Kina drog ned PPM-portföljerna

Ppm-portföljerna Augusti den första negativa månaden på länge för placera.nu:s PPM-portföljer. Stockholmsbörsen var upp, men utanför Sverige var det andra tongångar. Världsindex steg bara med 1 procent och tillväxtmarknaderna backade med 1,5 procent.

Efter en lång och kraftig börsuppgång i Kina bröts trenden i augusti. Vissa vill kalla det ett trendbrott, andra en korrigering. För våra förvaltningsportföljer innebar det att vi tappade en del avkastning. Vårt innehav i Ålandsbanken Kina (fd Kaupthing) föll 8 procent och påverkade alla portföljer.

Placera Global tappade som helhet knappt 1 procent under augusti. Förutom det 15-procentinga Kinainnehavet bidrog också Carnegie WorldWide negativt då fonden föll med drygt 1,5 procent. Innehavet i FIM Forte, en global småbolagsfond, bidrog dock positivt då den steg med nästan 4 procent. Hittills i år har det stigit med 30 procent. Portföljens stora innehav i Öhman Penningmarknadsfond, 30 procent, låg stilla under månaden och höll emot de internationella börsernas fall. Från årsskiftet har portföljen stigit med drygt 15,5 procent, vilket är betydligt mer än världsindex knappt 8 procent.

Placera Strategi tappade drygt 1,5 procent under månaden. Utöver Kinainnehavet som uppgick till cirka 16 procent av portföljen bidrog också Franklin India till tappet då den föll med drygt 2,3 procent. Portföljens näst största innehav, Carnegie Medical 19 procent, föll med drygt 1 procent. Avkastningen hölls uppe av Skagen Global som steg drygt 0,5 procent. Portföljens stora innehav i Öhman Penningmarknadsfond, 30 procent, låg stilla under månaden bidrog till att begränsa tappet. Från årsskiften har portföljen stigit med drygt 12 procent. Det är bättre än världsindex som har stigit 8 procent.

Placera Mix tappade 1,2 procent under månaden. Den har samma innehav som Placera Strategi, men med en försiktigare portföljmix. Innehavet i Öhman Penningmarknadsfond uppgår till cirka 50 procent. Därför stod den emot bättre och tappade mindre under augusti. Från årsskiften har portföljen stigit med drygt 9 procent, vilket är betydligt mer än index som har stigit med 5,5 procent.

Placera Tillväxt som främst investerar i tillväxtmarknadsländerna tappade knappt 3 procent under månaden. Det var främst innehavet i Ålandsbanken Kina som bidrog till månadens relativt dåliga utveckling, fonden föll 8 procent. Portföljens breda tillväxtmarknadsfonder, HQ Emerging Markets och Danske Emerging Markets tappade drygt 3 procent respektive knappt 2 procent. Lite bättre gick det för FIM Bric som steg drygt 0,1 procent. Portföljens innehav i Öhman Penningmarknadsfond, 15 procent, bidrog till att hålla tillbaka nedgången då den låg stilla under månaden. Från årsskiften har portföljen stigit med knappt 30 procent. Den främsta anledningen varför den har presterat sämre än det breda tillväxtmarknadsindexet är den stora andelen likviditetsfond.

Hösten ser ut att bjuda på både ris och ros. Det är sannolikt att vi får se mer och bättre konjunkturstatistik, vilket indikerar att konjunkturvändningen närmar sig. Samtidig har börserna stigit kraftigt, och värderingarna har skjutit i höjden. Därför blir det intressant att se om bolagens kvartalsrapporter motsvarar de relativt högt ställda förväntningarna.

Risken finns att de inte når upp till förväntningarna, vilket kan resultera i kurskorrigeringar. Längre fram bör dock den förbättrade världskonjunkturen visa vägen för fortsatta börsuppgångar. I dagsläget är porföljen till stor del defensivt positionerad och bör kunna stå sig väl om börserna vänder nedåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -