Många pensionssparare har sett sitt pensionssparande försvinna i händerna på oseriösa förvaltare och för att stärka skyddet för pensionsspararna och göra fondtorget säkrare har regeringen tagit tag i problemet, alldeles för sent i mångas mening.
”Vi borde ha tänkt annorlunda och gjort ett bättre jobb med att stoppa det här tidigare”, sa Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten vid ett seminarium arrangerat av Pensionsnyheterna.
Ole Settergren
Under en lång tid har Premiepensionssystemet, PPM, varit en plats där oseriösa aktörer kunnat härja fritt och missbrukat systemet genom att erbjuda dålig avkastning och höga avgifter kombinerat med aggressiv försäljning.
Skandalerna har avlöst varandra under årens lopp. Det handlar främst om Falcon Funds och Allra, skandaler som fick statsminister Löfven att gå i taket.
PPM-systemet som infördes efter millennieskiftet har med andra ord inte riktigt blivit som det var tänkt från början. Idén bakom PPM är att folket ska vara delaktiga på ett demokratiskt sätt där alla har möjlighet att påverka värdeutvecklingen på sina pensionspengar. 2,5 procent av din årliga lön avsätts till PPM.
Men sanningen är att få utnyttjar möjligheten att göra egna fondval. Systemet upplevs som osäkert och krångligt med ett alldeles för stort antal fonder.
PPM har hamnat i skuggan och intresset behöver öka för pensionsspararnas skull. Allt ansvar ligger idag på individen, gör du fel val bär du hela ansvaret själv. Om pensionsspararna ska ha möjligheten att välja fritt måste reglerna fungera. Det finns ingen rätt till skadestånd om man utsätts för skojare som exempelvis Allra.
Det hela nådde sin kulmen i våras då Löfven gjorde ett pensionsutspel och hotade med att skrota PPM:
”Ingen ska riskera att bli lurad i det allmänna pensionssystemet”, sade han.
Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen fick därför i uppdrag att förbättra PPM och kom med 30 förslag på krav för att få vara med på fondtorget, även kallat 30-punktsprogrammet.
Det handlar bland annat om att stoppa telefonförsäljning av PPM-förvaltning och att införa krav på minst tre års avkastningshistorik för fonder.
Flera av förslagen får stark kritik, ett av de mest kritiserade förslagen i 30-punktsprogrammet är 50-procentskravet. Det handlar om att 50 procent av fondbolagens fondförmögenhet ska finnas utanför PPM-systemet.
Krav på förvaltat kapital på 500 miljoner kronor är ett annat av de krav som får kritik. Konkurrensverket menar att små och nyetablerade firmor riskerar att påverkas negativt om förslaget går igenom medan de större fondbolagen gynnas. Generellt skulle förslagen kunna leda till att flera av de mest populära fonderna riskerar att försvinna.
Finansinspektionen ville egentligen vara betydligt hårdare när det gäller de kvantitativa kraven på fonderna och tyckte att Pensionsmyndigheten var lite mesiga.
Även tillsynen på den svenska marknaden får skarp kritik. Finansinspektionen har inte agerat i tid. Det menar Fredrik Nordström, Fondbolagens Förenings vd. Han tycker att FI borde ha uppmärksammat att vissa fonders kapital växte för mycket under för kort tid, vilket i flera av de uppmärksammade fallen berodde på felaktig telefonförsäljning.
”Dessutom får man som svensk myndighet begära in underlag från utländska myndigheter om man misstänker oegentligheter. Att en svensk tillsynsmyndighet inte får stoppa en utländsk fond stämmer inte alls”, sa han vid seminariet.
Fredrik Nordström
Men trots kritiken är analyschefen på PPM, Ole Settergren nöjd med de remissvar som kommit in:
”I huvudsak tycker jag att remissvaren är välvilligt inställda men det finns de som vill ha ännu hårdare krav och som tycker att man borde hoppa över det här mellansteget och gå direkt till steg två och ha ett upphandlat fondtorg. Samtidigt tycker andra att några av åtgärderna är ineffektiva och rentav skadliga. Jag är smått uppmuntrad”, sa han vid seminariet.
Förändringarna ska nu genomföras skyndsamt och Pensionsgruppen räknar iskallt med att kunna genomföra dem den 1 juli i år. Men om förslagen går igenom i sin helhet är tveksamt.
”50-procentskravet är mindre bra, det kan man se över. Att blint säga att den här nivån gäller går inte. Vi har sagt att vi nu lämnar förslaget och så får vi se vad remissinstanserna säger”, säger Mats Persson, Liberalernas representant i Pensionsgruppen.
Mats Persson
Här är några av delarna i 30-punktsprogrammet:
Krav på visst minimikapital i fonden under viss minimitid
Krav på viss minsta tids avkastningshistorik
Krav på minsta tids verksamhetshistorik för fondbolag
Uteslut fonder med för lite kapital inom premiepensionen och/eller med för låg aktivitet
Förtydliga straffansvaret vid e-ID-kapning
Förbud genom samarbetsavtalet att direktmarknadsföra fonder mot premiepensionen eller medverka till direktmarknadsföring av premiepensionsfonder
Källa: Regeringen.se. Här hittar du alla punkter.