Placeringsrådet spår uppgång

Placeringsrådet Aktiemarknaden står inför en uppstuds. Den bedömningen gör placeringsrådet som förvaltar Placera Nu:s fyra PPM-portföljer. Världsekonomin och främst USA har grundläggande problem, men någon snar krasch är inte att vänta. Tvärtom är det dags för en upprekyl och särskilt intressant är just - USA.

Placeringsrådet lämnade de fyra PPM-portföljerna Global, Mix, Strategi och Tillväxt oförändrade efter det senaste mötet. De är positionerade för en börsuppgång.

"Amerikanerna har gett sig tusan på att fixa problemen på finansmarknaden. Det kommer snart att visa sig i börskurserna", säger Sven Hagströmer.

Till stöd för resonemanget presenterar Sven Hagströmer en analys av amerikanen Marc Faber som tagit sig varumärket Gloomboomdoom.com. Amerikanen pekar på kraftigt översålda börser både i USA och i Asien. En snar återhämtning är att vänta, och särskilt intressant kan det bli just i USA.

Jesper Strandberg håller med och pekar på den amerikanska centralbankens vilja att stödja finansmarknaden med räntesänkningar. I Europa har centralbankerna bara inflationen att ta hänsyn till, därför är liknande understöd inte att vänta på den här sidan Atlanten. Den svenska Riksbanken höjde ju tvärtom räntan nyligen.

Dag Rolander tror på en mjuklandning i USA. Det är läge för en hygglig utveckling, och bättre i USA än i Europa, med brasklappen att forna Östeuropa fortfarande har en stark tillväxt som kan dra Västeuropa. Dag Rolander nämner General Electric som ett stabilt bolag vars aktiekurs mer eller mindre stått stilla de senaste åren. Bolagets aktie har en mycket begränsad nedsida samtidigt som chansen finns att den vaknar till och stiger.

Peter Benson är även han optimist. Hans resonemang är att konjunktursvängningarna blir allt mindre historiskt sett.

"Finanssektorn är samhällets överbyggnad. Men folk i allmänhet jobbar på och betalar sina räkningar. Det är ingen fara för den reala ekonomin. Samtidigt har tillgångarna i den finansiella sektorn blivit billiga", säger han.

Placeringsrådet enas om slutsatsen att aktiemarknaden står inför en kort uppåtrekyl på kanske 10 procent. Detta bör inträffa inom kort. Vad som händer sedan är mer svårbedömt och inte fullt lika positivt.  En period av sidledesbörs kan inte uteslutas under årets andra hälft.

För att gå till PPM-portföljerna, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -