Köp en marknadsledare på globalindex

Aktieanalys MSCI är ett ledande företag inom finansiell data och analys, och dess affärsmodell omfattar globala aktieindex, ESG-analys (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) och avancerade verktyg för investerare.

Som en global aktör är MSCI en nyckelspelare på internationella marknader och har en stark tillväxtpotential, särskilt inom hållbara investeringar och den snabbt växande marknaden för ETF:er (börshandlade fonder).

Affärsmodell och tjänster

MSCI erbjuder en rad produkter och tjänster som är avgörande för institutionella investerare.

Deras globala aktieindex, som inkluderar MSCI All Country World Index (ACWI) och MSCI Emerging Markets Index, används brett av fondförvaltare, pensionsfonder och ETF-leverantörer världen över.

Indexen fungerar som viktiga verktyg för att mäta och analysera marknader och ger MSCI en stabil återkommande intäktskälla från licensiering och användning i finansiella produkter. Indexverksamheten är bolagets största intäktskälla på 55 procent av MSCI:s totala intäkter.

Förutom index är MSCI också en ledande aktör inom ESG-analys. Företagets ESG-produkter gör det möjligt för investerare att bedöma bolags hållbarhet och sociala risker, ett område som växer snabbt med den ökande efterfrågan på hållbara investeringar. Verksamhetsområdet är det tredje största intäktsmässigt på motsvarande 12 procent.

MSCI erbjuder även avancerade verktyg för portföljhantering och riskanalys, vilket hjälper investerare att optimera sina investeringar och hantera marknadsrisker. Det är det näst största affärsområdet med 24 procent av MSCI:s totala intäkter.

Marknadsledande position

MSCI är en av de största leverantörerna av aktieindex globalt och konkurrerar med S&P Global och FTSE Russell. MSCI är särskilt dominerande inom internationella aktieindex och tillväxtmarknader, vilket gör det till ett förstahandsval för investerare som söker global exponering.

Bolaget uppskattas ha en marknadsandel på en tredjedel av den globala indexmarknaden, vilket gör det till en central aktör i investeringsvärlden. Kapitalet som är investerat i produkter främst i passiva investeringar som ETF:er och indexfonder, kopplade till MSCI index, uppgick till cirka 14 000–16 000 miljarder dollar, enligt data från 2022. Kapitalet är främst allokerat till passiva investeringar, som ETF och indexfonder.

MSCI index används ofta för att ge investerare tillgång till specifika marknader, som exempelvis tillväxtmarknader genom deras Emerging Markets Index.

Starka konkurrensfördelar

MSCI har flera starka konkurrensfördelar som gör bolaget unikt positionerat för framtida tillväxt.

MSCI:s index och verktyg används av investerare över hela världen, vilket ger bolaget en bred global marknadsexponering och en stabil intäktsbas. Bolaget har en bra lönsamhet med mycket höga marginaler, vilket indikerar en effektiv affärsmodell där tillväxt ökar lönsamheten.

En stor del av MSCI:s intäkter kommer från återkommande abonnemang och licensavgifter, vilket ger stabila och bra kassaflöden. Bolagets starka position inom ESG-analys ger företaget en fördel inom hållbara investeringar, ett område som växer i takt med ökad global efterfrågan på ESG-data.

Konkurrens och marknadslandskap

MSCI:s främsta konkurrenter är S&P Global och FTSE Russell, som också erbjuder globala indexprodukter. S&P Global är särskilt starkt inom USA-baserade index, medan FTSE Russell har en stark position på globala marknader. Inom ESG-analys har MSCI konkurrens från företag som Sustainalytics och ISS, men MSCI har lyckats behålla sin ledande position inom detta växande segment.

 

Tillväxtdrivare

Flera långsiktiga trender förväntas driva MSCI:s tillväxt under de kommande åren.

En expanderande ETF-marknad - marknaden för ETF:er har vuxit kraftigt de senaste åren - och MSCI:s index används ofta som grund för dessa produkter. Denna trend väntas fortsätta, vilket kommer att gynna MSCI:s intäkter.

ESG-investeringar blir alltmer populära och här ser vi en fortsatt stark efterfrågan. MSCI är väl positionerat för att dra nytta av den ökande efterfrågan på hållbarhetsdata från investerare och företag.

Bolaget förväntas fortsätta att växa i takt med att efterfrågan på deras produkter och tjänster ökar, särskilt inom ESG och ETF-marknaderna. MSCI:s starka lönsamhet och skalbara affärsmodell gör det möjligt för bolaget att fortsätta leverera bra siffror.

Finanssektorn blir alltmer digitaliserad och datadriven. MSCI:s avancerade verktyg för investeringsanalys ger företaget en konkurrensfördel i den digitala transformationen av finansmarknaden.

Vinstprognoser

Analytikernas prognos för de kommande åren indikerar på en fortsatt stark tillväxt och lönsamhet.

Omsättningen förväntas öka med drygt 12 procent under 2024 och fortsätta med en stabil ökning på runt 9 procent per år fram till 2026.

EBITDA-marginalen håller sig över 60 procent och spås öka till närmare 61 procent 2026, vilket speglar en effektiv verksamhet.

Vinst per aktie växte med 13 procent under fjolåret, följt av en tillfällig nedgång på 5,8 procent i år, men med återhämtning på runt 13 procent de kommande åren. Vinst per aktie förväntas den öka från 14,4 dollar år 2023 till 17,8 dollar år 2026, med ett stabilt kassaflöde som gör att MSCI kan fortsätta att investera i tillväxtområden och återföra kapital till sina aktieägare.

Fritt kassaflöde växer stabilt med 8,5–12 procent per år, vilket visar på MSCI:s starka kassaflödesgenerering och hållbara affärsmodell.

Ett kvalitetsbolag som MSCI värderas högt. Det historiska snittet för p/e-talsvärderingen de senaste tio åren är 41, vilket även är värderingen på innevarande års vinst. Lyfter vi blicken så sjunker p/e-talet till 31 på 2026 års vinstprognoser, vilket Placera tycker är attraktivt.

Rekommendation

MSCI är en globalt ledande leverantör av index och finansiell analys, väl positionerat att dra nytta av den globala trenden mot digitalisering av finanssektorn och hållbara investeringar. Med starka intäktsströmmar, höga marginaler och en växande marknad för deras tjänster, har bolaget förutsättningar att fortsätta leverera långsiktig tillväxt och skapa värde för sina aktieägare. Samtidigt som konkurrensen ökar, står MSCI i en unik position tack vare sin starka marknadsposition inom både index och ESG-analys.

Placera landar i en långsiktig köprekommendation för indexspecialisten MSCI.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MSCI Köp 566,66 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -