För bara några år sedan stod den amerikanska dollarn i drygt åtta kronor. Nu noteras kursen återigen över elva svenska kronor.
En stark dollar är fördelaktig för svenska fondsparare av flera skäl, särskilt om man har investeringar i fonder som är exponerade mot den amerikanska marknaden eller andra marknader där transaktioner sker i dollar
I år kan svenska småsparare som har pengarna placerade i globala fonder se tillbaka på ett år med positiv avkastning. Enligt Handelsbanken väger nämligen den amerikanska marknaden cirka 60-70% av världsindex.
Fondsparar trots börsnedgång
Oktoberstatistik från Fondbolagens förening visar också att de största nettoinsättningarna gjordes i globalfonder. Hittills i år har hela 116 mdr kr nysparats i globalfonder. I oktober hade aktiefonder ett nettoinflöde på 1,2 mdr kr.
"Trots börsoro under sommaren noterar vi den högsta fondförmögenheten hittills på 8 190 miljarder kronor vid utgången av oktober. Under månaden föll Stockholmsbörsen drygt 4% men trots det har fondspararna fortsatt sitt långsiktiga sparande och satt in pengar i fonder likt tidigare månader i år", skriver Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening, i en kommentar.
Av den totala fondförmögenheten är 5 577 mdr kr (motsvarande 68%) placerade i aktiefonder.
Globalfonder favoriter
En kartläggning av fondratinginstitutet Morningstar visar att det var globalfonder med vikt mot storbolag som var de mest populära årets sex första månader.
Sex av tio fonder på topplistan med störst nettoinflöde under första halvåret investerar i detta segment, med klassiska småspararfavoriter som Länsförsäkringar Global Index och Swedbank Robur Technology som tvåa och trea på listan.
I topp återfinns Handelsbanken Developed Markets Index, som är en så kallad Artikel 9-fond, vilket innebär att fonden har hållbara investeringar som mål.
Den genomsnittliga avkastningen för de tio mest populära fonderna var imponerande 18,3%.
Läs också: