TSMC: Geopolitik oroar trots bra guidning

Rapportkommentar Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), världens ledande kontraktstillverkare av halvledare, rapporterade en imponerande vinstökning för det andra kvartalet som slog förväntningarna. Men rapporten överskuggas av de senaste dagarna geopolitiska händelser och marknadens massiva utförsäljng av halvledaraktier.

Intäkterna för andra kvartalet ökade med 40 procent jämfört med fjolårets andra kvartal till 673,51 miljarder taiwanesiska dollar (TWD). Det var 3 procent bättre än analytikernas vinstförväntningar, enligt S&P Global Markets Intelligence.

Rörelsemarginalen förbättrades till 42,5 procent, vilket är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med föregående år och 0,7 procentenheter bättre än analytikernas estimat.

Nettovinsten steg till 247,9 miljarder TWD, vilket överträffade analytikernas förväntningar på 234,6 miljarder TWD. Det motsvarar en positivt avvikelse på 6 procent och en ökning med 36 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Den starka tillväxten drivs huvudsakligen av en ökande efterfrågan på avancerade halvledare, särskilt inom artificiell intelligens (AI).

"Under andra kvartalet såg vi en stark efterfrågan på våra branschledande 3nm och 5nm teknologier, delvis kompenserad av fortsatt säsongsvariation i smartphonesegmentet," sade Wendell Huang, Chief Financial Officer för TSMC i rapporten.

Segment

Segmentet högpresterande datorer (HPC), som omfattar halvledare som används i avancerade datorer och AI-applikationer hade en kraftig efterfrågeökning på 28 procent jämfört med föregående kvartal.

Smartphonessegmentet såg något sjunkande intäker på 1 procent, vilket delvis är säsongsmässigt och kan även bero på en mättad marknad och ökande konkurrens.

Segmenget Internet of Things (IoT) ökade sina intäkter från IoT-produkter med 6 procent, drivet av den växande marknaden för uppkopplade enheter.

TSMC producerar cirka 90 procent av världens mest avancerade halvledare, vilket understryker företagets kritiska roll i halvledarindustrin, bland företagets största kunder hittar vi Nvidia och Apple.

Prognos

TSMC:s ledning kommenterar i rapporten att de förväntar sig en stark efterfrågan på smartphones och AI-relaterade produkter för sina avancerade halvledare, under det tredje kvartalet 2024.

De guidar att intäkterna ökar med så mycket som 34 procent jämfört med föregående år. Intäkterna spås landa mellan 22,4 miljarder USD och 23,2 miljarder USD, med en förväntad rörelsemarginal på 42,5 till 44,5 procent. Prognosen baseras på antagandet av en växelkurs på 1 USD till 32,5 TWD.

Enligt analytikerestimat från S&P Global Market Intelligence för TSMC:s tredje kvartal, ligger de för närvarande i den lägre delen av bolagets egen prognos. Intäkerna är på 22,6 miljarder USD och rörelsemarginalen 42,3 procent.

Marknadsdynamiken

TSMC-aktien har varit under press efter kritiska uttalanden från den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump. Trump uttryckte missnöje över Taiwans dominans inom chipproduktion och antydde att ön borde betala USA för sitt försvar.

Trots bolagets starka kvartalsresultat har TSMC:s aktie fortsatt att möta motvind och föll efter rapporten idag med drygt 2,3 procent på Taiwanbörsen.

Detta skedde dagen efter att TSMC:s amerikanska depåbevis (ADRs) i New York backade 8 procent, vilket var det största endagsfallet i procent på över fyra år.

TSMC hör till de värst drabbade aktierna i Asien, med ett tapp på cirka 90 miljarder USD i marknadsvärde under de senaste två dagarna.

Geopolitiska överväganden och expansionsplaner

Den geopolitiska situationen fortsätter att påverka TSMC:s affärsverksamhet. Hotet om en kinesisk invasion och ökande geopolitiska spänningar har lett till att TSMC expanderar sin globala tillverkningskapacitet.

TSMC investerar över 65 miljarder dollar i att bygga tre nya fabriker i Arizona, USA, som en del av en bredare strategi för att diversifiera produktionslokaler och minska geopolitiska risker. Utöver det bygger TSMC nya produktionsanläggningar i bland annat i Dresden, Tyskland och i Japan.

Placera tror inte att dagens rapport leder till några större prognosuppjusteringar inför det tredje kvartalet eller helårssiffrorna för 2024. Utan rapporten och prognoserna överskuggas helt av de potentiella risker och den geopolitisk osäkerhet som blivit synliggjorda de senaste dagarna, både från Biden-administrationen gällande fler exportrestriktioner och presidentkandidaten Trumps senaste uttalande.

Lägg till en eventuell sektorrotation från relativt högt värderade teknikaktier, efter det senaste årets starka AI-vindar, så har TSMC-aktien en klar motvind på kort sikt att attrahera nya investerare.

Ser man som investerare förbi den nuvarande geopolitiska retoriken och pågående sektorrotation, så erbjuder TSMC en ljus framtid, vilket dagens rapport indikerar. Vi står fast vid vårt långsiktiga köpråd för den världsledande kontraktstillverkaren.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -