Två europeiska börsgiganter

Aktiekommentar Den europeiska börsmarknaden har genomgått en betydande konsolidering under det senaste decenniet, vilket har resulterat i att ett fåtal stora aktörer nu dominerar scenen. Här tar vi tempen på två av de mest framstående börsoperatörerna – Deutsche Boerse och Euronext.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Konsolidering av de europeiska börserna

Tidigare var den europeiska börsmarknaden fragmenterad med många nationella börser som opererade självständigt. Idag domineras börsmarknaden av några få stora aktörer, där Deutsche Boerse och Euronext är bland de mest framträdande.

Konsolideringsvågen som svept över börserna har lett till ökad effektivitet, lägre kostnader och förbättrad likviditet på de europeiska aktiemarknaderna.

Deutsche Boerse: En diversifierad börs

Kontinentaleuropas största börs mätt i börsvärde är Deutsche Boerse med huvudkontor i Frankfurt. Börsvärdet är närmare 36 miljarder euro. Företaget är indelat i fyra affärsområden: Investment Management Solutions, Trading & Clearing, Fund Services och Securities Services.

Inom affärsområdet Investment Management Solutions erbjuder gruppen investeringslösningar som omfattar index och analys, såsom ISS-lösningar, STOXX- och DAX-index, indexlicensiering, skräddarsydda index och indexberäkningstjänster. Detta område har växt starkt genom förvärvet av danska Simcorp.

Trading & Clearing omfattar Xetra, Börse Frankfurt och Tradegate-handelsplatser och är det största affärsområdet. Det tillhandahåller realtidsmarknadsdata, analyser, historiska marknadsdata och referensdata; samt driver derivatbörsen Eurex och europeiska råvaruclearingtjänster.

Dessutom erbjuder Deutsche Boerse värdepapperstjänster som omfattar utgivning av värdepapper, avveckling och tillgångstjänster.

Clearstream Fund Centre tillhandahåller fondbehandlingstjänster och Kneip erbjuder fonddatahantering och rapporteringslösningar för kapitalförvaltningsindustrin. Företaget driver också clearinghuset Nodal Clear samt en specialiserad mjukvaruplattform för handelsdeltagare och en API-plattform.

Deutsche Boerse-aktien är noterad på Frankfurtbörsen. Analytiker värderar Deutsche Boerse till ett p/e-tal på 19,1 på nästa års vinstprognoser, vilket är under aktiens historiska snitt för de senaste fem åren på 22. Vinsten per aktie spås växa med 6 procent mellan 2024 och 2025.

Analytikernas genomsnittliga riktkurs är på 206 euro, vilket indikerar en uppsida i aktien på runt 8 procent. Hela 61 procent av analytikerna har neutral rekommendation på aktien och 39 procent har köpstämpel. Ingen analytiker har sälj på Deutsche Boerse-aktien.

Tillväxtområden

För Deutsche Boerse ligger tillväxten sannolikt i fortsatt expansion av datatjänster och ESG-erbjudanden samt en fördjupad integration av handel- och post-trade-lösningar.

En betydande affär var förvärvet av danska Simcorp, som breddade Deutsche Boerses verksamhet ytterligare och innebär att företaget nu också tillhandahåller avancerade investeringshanteringslösningar och mjukvara för kapitalförvaltning. Simcorp ingår i affärsområdet Investment Management Solutions som står för 21 procent av Deutsche Boerses intäkter.

Euronext: En paneuropeisk börsspelare

Euronext driver tillsammans med sina dotterbolag värdepappers- och derivatbörser i Kontinentaleuropa, Irland och Norge. Företaget erbjuder en mängd olika börs- och företagstjänster, inklusive värdepappersnoteringar, handel med kontanter och derivat, samt spridning av marknadsdata.

Euronext-aktien är noterad på Amsterdambörsen med ett börsvärde på knappt 10 miljarder euro. Huvudkontoret är baserat i Amsterdam, totalt står Euronext för 25 procent av all aktiehandel i Europa.

Euronext tillhandahåller också listnings- och handelsplatser för kontantaktieaffärer, räntebärande värdepapper och börshandlade produkter samt olika marknadsplatser.

Utöver detta erbjuder företaget optionskontrakt baserade på så kallade "blue-chip" aktier som är noterade på Euronext, råvaruderivat såsom terminskontrakt på kvarnvete, samt post-trade-tjänster.

Euronext distribuerar och säljer även realtidsdata, historiska data och referensdata till dataleverantörer, finansiella institutioner och enskilda investerare.

Dessutom tillhandahåller företaget teknologilösningar och tjänster till börser, handelsplatsoperatörer och finansiella institutioner, inklusive colocation- och nätverkstjänster samt regulatoriska rapporteringstjänster.

Euronext-aktien är billigare än Deutsche Boerse med en p/e-tals värdering på nästa års vinstprognoser om 16,5, vilket är under det historiska snittet för de senaste fem åren som är knappt 20. Vinsten per aktie spås växa med knappt 10 procent mellan 2024 och 2025.

En majoritet av analytikerna som följer bolaget ger tummen upp, hela 72 procent har köpstämpel, medan 28 procent har en neutral rekommendation. Ingen analytiker har säljstämpel.

Analytikernas genomsnittliga riktkurs på Euronex-aktien är 101 euro, vilket indikerar knappt 10 procents uppsida.

Framtida tillväxt

Euronext har potential att växa genom ytterligare integration av europeiska marknader och expansion till nya geografiska områden. En viktig milstolpe i företagets expansion var förvärvet av Borsa Italiana år 2021, vilket stärkte Euronexts position som en ledande paneuropeisk börs. Dessutom kan Euronext dra nytta av trenden mot ökad elektronisk handel och digitalisering av finansiella tjänster.

Sammanfattning

Deutsche Boerse och Euronext är två ledande aktörer på den europeiska börsmarknaden, med starka verksamheter och tydliga tillväxtstrategier.

Med fortsatt innovation och expansion har båda börsoperatörerna goda möjligheter att fortsätta dominera och driva tillväxt på den europeiska och den globala finansiella marknaden. En frotsatt stark underliggande spartrend inom aktier och fonder ger båda börsoperatörerna medvind.

Att äga en börsoperatör har varit en bra investering de senaste 10 åren. Båda bolagen har avkastat mer än STOXX 600-index, som har haft en mager avkastning på 52 procent exklusive utdelningar.

Euronext-aktien har haft högst avkastning på 400 procent. Deutsche Boerse-aktien har samtidigt stigit med 250 procent. Värt att notera är att Euronext-aktiens uppgång kommer på bekostnad av en högre risk.

Euronext erbjuder idag en lägre värdering, högre vinsttillväxt de närmaste åren, men Deutsche Boers har samtidigt en mer diversifierad affärsverksamhet inte minst genom sitt senaste förvärv av Simcorp.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -