Fed fixade fest – men vi svenskar fick titta på

Börscocktail Noteringsfest, ett stort centralbankskalas och en störtande läkemedelsjätte som beskrivs som en bolagskatastrof i klass med Lehman Brothers.

Stockholmsbörsen har varit veckans surkart och i jämförelse med övriga index under vår lupp är utvecklingen bedrövlig.

På veckobasis har börserna i både Nordamerika och i Frankfurt stigit högre medan storbolagsindex här hemma tappat närmare 2,5 procent, och nedgången korrelerar med kronans förstärkning mot den amerikanska dollarn.

Veckans vinnare på Stockholmsbörsen, oljebolaget Enquest, har dock hunnit stiga över 50 procent på veckobasis.

En välbehövlig revansch efter en lång och smärtsam utförslöpa. I bolagets senaste rapport spåddes en produktion i år på mellan 44 000 – 48 000 fat per dag och kostnaderna väntas sjunka.

Priset på Brentolja har också letat sig högre och på fredagseftermiddagen kostade ett fat mer än 42 dollar vilket var den högsta noteringen sedan i december.

I en mindre uppskattad analys slaktar investmentbanken Morgan Stanley den svenska stoltheten när modejätten H&M slogs i bitar och riktkursen sattes till 160 kronor.

För att få ordning och reda har Vladimir Putin startat en egen kreditrejtingfirma och de utländska konkurrenterna sägs redan fly det ryska fältet, enligt Bloomberg.

Centralbankskalas

Det skulle bli fyra räntehöjningar från Federal Reserve under 2016 enligt de tidiga prognoserna men bara ett par månader in på året ser verkligheten ut att bli en annan.

Enligt tv-kanalen CNBC förväntar sig börshandlarna nu inte mer än en höjning och den känslan förstärktes ytterligare av den rejält duvaktiga tonen vid veckans sammankomst. Börsfestligheterna lät sig inte vänta och de amerikanska indexen sköt i taket.

Också den norska centralbanken har haft sammanträde och i grannlandet beslutade delegationen att sänka styrräntan med 25 punkter till 0,50 procent. Samtidigt meddelades att räntan kan komma att sänkas ytterligare under året men några högre glädjerop hördes inte från den norska marknaden på grund av detta.  

Förra veckan var det Europiska centralbanken som var ute och vevade. Mario Draghi lanserade ett dunderpaket som inkluderade bland annat köp av företagsobligationer. Det aggressiva förfarandet har väckt oron för att Stefan Invges skulle tvingas till än större åtgärder för att sänka den svenska kronan men som tur är har vår valuta bara marginellt stärkts mot euron sedan beskedet.

På fredagen var vice Riksbankschef Henry Ohlsson ute och varnade för att boräntorna på sikt kan komma att bli fyra gånger högre än i dagsläget. I och med uttalandet skrotas räntenivåer som tidigare ansetts som normala, samtidigt som Riksbanken menar att konsumenterna långsiktigt måste ta höjd för väsentligt högre räntekostnader än id ag.

Riksbanken ska sedan länge ha släppt bolånepucken till Finansinspektionen som precis har fått till ett amorteringskrav. Men helt utanför kan Riksbanken alltså inte hålla sig och varnar nu vad som kanske komma skall.

En fyra gånger högre boränta än i dag skulle innebära att boendekostnaden i en till 75 procent belånad enrummare i centrala Stockholm skulle stiga med 137 procent.

Noteringen av Leo Vegas

Ingen tvekade väl någonsin om att Leo Vegas skulle bli en noteringshit och från teckningskursen 32 kronor steg aktien snabbt till 46 kronor under den intensiva inledande handeln. Det motsvarar en uppgång på som mest 44 procent.

Hetsen lugnade sig sedan lite grann och på fredagen kostade en aktie 38 kronor. Vilket, trots allt, motsvarar ett 19 procent högre pris än vad som betalades före noteringen. Men det snackas också en hel del i sociala medier om en hutlöst hög värdering på det lilla spelbolaget.

Spektakulär bolagskatastrof 

På torsdagen föll det amerikanska läkemedelsbolaget Valeant ytterligare 12 procent och handlas på nivåer som inte känns igen sedan början av 2011. Det senaste kurstappet beror på ytterligare dåliga nyheter och nu osar bolaget riktigt bränt. På sex månader har aktien tappat 88 procent av sitt värde och inte sedan Lehman Brothers har Nordamerika drabbats av en lika spektakulär bolagskatastrof.

Den 15 mars meddelade Valeant att det har oordning i redovisningen och att årsrapporten skulle komma att försenas. Och oroliga kreditgivare har flyttat fram sina positioner för att inte riskera att komma i kläm om bolaget inte lyckas fullfölja räntebetalningarna på sin 30 miljarder dollar tunga skuldbörda, enligt Fortune.com.

Den erkända bokföringsmissen berör felaktigt bokförda intäkter om 58 miljoner dollar under fjolåret, oegentligheter som bolaget funnit vid en intern revision.

Enligt The Economist tickar Valeant i alla boxar för en ännu större katastrof. En dålig affärsmodell, bokföringsproblem, enorma skulder och giriga chefer är några av egenskaperna som får skribenten att grimasera illa.

Även analytikerkåren som följt Valeant har fått en känga av finanspressen. 21 av totalt 23 analytiker som följer bolaget har haft en köprekommendation ända in i kaklet, enligt Financial Times.

Valeants affärsmodell som i stora drag bygger på att köpa andra läkemedelsbolag med lånade pengar och höja priset på deras läkemedel har väckt stort vrede bland amerikanska politiker.

Defensiv nyemission, offensiv nyemission

I tisdags meddelade strålterapibolaget C-Rad att det behöver nya pengar. Till dess att bolaget blir kassaflödespositivt måste rörelsekapitalet stärkas och en emission om 60 Mkr har ordinerats för att undvika framtida finansiella bekymmer.

Ett sådant besked tolkas nästan uteslutande som negativt i marknaden och emissionen är ett tydligt defensivt drag för att skydda den än så länge mindre lönsamma verksamheten.

På en vecka har C-Rad hunnit rasa närmare 20 procent och emissionen görs till 8,25 kronor per aktie. Det är en bit under den aktuella aktiekursen på fredagen. Pengainsamlingen är den fjärde i raden för bolaget sedan 2008 och till dess att bolaget står på egna ben är det beroende av ägarnas goda vilja.

Den verkar det å andra sidan inte vara något fel på. Företrädesdelen i emissionen, värd 45 Mkr, är redan garanterad.

Mindre sällan händer det att bolag ber om pengar för att expandera, köpa nytt eller för att samla krigskassa inför intåget på en ny marknad. Men samma dag som C-rad meddelade om sin defensiva emission sände fastighetsbolaget Hemfosa bud om att de önskar genomföra en företrädesemission värd 1,8 miljarder kronor.

Pengarna ska användas för ytterligare fastighetsköp med målsättningen att ytterligare öka lönsamheten. Hemfosaaktien har förvisso tappat lite höjd under veckan men inte i närheten av så mycket som kursen i C-Rad.

Och skillnaden mellan emissionerna är tydlig. Hemfosa vill växa, köpa mer och öka lönsamheten. Så för investerare med långsiktig tilltro till fastighetsmarknaden bör emissionen tolkas som en positiv signal. En offensiv satsning.

Nordiska branschindex

  Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Material 1,5 3,1
Energi 1,4 7,7
Investmentbolag 0,9 5,0
Industrivaror 0,7 3,1
Transport och Flyg 0,5 4,1
Telekom och IT 0,0 2,7
Bygg och Fastighet -0,7 1,4
Konsumentvaror -1,3 -1,5
Finans och försäkring -2,3 3,9
Hälsovärd -2,8 -0,3
Källa: Avanza    
(avser kurser fredag eftermiddag)  

 

På storbolagslistan steg 51 aktier medan 50 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar var:

Svenska småbolagen som experterna själva satsar på

Leo Vegas rusar i premiären

Reaktionera uppåt kan bli kraftiga

Säljråd på spelbolaget – faller tungt på börsen

Tillväxten är styrkan i Leo Vegas

Under veckan publicerades analyser på:

SAS

Ferrari

MQ

Clas Ohlson

Humana

Sectra

Husqvarna

Marketaxess

Leo Vegas

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -