Dags att doppa tårna i pool-aktien?

Aktieanalys Världens största poolbolag Pool Corp har historiskt sopat banan med index men under de senaste åren har aktien halkat efter. Är det dags för ett köp?

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Pool Corp är världens största distributör av poolprodukter och relaterade fritidsprodukter. Under bolagets paraply finns bland annat distributionvarumärkena, SCP, Superior och Horizon. Förutom USA, där runt 90 procent av försäljningen kommer ifrån, bedrivs även verksamhet i Kanada, Europa och Australien. I USA ligger bolagets marknadsandel på runt 50 procent. 

Pool Corp, som grundades år 1993, har sitt huvudkontor i Louisiana. Idag ligger börsvärdet 13,2 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien ner 10 procent. Sedan företaget gjorde börsdebut 1995 har aktien levererat en genomsnittlig årlig avkastning på över 25 procent. 

Aktiekurs fem år

I Placeras förra analys, som skrevs i mitten av oktober 2022, var vi oroade för en sämre marknad. Vi gav därför rådet avvakta och sedan dess är aktien upp runt 10 procent. 

Pool Corp är verksamt inom poolunderhåll (kemikalier och reparationsdelar) och poolkonstruktion (pumpar, filter, pool-plattor etc). Förutom poolverksamheten har bolaget även en del av sin försäljning inom bevattningssystem och uteliv (exempelvis utomhusbelysning och grillar). 

I bolagets sortiment finns det över 200 000 produkter från mer än 2 200 leverantörer. Bolaget har runt 125 000 kunder där den största delen är små tjänsteföretag. 

Lite mer än 60 procent av Pool Corps försäljningen kommer från underhållsprodukter vilket skapar en viss stabilitet. När en pool är runt tio år gammal brukar man renovera och bygga om poolen, detta för att exempelvis uppgradera till nyare teknik (energieffektiva pumpar etc). Renoveringar står för 25 procent av bolagets omsättning. Resterande del kommer från nybyggnation av pooler. 

En mindre del av Pool Corp som är spännande på lång sikt är deras satsning på mjukvara och CRM-produkter (Customer relationship management) för sina professionella kunder. En annan del, som står för runt 5 procent av omsättningen, är Pinch A Penny som är en ledande detalj- och poolservice franchise. Just nu finns över 280 butiker under varumärket. Pool Corp blir allt mer av ett ekosystem för sina kunder.  

Poolinstallationerna världen över fick ett uppsving under pandemin och antalet markpooler i USA uppgår nu till nästan 5,5 miljoner. Delstaterna Kalifornien och Florida dominerar med högst antal installerade pooler. Av Pool Corps totala försäljning kommer lite mer än hälften från regionerna Kalifornien, Florida, Texas och Arizona. 

Ny poolförsäljning är korrelerad med nybyggnation av bostäder. Ungefär hälften av de nya poolerna byggs av låg- och medelinkomsttagare. Positivt är dock att andra hälften av poolbyggnationen är mer motståndskraftig då den är kopplad till husägare med hög inkomst, en kundkrets som i allmänhet har bättre möjlighet att fortsätta bygga pooler även när den allmänna ekonomin är svag. En annan intressant aspekt är att den nuvarande genomsnittliga poolåldern i USA ligger på cirka 25 år vilket innebär att det finns ett eftersatt renoveringsbehov. Något som är värt att tillägga är att renoveringen inte är kritisk och kan skjutas upp. 

Förutom att den största delen av försäljningen kommer från poolunderhåll så bör de två punkterna ovan vara argument för att efterfrågan ska hålla sig någorlunda stabil i svajigare tider. 

Ser vi till senaste rapporten så har bolaget det dock relativt tufft just nu. I andra kvartalet minskade omsättningen med 5 procent och landade på 1,77 miljarder dollar. Rörelseresultatet reducerades med drygt 15 procent vilket gav en marginal på 15 procent. 

Pool Corp berättar att det är nybyggnationen och poolrenoveringar som påverkar negativt just nu. Däremot håller poolunderhåll-segmentet sig stabilt. Pinch A Penny fortsätter att expandera och tar en allt större del av den totala försäljningskakan. 

Avkastningen på det investerade kapitalet har konstant legat över 25 procent och det finns goda möjligheter att fortsätta investera de fina kassaflöderna till en bra avkastning under många år framöver. Förutom att satsa på organisk tillväxt gör bolaget även kontinuerliga köp av mindre bolag. En annan del av kapitalallokerings-modellen är att genomföra hyfsat stora aktieåterköp. 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till p/e 32 och ev/ebit 24. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 29 respektive 22.  

Aktien är mer intressant nu i jämförelse med senaste gången vi skrev om aktien. Däremot finns det fortsatt risk för en ihållande sämre marknad och värderingen ger inte utrymme för några större besvikelser. Vi avvaktar. 

LUDVIG LÖNGÅRDH

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Pool Neutral 356,62 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -