Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport Glädje på Wall Street som klättrade under gårdagen medan Asienbörserna handlas blandat under fredagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot att Stockholmsbörsen öppnar under nollan.

De amerikanska börserna lyste grönt under torsdagen. En initialt dämpad marknadsreaktion efter den amerikanska centralbanken Federal Reserves första räntesänkning på fyra år gav vika för en uppgång på USAs börser. Det grundade sig i att osäkerheten minskade och investerare bearbetade konsekvenserna av en lättare penningpolitik. En del av osäkerheten har nu försvunnit, då den första räntesänkningen är genomförd och centralbanken har försäkrat marknaderna om att den kraftiga sänkningen var en försäkringsåtgärd för att skydda ekonomin. Sänkningen var inte ett akut svar på den senaste tidens svaghet på arbetsmarknaden. Med en mindre restriktiv penningpolitik kan investerare också räkna med bättre chanser för en mjuklandning, där centralbanken lyckas kyla av inflationen utan att allvarligt skada tillväxten. Lägre räntor kommer sannolikt att gynna mindre, högt belånade företag som är beroende av billigare skulder, samt ekonomiskt känsliga värdeaktier. Dollarn förändrades knappt mot ett axplock av valutor på torsdagen och låg nära sin lägsta nivå på cirka ett år. Det breda indexet S&P 500 steg med 1,7 procent till nya rekordnivåer medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex avancerade 2,5 procent respektive 1,3 procent.

Råvarorna steg på bred front igår. Oljepriserna förlängde sin senaste återhämtning och steg på torsdagen, då räntesänkningen i USA och minskande globala lager hjälpte till att motverka en viss oro kring efterfrågan som uppstått från svag konsumtion i Kina. Räntesänkningar brukar vanligtvis stimulera den ekonomiska aktiviteten och energiefterfrågan, men vissa såg också den stora sänkningen som ett tecken på en svag arbetsmarknad i USA. Råoljelagren i USA föll till sin lägsta nivå på ett år förra veckan, visade data på onsdagen. Nedgången i lagren kan accelerera nästa vecka då USAs export förväntas återhämta sig avsevärt från störningarna orsakade av orkanen Francine förra veckan. Råoljepriserna fick också stöd av ökande spänningar i Mellanöstern. WTI-oljan steg med 1,1 dollar till 72,0 dollar per fat medan Brentoljan klättrade 1,1 dollar till 74,8 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades också upp under gårdagen. Aluminium lyfte 0,7 procent och nickel med 0,8 procent. Tenn och koppar avancerade med 1,4 procent respektive 1,5 procent medan zink ökade med 1,9 procent. Dagens vinnare var bly, som rusade med 2,5 procent. Guldpriserna steg på torsdagen efter att Federal Reserve inlett sin lättnadscykel i penningpolitiken. Det lyfte guldpriset till en rekordnivå och bara några cent från den viktiga gränsen på 2 600 dollar under föregående session. Lättnad i penningpolitiken från globala centralbanker, tillsammans med starka centralbanksinköp och geopolitiska orosmoment, har drivit upp guldpriserna till rekordnivåer flera gånger i år. Guld anses vara en säker tillgång under politisk och ekonomisk osäkerhet och tenderar även att blomstra i en lågräntemiljö. Guldpriset avancerade med 30,0 dollar till 2 588,8 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska företag var elbilstillverkaren Tesla och chipjätten Nvidia dragloken som rusade med 7,4 procent och 4,6 procent. Facebooks ägarbolag Meta stängde upp 4,4 procent samtidigt som Apple klättrade 3,7 procent. Den stora investeringsbanken Goldman Sachs handlades upp 3,9 procent.

Den amerikanska tioåringen steg med en punkt till 3,72 procent.

Asiatiska aktier förlängde huvudsakligen sin uppgång på fredagen och badade i glansen av en kraftig räntesänkning i USA. Samtidigt steg yenen något efter att Bank of Japan behöll räntorna oförändrade och förblev optimistisk om ekonomin. I Kina lät centralbanken sina riktlinjeräntor vara oförändrade, vilket gick emot förväntningarna om en sänkning. Kinesiska aktier var ett undantag i regionen, där blue-chips-index sjönk med 0,3 procent. Den inhemska yuanen stärktes till sin högsta nivå på nästan 16 månader, vilket ledde till interventioner från statliga banker för att förhindra att den stärks för snabbt. Ökande småskaliga förnybara energikällor hjälper Kina att möta den växande efterfrågan på el och minskar kolets roll i landets energimix, men Beijings mycket följda månatliga rapporter utelämnar produktion från denna snabbt växande sektor. Dollarn var senast ned med 0,2 procent till 142,31 yen, efter att ha stigit med cirka 1 procent under veckan. Data som släpptes på fredagen visade att Japans kärninflation ökade för fjärde månaden i rad, vilket stärker argumenten för ytterligare åtstramningar i politiken. Japanska Nikkei 225 hade vid 07:40 stigit med 1,7 procent medan kinesiska Shanghai och Hang Seng Index hade sjunkit med 0,4 procent respektive stigit med 1,1 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland dagens rekommendationer höjer Nordea riktkursen för Securitas till 153 kronor och ändrar rekommendationen från behåll till köp. Notes riktkurs sänks till 150 kronor (165) av Pareot som upprepar köprekommendationen. SEB sänker också riktkursen för Note till 129 kronor (176) och upprepar likaså en köprekommendation.

På makronivå är fredagen måttligt lugn. Dagen inleddes 05:00 med att Japans räntebeslut meddelades och där Bank of Japan höll räntan på 0,25 procent. Vid 08:00 delgavs Storbritanniens årliga detaljhandelssiffror, som ökade med 2,5 procent. En halvtimme senare håller Japans centralbank en presskonferens följt av att de kanadensiska detaljhandelssiffrorna aviseras klockan 14:30. Vid 19:00 rapporteras Baker Hughes Rig Count i USA.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -