Fyra lyxaktier under luppen

Aktiekommentar Lyxvarubolagen har haft ett tufft år med mycket. Placera går igenom värdering, tillväxt och analytikernas riktkurser för fyra av sektorns giganter: LVMH, Hermès, Kering och Brunello Cucinelli.

Vinsttillväxt och värdering

Bland de fyra sticker Brunello Cucinelli ut med en imponerande tillväxtprognos för vinst per aktie (VPA) på 14 respektive 15 procent år 2025 och 2026, upp från 10 procent år 2024. Denna tillväxt är högre än både Hermès och LVMH, där VPA-tillväxten för 2026 förväntas vara 12 procent respektive 9 procent.

Det är anmärkningsvärt att Kering, trots sina senaste problem, förväntas återhämta sig kraftigt med en VPA-tillväxt på 26 procent år 2025, efter ett fall på 43 procent år 2024.

Placera ställer sig tvivlande och återhämtning bör tolkas försiktigt, med tanke på de underliggande utmaningar som Kering står inför i att revitalisera sin portfölj.

När det gäller värdering förblir Hermès det dyraste bolaget med en framåtblickande P/E-tal på 39 för 2026, även om det är en markant nedgång från nuvarande 48 år 2024.

Detta speglar marknadens premium på Hermès varumärkesstyrka och konsekventa tillväxt, vilket bekräftas av deras genomsnittliga VPA-tillväxt på 15 procent över tio år.

På samma sätt handlas Brunello Cucinelli till ett P/E-tal på 35 år 2026, vilket också är högt men motiveras av starka tillväxtutsikter.

Å andra sidan presenterar Kering en mer attraktiv värdering, med ett P/E-tal som förväntas sjunka till 12 år 2026, en betydande rabatt jämfört med sina konkurrenter.

Denna rabatt speglar dock investerarnas skepsis kring gruppens förmåga att genomföra en vändning. LVMH erbjuder ett P/E-tal på 18 för år 2026, ned från 22 år 2024, vilket stämmer överens med deras stabila, om än långsammare, tillväxt.

Riktkurser

När man överväger potentiella avkastningar, visar både Brunello Cucinelli och Kering betydande uppsida, med förväntade kursuppgångar på 29 procent enligt nuvarande riktkurser.

Trots sin långsammare tillväxt erbjuder LVMH en solid potentiell avkastning på 24 procent, vilket speglar marknadens förtroende för deras motståndskraftiga och med marignal klart bredaste affärsmodell.

Hermès erbjuder en mer blygsam uppsida på 7 procent. Den backas upp av deras oöverträffade varumärkesvärde och historiskt höga vintmarginal och vinsttillväxt.

Kursutveckling

När man tittar på den senaste kursutvecklingen blir skillnaderna mellan dessa lyxjättar ännu tydligare. Under det senaste året har Brunello Cucinelli överträffat sina konkurrenter med en avkastning på 20 procent, tätt följd av Hermès med 14 procent. Dessa siffror belyser de ultra-högklassiga varumärkenas motståndskraft även under utmanande marknadsförhållanden.

I stark kontrast har Kering kämpat med en aktiekurs som sjunkit med 47 procent under samma period. Det är en konsekvens av pågående strukturella problem inom företaget.

LVMH har också mött motvind, med en aktiekurs som sjunkit med 15 procent år över år, även om den är upp 92 procent över en femårsperiod.

Slutsats

För investerare är lyxsektorn komplex. Hermès och Brunello Cucinelli fortsätter att rättfärdiga sina höga värderingar med bra tillväxtutsikter och en värdering som på nästa års vinstprognoser ligger under snittvärderigen den senaste tioårsperioden. De har även de mest trogna kunderna med högst inkomst, vilket gör de minst känsliga vid en låg aktivitet i den globala ekonomin.

LVMH med sin diversifierade portfölj med över olika 70 varumärken, förblir ett säkert kort, som erbjuder måttlig tillväxt med rimliga värderings sett till den historiska värderingen.

Kering å andra sidan, framstår som ett värdespel, med sina lägre värderingsmultiplar som speglar den relativt höga risken att kunderna inte hittar tillbaka lika snabbt som förväntat. Men den potentiella belöningen av en lyckad vändning kan bli stor.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -