Nvidia: Så har analytikerna agerat

Aktiekommentar Nvidia har skämt bort marknaden med att regelbundet överträffa förväntningarna i kvartalsrapporterna. Men trots en omsättningsökning på 120 procent och starkt resultat föll aktien med 6 procent i efterhandeln, när den senaste rapporten levererades. Placera synar hur aktieanalytikerna har agerat efter rapporten.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Uppjusterade vinstestimat

Efter den senaste kvartalsrapporten har vinstestimaten för Nvidia reviderats uppåt för de kommande åren. För 2025 har vinsten per aktie justerats till 2,75 dollar, vilket innebär en ökning med 5 procent jämfört med tidigare prognoser.

För 2026 har estimaten på vinst per aktie ökat med 4 procent till 3,73 dollar, och för 2027 förväntas vinsten ligga kvar på 4,41 dollar per aktie, oförändrad sedan föregående rapport.

Det mest anmärkningsvärda är den kraftiga ökningen av vinst per aktie-estimaten sedan årsskiftet.

För 2025 har vinsten per aktie stigit med 50 procent, medan 2026 och 2027 har sett ännu större uppgångar på 73 procent respektive 84 procent.

Den markanta uppjusteringen reflekterar en stark tro på Nvidias långsiktiga tillväxtpotential, särskilt i en tid då teknologisektorn genomgår betydande transformering, särskilt drivet av utvecklingen inom AI och molnteknik.

En stigande trend för försäljning och EBIT

Vid sidan av de reviderade vinstestimaten har Nvidias försäljningsprognoser för de kommande åren också justerats uppåt. Försäljningen för 2025 förväntas nu nå 125 miljarder dollar, vilket representerar en ökning med 3 procent efter kvartalsrapporten och en imponerande 37 procent ökning sedan årsskiftet.

För 2026 har försäljningsprognosen höjts med 4 procent till 175 miljarder dollar, medan 2027 förväntas uppgå till 205 miljarder dollar, en uppjustering med 6 procent från tidigare prognoser och en total ökning på 71 procent jämfört med estimaten vid årsskiftet.

Alla snabbväxande bolag möter förr eller senare utmaningen med en ökande bas som sänker tillväxttakten. Den snabba tillväxttakten är svår att upprätthålla och det är inte hållbart för Nvidia att fortsätta dubbla sin omsättning varje år. Frågan är vad som är realistiskt och på vilken nivå en framtida normalisad tillväxttakt stannar på.

Även bolagets EBIT (rörelseresultat) har sett betydande förbättringar. För 2025 har EBIT-prognosen stigit med 3 procent till 83 miljarder dollar, och för 2026 med 4 procent till 115 miljarder dollar. För 2027 har EBIT justerats upp med 8 procent till 136 miljarder dollar.

Höjningen  av både försäljnings- och EBIT-estimaten understryker marknadens tro på Nvidias affärsmodell och förmågan att fortsätta generera starka resultat de närmaste åren.

Värdering

Sedan Chat GPT lanserades kommersiellt den sista november 2022, har Nvidias kursuppgång varit hela 600 procent, och vinstmultipel har faktiskt sjunkit jämfört med då.

Nvidia-aktiens p/e-snittvärdering för de senaste fem åren är 72, vilket får dagens värdering att framstå som attraktiv. Idag värderas innevarande års vinster på p/e-tal 43 och nästkommande års vinsprognos ger en värdering på 32.

Dessutom påverkas Nvidias värdering starkt av flöden in och ut ur indexfonder samt börshandlade produkter, vilket från tid till annan frikopplar aktiens pris från dess verkliga värdering.

Riktkurs och analytikernas syn

En annan viktig aspekt efter den senaste kvartalsrapporten är den uppjusterade riktkursen för Nvidia-aktien. Den genomsnittliga riktkursen har nu höjts med 6 procent till knappt 149 dollar.

Uppjusteringen är särskilt anmärkningsvärd när man ser till utvecklingen sedan årsskiftet, där riktkursen har ökat med hela 128 procent. Det är i nivå med årets kursuppgång på 135 procent.

Analytikernas rekommendationer för Nvidia förblir överväldigande positiva. För närvarande rekommenderar 92 procent av analytikerna att köpa aktien, medan 7 procent förhåller sig neutrala. Ingen av de 70 analytiker som följer bolaget har rekommenderat att sälja aktien, vilket ytterligare stärker det redan höga förtroendet för Nvidia-aktien.

Slutsats

Den senaste kvartalsrapporten för Nvidia har resulterat i betydande uppjusteringar av både vinstestimat och riktkurser, vilket visar att analytikerna har är en fortsatt stark tro på bolagets framtida tillväxt och lönsamhet.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -