Köp en cirkulär miljöförbättrare

Aktieanalys Placera synar amerikanska Clean Harbors som är ett av de ledande företagen inom miljötjänster och återvinning i Nordamerika. Deras starka fokus på hållbara lösningar, farligt avfallshantering och återvinning gör dem till ett nyckelspelare i en växande marknad. Med ökad efterfrågan på miljötjänster ser framtiden ljus ut för bolaget.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Clean Harbors grundades år 1980 av Alan S. McKim som också är företagets nuvarande styrelseordförande samt teknikchef (CTO). Han startade företaget som en liten lokal leverantör av miljötjänster i Massachusetts och det har sedan dess vuxit till att bli en av de största aktörerna inom farligt avfallshantering och industriella tjänster i Nordamerika. Alan S. McKim bolagets fjärde största ägare med en ägarandel på 5 procent.

Alan S. McKim

Idag är Clean Harbors en ledande leverantör av hållbara miljö- och industritjänster i Nordamerika. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster, som sträcker sig från hantering av farligt avfall till oljeåtervinning.

Clean Harbors kunder finns inom en uppsjö av olika sektorer som tillverkningsindustri, bilindustrin, kemi och processindustri. Verksamheten är indelad i två segment: Environmental Services Segment och Safety-Kleen Sustainability Solutions (SKSS) Segment.

Environmental Services Segment

Detta segment samlar in, transporterar, behandlar och deponerar farligt och icke-farligt avfall. De erbjuder även tjänster som återvinnin, bränsleblandning, förbränning, deponi, avloppsvattenbehandling, laboratoriekemikaliehantering och CleanPack-tjänster.

Clean Harbors är en av de största aktörerna inom insamling och behandling av farligt avfall i Nordamerika, vilket ger företaget en stark position inom den växande miljösektorn. Segmentet erbjuder även beredskapstjänster för miljökatastrofer och industriella olyckor.

Safety-Kleen Sustainability Solutions (SKSS) Segment

Safety-Kleen är marknadsledande inom återvinning av begagnad olja i Nordamerika. Genom sina åtta oljeraffinaderier återvinner Clean Harbors begagnad olja och producerar återvunna basoljor och smörjmedel för både bilindustrin och industriella tillämpningar.

Segmentet säljer dessa återvunna produkter till slutanvändare, inklusive distributörer och oljetillverkare. Genom att samla in begagnad olja från sina kunder och omvandla den till nya produkter spelar Safety-Kleen en nyckelroll i den cirkulära ekonomin och bidrar till minskad miljöpåverkan.

Tillväxtdrivare

Den globala trenden mot mer hållbar affärsverksamhet och strängare miljöregleringar driver på efterfrågan av Clean Harbors tjänster. Företag och regeringar söker i allt högre grad lösningar för att hantera farligt avfall på ett cirkulärt- och hållbart sätt med minskad miljöpåverkan.

Clean Harbors starka starka ställning som specialist inom farlig avfallshantering och återvinning ger det en betydande konkurrensfördel. Bolaget har ett omfattande nätverk av anläggningar och transporttjänster, vilket gör det till en ledande aktör inom denna nisch.

Marknadsutsikter och konkurrens

Strängare regler gällande avfallshantering och ökad medvetenhet om hållbarhet skapar en ökad efterfrågan på Clean Harbors tjänster. Konkurrensen omfattar företag som Waste Management och Republic Services, men Clean Harbors nisch inom farligt avfall och återvinning av begagnad olja skiljer det från konkurrenterna.

Risker

Clean Harbors verksamhet kan påverkas av regulatoriska förändringar, som kan förändra framtida intäkter. Verksamheten är konjunkturkänslig och en lägre ekonomisk tillväxt kan minska efterfrågan på vissa tjänster, särskilt inom industriell sanering och oljeåtervinning.

 

Vinstprognoser

Clean Harbors har rapporterat en stark finansiell utveckling tack vare en kombination av högre efterfrågan på miljötjänster och ökade volymer inom återvinning av begagnad olja. Företaget har dragit nytta av den växande marknaden för hållbara lösningar, särskilt inom farligt avfallshantering och oljeåtervinning.

Aktienalytikernas vinstprognoser enligt S&P Global Market Intelligence visar på en positiv trend vad gäller både vinster och marginaler under perioden 2024–2026.

Vinsten per aktie förväntas öka stadigt under de närmaste åren, från 7,0 dollar år 2023 till 10,7 dollar år 2026. Detta innebär en total ökning på 54 procent över perioden.

Tillväxten spås drivas av ökade intäkter, förbättrad rörelsemarginal och en stabil ökning i vinst före skatt.

Clean Harbors förväntas förbättra sina marginaler under de kommande åren. EBITDA-marginalen stiger från 18,7 procent år 2023 till 20,3 procent år 2026, medan EBIT-marginalen ökar från 11,3 procent till 13,7 procent.

Även nettomarginalen visar en tydlig uppgång från 7 procent till 8,4 procent. Det är förbättringar signalerar en effektivare verksamhet och bättre kostnadskontroll.

Prognosen för det fria kassaflödet visar en stark tillväxt, med en ökning från 322 miljoner dollar 2023 till 568 miljoner dollar år 2026. Den största ökningen förväntas mellan 2024 och 2025, med en tillväxt på över 37 procent.

Fritt kassaflödes-marginalen förbättras samtidigt från 6 procent till 8,5 procent under perioden, vilket visar på företagets förmåga att generera starkt kassaflöde och potentiellt återinvestera i verksamheten eller återföra kapital till aktieägarna.

Sammanfattningsvis ser Clean Harbors ut att ha en solid och stabil tillväxtutsikt under de kommande åren, med både förbättrade marginaler och starkt kassaflöde som stödjer företagets långsiktiga finansiella hälsa. Placera uppskattar mycket när grundare och huvudägare är kvar i verksamheten, vilket vi tycker borgar för mer genomtänkta beslut.

Värdering

Aktien värderas till ett p/e-tal på 27 för nästa års vinst, det faller till p/e 21,5 på 2026 års vinstprognoser. Värderingen de kommande åren är under det historiska snittet på p/e 34,5, vilket vi tycker är attraktivt i kombination med en solid och god tillväxtprognos de närmaste åren.

Clean Harbors verksamhet drivs av hållbarhetstrender och ökad efterfrågan på miljötjänster, vilket gör aktien till ett attraktivt alternativ för långsiktiga investerare. Rekommendationen är köp för den långsiktige.

PÄR STÅHL

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clean Harbors Köp 239,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -