Makroveckan: Tunga räntebesked

Makro I väntan på inflationssiffror var det lite småsegt på börserna under veckan som gick. Nu väntar tungt räntebesked från ECB och viktiga amerikanska arbetsmarknadssiffror som tillsammans lär sätta tonen på finansmarknaden under en tid framöver.

Även om det lossnade lite under fredagen så var det överlag småsura miner på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen sjönk med 0,9 medan Stoxx600 och S&P500 vardera tappade 0,5 procent.  Sämst gick det dock bland tillväxtekonomierna och MSCI Emerging Markets Index sjönk med 2,9 procent, och även denna vecka agerade den kinesiska börsen släpankare. Däremot har flertalet asiatiska börser inlett den här veckan starkt vilket förhoppningsvis sprider sig till börserna i Europa.

Den svenska kronan fortsätter också att överraska och lyckades prestera en rejäl uppgång under veckan, trots ett lite surare börsklimat. Tvärtemot det mönster som kronan uppvisat under senare år. Förhoppningsvis bådar det gott för en fortsatt positiv krontrend. Om inte annat för att utlandssemestern kanske blir lite billigare. En euro kostar nu 11,41 kronor och en dollar 10,51. Så billigt blir det förstås inte.

Det var en hel del fokus på inflationssiffror från EMU-området och USA i förra veckan men eftersom huvudsiffrorna dröjde till fredagen så var det lite avvaktande handel inför dessa statistiksläpp. Utfallet blev lite högre inflation än väntat i EMU-området medan den amerikanska inflationen, som avsåg april, blev något lägre än väntat. Det senaste togs givetvis emot med viss glädje på marknaden även om det nog är för tidigt att börja spekulera in en tvärvändning från Federal Reserve.

Fed väntar nog på tydligare signaler kring att inflationen mer varaktigt rör sig ner mot tvåprocentsmålet och dessutom vill man nog se en mer tydlig avmattning på arbetsmarknaden. Kanske kan banken bli bönhörda när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj publiceras nu på fredag. Det mesta talar dock för en fortsatt stabil sysselsättningsuppgång, om än i något lugnare takt än vi såg i inledningen av året. Men det blir nog viktigt för avslutningen på börsveckan hur arbetsmarknadssiffrorna rullas ut.

Redan på torsdag bränner det dessutom till rejält när ECB lämnar sitt färska penningpolitiska besked. En överväldigande majoritet räknar med att ECB sänker sina räntor med 25 punkter, även om det nog smugit sig in lite osäkerhet efter inflationssiffrorna. Mest fokus lär ändå hamna på den efterföljande presskonferensen och risken är stor att ECB-chefen Christine Lagarde kommer att anslå en försiktig ton som kan lägga lite sordin på börsstämningen. I Sverige firar vi samtidigt nationaldag men håller förstås ett getöga på ECB-beskedet.

Även Bank of Canada lämnar räntebesked i veckan och väntas ta rygg på Riksbanken och sänka räntan med 25 punkter.

I övrigt är det bland annat inköpschefsindexen för maj som är av stort intresse. Förhoppningen är att industriindexen fortsätter att stärkas och att tjänsteindexen håller sig uppe på en hygglig nivå. Under natten mot måndag har det kommit industriindex från Kina och Japan och bägge indexen landade över 50-strecket.   

För svenskt vidkommande är det inköpschefsindexen som är de viktigaste siffrorna men onsdagens siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden lär nog stjäla huvuddelen av det mediala intresset.

Oljepriset har fortsatt att sjunka och Brentoljan handlas nu till strax under 81 dollar per fat. OPEC+ beslutade visserligen att hålla nere produktionen i det korta perspektivet men öppnade, lite överraskande, för att släppa på restriktionerna senare under året.

Måndag

Efter att det svenska inköpschefsindexet för industrin hankat sig över 50-strecket de senaste månaderna så är förhoppningarna givetvis stora på att den positiva trenden ska ha fortsatt i majmätningen. Det finns också visst hopp om att ISM för USA ska kunna nå upp på till den här magiska nivån som markerar gränsen mellan tillväxt respektive nedgång. Norska bostadspriser har stigit i inledningen av året vilket ger Norges bank vissa problem.

Tisdag

Amerikanska arbetsmarknadssiffror har visat på en viss avmattning under senare tid. Förhoppningen, i alla fall från Federal Reserves sida, är att även lediga platser fortsätter att sjunka. Det sker i så fall ändå från en väldigt uppriven nivå.

Onsdag

Om det svenska inköpschefsindexet för industrin var en positiv överraskning i aprilmätningen så var motsvarande index för tjänstesektorn en stor besvikelse då det återigen sjönk under 50-strecket. Det kan ha varit tillfälliga faktorer som bidrog till detta så vi tror på en studs uppåt i maj. Siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden lär förstås röna visst medialt intresse. Bank of Canada väntas följa Riksbanken och sänka räntan. I så fall en viktig signal för finansmarknaden.

Torsdag

Den svenska börsen håller stängt när vi firar nationaldag. I övriga världen går detta tämligen obemärkt förbi och finansmarknaden håller full fart i väntan på eftermiddagens penningpolitiska besked från ECB. Något annat än en räntesänkning, trots lite inflationsbesvikelse i maj, skulle förvåna storligen. Däremot är risken stor att ECB-chefen Christine Lagarde håller en stram ton på den efterföljande presskonferensen. Marknadsreaktionerna på sådana besked blir högintressanta att följa.    

Fredag

Handelsbalanssiffror från Kina där vi fortfarande väntar på den definitiva bekräftelsen att konjunkturvändningen är tryggad. Börsen har rekylerat kraftig ner efter den tidigare rusningen. Det mesta av marknadens fokus hamnar ändå på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj. Marknadens förhoppning är att arbetsmarknaden svalnar i ”lagom” takt. Gärna en mindre uppgång i arbetslösheten och dämpade löneökningar.  

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -