Förra veckans räntebesked från ECB var knappast någon kioskvältare och påverkade inte marknadshumöret i någon högre grad. Även om det nu står ganska klart att banken kommer att fortsätta att sänka räntan. Om det sker på vartannat penningpolitiskt möte eller om de drämmer till med nästa räntesänkning redan i oktober står än så länge skrivet i stjärnorna, även om prissättningen på räntemarknaden indikerar att nästa räntesänkning dröjer till novembermötet. Till oktobermötet är det prissatt en räntesänkning med 7 punkter, vilket kan översättas till omkring 25 procents sannolikhet att de sänker redan då.
Den här veckan väntas det desto mer action på finansmarknaden när flera centralbanker ska lämna sina respektive penningpolitiska besked.
Viktigast är förstås Federal Reserve som lämnar sitt besked på onsdag kväll. Det har gått lite fram och tillbaka under sommaren huruvida Fed ska sänka ränta med 25 eller 50 räntepunkter (0,50 procentenheter) men i takt med att beslutet närmast sig har räntemarknaden i allt högre grad ställt in sig på att det bir en större sänkning. Den prisas nu in med lite drygt 80 procents sannolikhet.
Mot detta ska ställas att analytikerkåren ställer sig betydligt mer skeptiska till att det blir en så kallad dubbelsänkning. I Reuters enkät är det 92 av 101 ekonomer som tror att Fed nöjer sig med en mindre sänkning.
Det ser i allra hösta grad spännande ut inför beskedet men nästan lika viktigt för marknadsreaktionerna blir de prognoser som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) ska leverera. Förra gången det begav sig med prognoser, i juni, var det få ledamöter som trodde på stora räntesänkningar under 2024. Räntemarknaden väntar sig räntesänkningar på över en procentenhet i år. Vilket i sig skulle betyda två dubbelsänkningar på resterande möten om Fed nöjer sig med 25 punkter imorgon. Så vi får se om Fed-ledamöterna anpassar sig eller håller fast vid en mer försiktig linje. I det senare fallet kan det nog bli lite stök på finansmarknaden.
På torsdag leverera bland annat Norges Bank och Bank of England sina respektive räntebesked. Här väntas det inte bli lika spännande. Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas bägge centralbankerna lämna räntan oförändrad och här är även analytikerkåren överens om att det inte blir några drastiska besked. Vi på Placera vill inte utesluta överraskningar, framför allt inte från Bank of England om Fed levererar en dubbelsänkning, men någon större dramatik på finansmarknaden borde det ändå inte leda till.
Sist ut av centralbankerna är Bank of Japan. Inte heller här väntas det någon ränteförändring men till skillnad från övriga centralbanker är det räntehöjningar som i så fall står på agendan. Efter den stora turbulens som deras överraskande räntehöjning i slutet av juli föranledde räknar de flesta med att banken tagit lärdom av detta och väljer en betydligt mer försiktig linje den här gången.
Så den senare delen av vecka är spännande att följa. Marknadens fokus på centralbankerna har dessutom varit lite extremt under det här året.
Nästa vecka är det så dags för Riksbanken att beträda centralbanksestraden. Räntemarknaden räknar med att Riksbanken nöjer sig med en sänkning med 25 punkter. Vi på Placera är lite i valet och kvalet men om Fed sänker med 50 punkter så tror vi nog att Riksbanken också kommer att göra det.
Pekka Kääntä