som LVMH, Kering och Hugo Boss. Deras starka varumärke och långa tradition av kvalitet har gjort det möjligt för Zegna att bibehålla en lojal kundbas och konkurrera effektivt inom herrmode.

Ermenegildo Zegna Group är internationellt erkänt för sin unika "Filiera" (leveranskedja), en fullt integrerad värdekedja som ägs och kontrolleras av företaget.

 Ulltillverkning i Zegnas Piemontefabrik

Filieran omfattar några av Italiens finaste textilproducenter, vilket gör det möjligt för Zegna att säkerställa högsta möjliga standard på sina material och produkter. Den vertikala integrationen är bolagets största fördel och ger Zegna full kontroll från råmaterial till färdig produkt, vilket garanterar överlägsen kvalitet och innovationsförmåga.

Bolagsgruppen omfattar fler varumärken än Zegna. Thom Browne ingår i gruppen sedan 2018 och genom ett exklusivt långsiktigt leasingavtal med amerikanska Estée Lauder 2023 ingår även Tom Ford Fashion. De två amerikanska varumärkena breddar utbudet av kläder och accessoarer till kvinnor.

Tillväxtpotential och marknader

Med en stark närvaro i Europa, Nordamerika och Asien, fortsätter Zegna att dominera inom sitt segment, särskilt med fokus på exklusiva produkter och traditionell italiensk hantverkskvalitet.

Zegna har stark tillväxtpotential, särskilt i Asien där efterfrågan på lyxprodukter växer snabbt. Företaget har också gjort investeringar i digitalisering,  e-handel och direkt-till-konsument-strategier, vilket kan driva vidare tillväxt och förbättrat marginalerna.

Strategiska partnerskap och förvärv kan också ge ytterligare expansion, som deras samarbete med Maserati. Bolagets fokus på hållbarhet och spårbarhet resonerar väl med dagens konsumenter, vilket kan vara en viktig drivkraft för framtida tillväxt.

Ledning

Gildo Zegna är ordförande och VD för Ermenegildo Zegna Group, som grundades av hans farfar 1910. Han ledde företagets börsnotering på New York börsen, vilket gjorde Zegna till det första italienska lyxbolaget noterat i USA.

Ermenegildo Zegna, Gildo Zegna och kusinen Paolo Zegna

Gildo Zegna har också varit aktiv i flera styrelser, inklusive Fiat Chrysler Automobiles, och är medlem i Camera Nazionale della Moda Italiana. Han har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive Leonardo-priset 2016.

Prognoser

Sedan börsintroduktionen har Zegna fortsatt att leverera stabila intäkter, med fortsatt stark efterfrågan på sina lyxprodukter. Företagets bruttomarginal är robust, tack vare förmågan att upprätthålla premiumprissättning. EBITDA-marginalen förblir stark, vilket indikerar en effektiv drift och förmåga att generera lönsamhet även i en volatil marknad.

Zegnas omsättning förväntas öka från 1,9 miljarder euro 2023 till 2,3 miljarder euro 2026. EBITDA förväntas också växa, från 415 miljoner euro 2023 till 554 miljoner euro 2026, med en gradvis förbättring av EBITDA-marginalen från 21,8 procent till 23,7 procent under samma period. Detta indikerar att Zegna inte bara expanderar i termer av intäkter utan också förbättrar sin lönsamhet.

EBIT-marginalen som är ett mått på företagets operativa lönsamhet förväntas öka från 11,6 procent år 2023 till 13,1 procent år 2026. Nettomarginalen, som tar hänsyn till alla kostnader och skatter, förväntas stiga till 7,2 procent år 2026 från 6,4 procent år 2023. Denna förbättring är ett tecken på att Zegna effektivt hanterar sina kostnader och att deras tillväxtstrategier bär frukt.

Värdering och jämförelse med sektorn

När det gäller värdering handlas Zegna till en premie jämfört med många andra modebolag, vilket reflekterar dess starka varumärke och position inom lyxsegmentet.

P/E-talet för Zegna ligger högre än sektorsgenomsnittet, vilket är typiskt för lyxmärken som har en stabil och lojal kundbas, förmåga att överföra kostnadsökningar till konsumenterna och starka marginaler.

Jämfört med andra lyxbolag som LVMH och Kering är Zegna mindre i storlek, men dess specialisering inom herrmode och textilier ger en unik nisch.

Företagets värdering är också något lägre än de största lyxkonglomeraten, vilket kan ge utrymme för tillväxt, särskilt om de fortsätter att expandera sin produktportfölj och marknadsandel globalt.

Zegnas P/E-tal förväntas minska från 22 år 2023 till 14 år 2026, vilket får anses som relativt lågt. Direktavkastningen förväntas öka från 1,2 procent till 2,4 procent under samma period, vilket gör aktien mer attraktiv för utdelningsinvesterare.

Riskfaktorer

Trots stark position står Zegna inför risker som valutafluktuationer och konjunkturkänslighet inom lyxsegmentet. Ekonomiska nedgångar kan leda till minskad efterfrågan på deras produkter. Dessutom finns risker i deras beroende av den asiatiska marknaden och den allt mer intensiva konkurrensen inom lyxsektorn.

Analytikerrekommendationer

Zegna följs av sex analytiker. En har säljrekommendation, en neutral och resterande andel ger bolaget en köprekommendation. Den genomsnittlöiga riktkursen är 12,8 euro, vilket indikerar en uppsida på 37 procent.

Slutsats

Zegna är en stark aktör med flera starka varumärken, en unik ”Filiera”, god lönsamhet och tillväxtmöjligheter, särskilt inom Asien.

För investerare som söker exponering mot lyxsegmentet tycker Placera att  Zegna är ett attraktivt alternativ, särskilt för de som har en långsiktig horisont och tror på bolagets långsiktiga tillväxtstrategi.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ermenegildo Zegna N.V. Köp 10,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -