Hög utdelning för pandemifiskare

Börs De investerare som vågade plocka upp högutdelande storbolag i pandemifrossan har blivit rikligt belönade. Bara utdelningarna har i flera fall gett långt över 50 procents direktavkastning visar Placeras genomgång.

Det är lätt med aktier om man är anhängare av klubben för efterkloka, och det ska sägas direkt att den följande övningen är precis i den klubbens smak. Med det sagt är det intressant att konstatera hur bra belönade de investerare som vågade gå mot strömmen i raset under våren 2020 har blivit.

Många aktiekurser har som bekant studsat upp rejält sedan dess men det var inte bara de som köpte högriskaktier som blev vinnare. Det lönade sig även riktigt bra att bottenfiska förhållandevis säkra kort i form av etablerade storbolag på OMXS30-listan som normalt sett ger hög utdelning.

Placera har gått igenom OMXS30-bolagen för att hitta exempel där enbart de utbetalda utdelningarna under de dryga fyra år som har gått motsvarar flera års normal börsavkastning för den som lyckades köpa på botten.

Som tabellen nedan visar har såväl storbankerna som Volvo och teleoperatörerna skiftat ut en stor del av vad börsvärdet var när det blåste som hårdast i mars 2020.

  Bottenkurs, kr Utdelningar, kr Direktavkastning
Volvo 95 70 73%
Nordea 48 35 72%
Boliden 137 81 59%
SEB  60 32 54%
Swedbank  99 51 51%
Tele2 99 48 48%
SHB 72 30 42%
Electrolux 99 38 38%
Telia 31 10 31%
Källa: Infront      

 

Värt att påpeka är att ingen hänsyn har tagits till aktieåterköp i det här exemplet, vilket innebär att i vissa fall har ännu mer kapital skiftats ut som inte syns annat i den svårmätbara men positiva effekten på aktiekursen.

En lärdom att ta med sig inför kommande tider av börsturbulens, för de kommer förr eller senare, är att det inte nödvändigtvis är de mest nedtryckta eller utdömda aktierna man ska jaga. Att skjuta storvilt med bra utdelningskapacitet kan ofta ge en bra balans mellan risk och avkastning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -