Normaliserade ETF-flöden efter rekord

Fondkommentar Efter ett rekordhögt nettoinflöde på 198 miljarder dollar i juli, har nettoinflödena till globala börshandlade produkter återgått till mer normala nivåer i augusti på 130 miljarder dollar. Det är i linje med det månatliga genomsnittet för 2024, som ligger på 124,8 miljarder dollar, enligt månadsdata från Blackrock.

Brett inflöde till aktier och räntepapper

Aktier fortsatte att locka till sig det största nettoinflödet, med totalt 85,3 miljarder dollar under augusti. Samtidigt minskade nettoinflödena till räntepapper till 41,5 miljarder dollar, vilket fortfarande gör augusti till den tredje bästa månaden för räntor hittills under året.

"Trots den lägre aktiviteten inom räntepapper ser vi fortfarande ett starkt intresse från investerare, särskilt när det gäller korta löptider och investment grade-krediter", säger Karim Chedid, chef för investeringsstrategi för iShares EMEA på Blackrock.

 

Tekniksektorn fortsätter att leda inflöden

Sektorflöden under augusti följde tidigare mönster med tekniksektorn som den ledande sektorn. Teknikaktier attraherade ytterligare 10,6 miljarder dollar, vilket tar det totala nettoinflödet för året till över 40 miljarder dollar. Finanssektorn var den näst mest populära med inflöden på 3,1 miljarder dollar under månaden, medan allmännyttiga bolag såg en ökning med 0,8 miljarder dollar.

"Teknikaktier fortsätter att dominera investerarnas intresse, men vi ser även att räntekänsliga sektorer som allmännyttiga bolag drar nytta av en förväntad lättnad från centralbankerna", säger Chedid.

Nettonflödet till finanssektorn har ökat med totalt 7,4 miljarder dollar de senaste tre månaderna, huvudsakligen riktat mot amerikanska finansaktier. I Europa jämnades nettoinflödena ut då nettoutflöden i augusti uppvägde inflöden i juni och juli.

Marknadsvolatilitet driver inflöden till defensiva sektorer

Allmännyttiga bolag drar sannolikt nytta av ökande allokeringar från investerare som letar efter defensiva alternativ i en miljö präglad av volatilitet.

Den ökade marknadsvolatiliteten i början av augusti resulterade också i den näst största nettoinflödesveckan för allmännyttiga bolag  i år, med nettoinflöden på 0,8 miljarder dollar. Majoriteten av dessa flöden har riktats mot amerikanska allmännyttiga bolag, även om mindre belopp även allokerats till globala och europeiska bolag.

Starka inflöden till amerikanska aktier och tillväxtmarknader

Trots att aktieflödena minskade något från de höga nivåerna i juli fortsatte investerarnas intresse för amerikanska aktier att vara starkt, med 48,4 miljarder dollar i nettoinflöde i augusti. Tillväxtmarknadsaktier såg också fortsatt positiva nettoinflöden på 22 miljarder dollar, medan europeiska aktier lockade till sig 1,5 miljarder dollar.

Räntor och investment grade kvarstår som säkra alternativ

På räntemarknaden var flödena stabila med 18,6 miljarder dollar i nettoinflöde iaugusti. Det var i linje med nivåerna från juli.

Multisektorflöden ökade till 11,5 miljarder dollar, och investment grade-krediter lockade 8 miljarder dollar. Tillväxtmarknadsobligationer och high yield-krediter minskade däremot, vilket speglar den bredare oviljan bland investerare att ta på sig större risker inom räntepapper under 2024.

I Europa fortsatte korta löptider att dominera ränteflödena med 0,7 miljarder dollar. Längre löptider såg däremot nettoutflöden, i motsats till trenderna på den amerikanska marknaden där köpen var jämnt fördelade över alla löptider.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -