Småbolag i USA tappade fart i augusti

Marknadskommentar Augusti visade sig vara en utmanande period för amerikanska småbolag, som efter en urstark avkastning i juli tappade momentum och storbolagen kom tillbaka som vinnare.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Sektorrotation som var tydligast under juli, där investerare flyttade kapital från stora teknikjättar till småbolag, avtog markant under augusti. Förändringen i kapitalflöden speglar en osäker marknad där investerare på nytt började söka säkerhet i större och mer stabila bolag. Men företrädesvis inte teknikbolag, Nasdaq 100-index steg bar drygt en procent under månaden.

Trots en turbulent inledning på månaden lyckades amerikanska storbolagsaktier återhämta sig, tack vare en förnyad optimism kring en mjuklandning för den amerikanska ekonomin och uppmuntrande inflationssiffror.

S&P 500-indexet steg med 2 procent i augusti och överavkastade både S&P Midcap 400-index och S&P Smallcap 600-index, som båda hade negativ avkastning.

Sedan årsskiftet har S&P 500-indexet avkastat närmare 20 procent, S&P Midcap 400-index 12 procent och S&P Smallcap 600-index ligger en bit efter med drygt 8 procents avkastning.

Utveckling på sektornivå

Dagligvaror, fastigheter och hälsovård var de sektorer som presterade bäst i augusti. Dessa tre defensiva sektorer attraherade kapital från investerare som sökte stabilitet och säkra utdelningar i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Fastighetssektorn som ofta ses som en defensiv investering, drog nytta av förväntningar om stabila kassaflöden och lägre marknadsräntor, samtidigt som dagligvaror gynnas av fortsatt efterfrågan på basprodukter.

Även hälsovårdsaktier anses vara en defensiv investering, eftersom de erbjuder stabila intäktsströmmar och är mindre känsliga för konjunktursvängningar, vilket skyddar investerare under perioder av marknadsvolatilitet och osäkerhet.

Samtidigt var energi och sällanköpsvaror de sektorer som gick sämst under månaden.

Den svaga utvecklingen inom energisektorn kan delvis förklaras av forsatt svag kinesisk makrodata och osäkerhet kring den globala energimarknaden. Oljepriset nådde årets lägsta pris den 21 augusti.

Defensiva strategier i fokus

Ett ytterligare tecken på den försiktiga inställningen på marknaden var att strategier inriktade på låg volatilitet och hög utdelning presterade bäst bland de olika faktorindexen.

Dessa strategier som ofta anses som mer defensiva fortsatte att attrahera kapital från investerare som var osäkra på den framtida marknadsutvecklingen och som sökte en kombination av stabilitet och avkastning.

Skiftet mot defensiva strategier speglar en marknad som fortfarande är påverkad av de globala makroekonomiska riskerna, trots en positiv utveckling i inflationsdata.

Slutsats

Sammanfattningsvis var augusti en månad där amerikanska storbolag återhämtade sig efter en svag start, medan småbolagen förlorade mark.

Trots de positiva inflationssiffrorna och en ökad tro på en mjuklandning för ekonomin, fortsatte investerarna att föredra defensiva sektorer och strategier.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -