Den svenska inflationen fortsätter att dämpas rejält och Riksbanken ligger, i alla fall delvis, fel med sina prognoser. Den breda inflationstakten, KPI, sjönk till 1,9 procent i augusti. KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, sjönk samtidigt till låga 1,2 procent. En nivå vi inte sett sedan 2020 och en bra bit under Riksbankens prognos på 1,7 procent.
Bankens prognosheder räddas dock av att man prickar rätt på KPIF exklusive energi som i augusti landade på 2,2 procent.
Att Riksbanken kommer att sänka sin styrränta i samband med det penningpolitiska beskedet den 25 september råder det ingen som helst tvekan om. Fråga är om banken nöjer sig med 25 punkter eller slår till med en dubbelsänkning?
För en mer försiktig sänkning talar framför allt att KPIF exklusive energi fortfarande ligger en bit över 2 procent. Riksbanksdirektionen har under det här året i allt högre grad lutat sig mot detta mått när man pekat på de lite bredare inflationsriskerna. Men inflationsnedgången breddas allt mer och det mesta pekar på att även KPIF exklusive energi kommer att hamna under 2 procent de kommande månaderna.
När det gäller KPIF, som ju egentligen är Riksbankens huvudmått, är det mer givet att banken borde ta i ordentlig redan den 25 september. Inte minst som att inflationsförväntningarna på både ett- och två års sikt nu sjunkit under 2 procent.
Men eftersom både ECB och Federal Reseve väntas nöja sig med att sänka med 25 punkter så lutar vi på Placera mot att även Riksbanken intar en mer försiktig linje. I eftermiddag levererar ECB sitt räntebesked och nästa vecka är det dags för Federal Reserves. Lite mjukar tongångar än väntat från dessa två och det kan mycket väl tippa över och bli en dubbelsänkning från Riksbankens sida.
Nöjer sig Riksbanken med 25 punkter i september lär det dock bli aktuellt med en större sänkning i samband med de penningpolitiska beskeden i antingen november eller december. Framför allt som det mesta talar för att både KPIF och KPIF exklusive energi lär krypa ner ytterligare under kommande månader. Inflationsförväntningar riskerar därmed att sjunka ytterligare och permanentas på låg a nivåer. Och det är något som Riksbanken verkligen vill undvika.