Dollarbolagen devalveras på börsen

Börs Inriktningen på extremlågpris var länge en tillväxtsuccé för flera olika amerikanska kedjor med dollar i butiksnamnet. Nu tycks kostnadskrisen ha kommit ikapp även de svagare konsumenterna samtidigt som konkurrenterna tar andelar. Följden är en kraftig devalvering av aktiekurserna.

Att jaga lågpris är populärt hos många amerikaner och flera butikskedjor har nischat in sig på riktigt billiga och enkla basvaror. Varor som före inflationschocken ofta kunde prissättas för en dollar och som gav upphov till företagsnamn som Dollar Tree och Dollar General.

Två kedjor som sammantaget byggt på sig ett butiksnät på över 35 000 butiker, men vars tillväxt nu har börjat hacka rejält. Redan i fjol kände de av att kunderna blev försiktigare och mer pressade av den höga inflationen men i år tycks den samlade effekten av flera års kostnadskris ta ut sin rätt ännu mer.

Dollar Tree tvingades sänka sin helårsprognos i dagarna vilket utlöste ett ras i aktien, och det trots att Dollar General packade ihop med över 30 procent bara några dagar tidigare när de sänkte sin prognos.

 

Analytikerna som följer sektorn pekar på två huvudförklaringar till motgångarna. Dels att kärnkunderna, konsumenter med relativt låga inkomster, är under hårt tryck och dels att stora konkurrenter som Walmart och Target inte har noterat riktigt lika jobbig marknad. Något som indikerar att de tar marknadsandelar från Dollarbolagen.

Som grafen ovan visar har Walmart även ätit upp lågpriskonkurrenterna på börsen i år och jätten, med ett börsvärde på över 600 miljarder dollar, har stigit med nästan 50 procent.

Det är inte bara aktiekurserna som har fallit brant för dollarbolagen. Med sänkta förväntningar har också värderingarna krupit ned rejält. P/e-tal kring 10 pekar både på att tillväxtförhoppningarna är lågt ställda och på att det finns uppsida om de rider ut stormen.

Som tabellen nedan visar ser analytikerna en hel del potential i aktierna räknat på den genomsnittliga riktkursen. Risken är dock att de senaste negativa beskeden inte helt har letat sig in i prognoserna och riktkurserna ännu och att det är för tidigt att chansa på en vändning i aktierna.

  Dollar Tree Dollar General
Kursutv. i år -52% -41%
Kursutv. 3 år -26% -64%
Börsvärde, USD 14,7 mdr 17,7 mdr
Antal butiker >16000 >19000
Rörelsemarg. (2024e) 6,4% 5,7%
P/e-tal 2024 10 11
P/e-tal 2025 9 10
Uppsida till riktkurs 89% 27%
Källa: S&P Global    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -