Svårt för Scribona att tjäna pengar

Aktieanalys från börsveckan Efter avslutad räddningsemission är det ingen akut fara för Scribonas framtid. Fast längre fram ser det också dystert ut.

IT-distributören Scribona vinstvarnade nyligen återigen och förhoppningen om vinst gäller nu nästa år. Vid niomånadersrapporten fick vd Tom Ekevall Larsen också sparken vilket antagligen tyder på att det krävs nya städåtgärder för Scribona.

Trots de senaste årens stålbad och kraftiga minskning av personalstyrkan fortsätter alltså förlusterna. Scribona omsätter 11 miljarder varav en tredjedel i Sverige. Norge är något mindre och därefter följer Finland och Danmark. Norge har tidigare år visat god lönsamhet och Sverige acceptabel lönsamhet medan Danmark har dragits med stora förluster. Tidigare i år förlorade Scribona distributörsavtalet med HP Hewlett Packard i Danmark.

Scribonas leverantörer är främst de stora drakarna som Cisco, IBM/Lenovo, HP och Microsoft. Kunderna utgörs av systemleverantörer, små detaljister och de stora kedjorna som Siba. Scribonas läge är utsatt. Kunderna kräver lägre priser och tillverkarna går mot direktförsäljning utan mellanhänder. Konkurrensen kommer alltså hårdna och redan nu anses en marginal på 1 procent som god.

Scribona strävar efter att effektivisera produktförsörjningen. Ett nytt affärssystem implementeras för att ge effektivare lagerhållning och bättre transporter. Implementeringen har inte varit problemfri. En nyligen genomförd företrädesemission gör att Scribona kan stå på egna finansiella ben efter avknoppningen av det mer lönsamma Carl Lamm. Scribonas huvudägarna M2/David Marcus, Nove Capital/Novestra och QVT Fund har garanterat emissionen fullt ut. För detta tar de 5 procent i ersättning. Till dagskursen 6,10 kronor är börsvärdet exakt 500 Mkr att jämföra det egna kapitalet på nära 900 Mkr. Det är rena konkursvärderingen. Varje försäljningskrona värderas till 5 öre. En rörelsemarginal på 1 procent skulle alltså snabbt lyfta aktien. Huvudägarnas ambition är att sälja Scribona under 2007, men en förutsättning är att Scribona blir lönsamt. Regeringens förslag om försämrade villkor för Hem-pc lär sätta press på PC-försäljningen i Sverige. Den optimistiskt lagde ser på nyckeltalen och köper på chans. Den pessimistiske tror att konkurrenssituationen i Danmark sprider sig till Norge och Sverige och att förlusterna fortsätter tills aktieägarna inte har något kvar.

Givet en rörelsemarginal på säg 0,8 procent så kan man hitta en uppsida i Scribona på kanske 25 procent på fundamentala grunder. Det är emellertid lite för klent för ett köpråd när man samtidigt är i händerna på ägare som har en del att bevisa.

Åke Sjölund
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -