Vd:arna som insynshandlar nu

Börs Ett antal börs-vd:ar har passat på att göra affärer i sina bolags aktier efter rapporterna. Bland de som sticker ut finns Lifco, Note och Kinnevik, visar Placeras genomgång.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Efter avlämnade rapporter är vägen öppen för personer som är insynsregistrerade att göra affärer i sina respektive bolags aktier. Och det brukar oftast innebära att stora ägare som H&M-Persson och Industrivärden ökar sitt ägande.

Det här kvartalet är inget undantag och Industrivärden har exempelvis tankat mer aktier i portföljbolagen Essity, SCA och Sandvik de senaste veckorna. Mer oberäkneligt, och därför mer intressant som ett potentiellt signalvärde, är vilka vd:ar som passar på att köpa efter rapport.

Med hjälp av ägardatabasen Holdings har vi listat vilka vd-affärer som har gjorts på börsens ordinarie listor den senaste månaden och rankat dem i storleksordning i tabellen nedan.

 

Bolag VD Köp/Sälj Värde, Mkr
Lifco Per Waldemarson Förvärv 6,15
Corem Prop. Group Rutger Arnhult Förvärv 5,77
Kinnevik Georgi Ganev Förvärv 4,38
Hexpol Klas Dahlberg Förvärv 1,99
PION Group Martin Hansson Förvärv 1,26
Intrum Andrés Rubio Förvärv 1,19
Fabege Stefan Dahlbo Förvärv 0,84
Scandi Standard Jonas Tunestål Förvärv 0,60
Byggm. AJ Ahlström  Tomas Bergström Förvärv 0,53
Telia Company Patrik Hofbauer Förvärv 0,48
Investor Christian Cederholm Förvärv 0,46
Berner Industrier Carl Reuterskiöld Förvärv 0,43
Qliro Christoffer Rutgersson Förvärv 0,39
CTT Systems Henrik Höjer Förvärv 0,29
Flerie Ted Fjällman Förvärv 0,23
Projektengagemang Liselotte Haglind Förvärv 0,22
Humana Nathalie Boulas Nilsson Förvärv 0,20
Skanska Anders Danielsson Förvärv 0,12
Micro Systemation Peter Gille Förvärv 0,09
C-Rad Cecilia De Leeuw Förvärv 0,09
Heba Fastighets Patrik Emanuelsson Förvärv 0,03
Isofol Medical Petter Segelman Lindqvist Förvärv 0,02
Annehem Fastigh. Max Fallenius Förvärv 0,01
Nyfosa Stina Lindh Hök Avyttring -4,00
Hoist Finance Harry Vranjes Avyttring -4,63
Note Johannes Lind Widestam  Avyttring -4,73
Bonesupport Emil Billbäck Avyttring -18,28
Källa: Holdings      

 

Störst, och även färskast, är Lifcos vd-köp signerat Per Waldemarson. Förvärvskonglomeratet kom med en betydligt starkare rapport än väntat i mitten av juli, följde upp med ytterligare ett företagsköp förra veckan och i fredags ökade Per Waldemarson sitt innehav av Lifcoaktier med drygt 6 miljoner kronor.

Nästan lika mycket, 5,8 Mkr, har Rutger Arnhult på Corem handlat aktier för, uppdelat på tre tillfällen de senaste veckorna. I hans fall är dock ökningarna högst marginella i förhållande till hans befintliga ägande på 5,7 miljarder kronor i bolaget där han är i särklass största ägare med över 44 procent av kapitalet.

Då är Hexpolchefen Klas Dahlbergs köp mer intressant. Han går in med knappt 2 miljoner kronor i sitt första köp i bolaget där han även är nytillträdd vd. En roll som han har tagit efter att ha lämnat posten som affärsområdeschef i Nibe.

Andra miljonköp under månaden har Kinnevikchefen Georgi Ganev, Intrumchefen Andrés Rubio och Pion Groups vd Martin Hansson stått för, samtidigt som en mängd bolagschefer ökat med lite mindre belopp – däribland Skanskas, Investors och Telias vd:ar bland storbolagen.

Största säljarna

Bland storsäljarna är det Bonesupports vd Emil Billbäck som utmärker sig mest med en 18-miljonersaffär. Medicinteknikbolaget har en raketartad kursresa i bagaget och utöver vd:n har även finanschefen och ytterligare en person i koncernledningen sålt aktier för betydande belopp, samtidigt som de har kvar ett stort innehav även efter försäljningarna.

Kontraktstillverkaren Note har en tristare kursutveckling att se tillbaka på och i halvårsrapporten drog man ned sin omsättningsprognos för helåret, vilket bidrog till att sätta press på aktien. Därefter har vd Johannes Lind-Widestam skalat ned sitt innehav med motsvarande 4,7 miljoner kronor. Även han har kvar en rejäl aktiepost då försäljningen motsvarade 8 procent av hans ägande i bolaget.

Hoists vd och Nyfosas vd är andra storsäljare efter rapporterna det här kvartalet. I det senare fallet har vd:n Stina Lindh Hök dock meddelat att hon kommer att lämna vd-rollen framgent.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -