Reaktioner på Placeras nedläggning

Placera Vi publicerar här ett urval av de kommentarer som kommit till oss efter beskedet av nedläggning. Stort tack för alla respons, det värmer.

--------------------------------

”Placera är livsviktig för alla småsparare i landet. Affärsvärlden är mycket viktig med, men utan Placeras redaktions utmärkta analyser blir informationsflödet alltför begränsat.”

”Avanza tjänar tillräckligt med pengar för att hålla igång denna viktiga verksamhet som ger både bra PR för företaget och en väg in för många till ökad kunskap om aktier och sparande.”

”Avanzas styrelse bör ta sitt nationella ansvar och behålla verksamheten.”

--------------------------------

”Jag är sedan lång tid Avanzakund och aktiver på X med äver 10 000 följare. Vill bara framföra min, och många andras, åsikt i den här aktuella frågan. I korta drag tror jag att ni ett stort misstag om ni lägger ner Placera och ber er tänka om.”

”Inget ont om AFV, men det som sticker ut i Placeras bevakning och analyser är ett internationellt perspektiv. Europeiska och amerikanska bolag bavakas. Bolag man missat annars. Ett svenskt/nordiskt fokus blir i mina ögon lätt snävt och ”hemmablint”. Här uppstår en lucka.”

”Placerapodden har varit lite som ett ekonomiskt vardagsrum där man får höra om case, kloka tankar, blanat med intressanta gäster. Nivån var helt rätt och stämningen avslappnad. ”

”Gänget på Placera Kanske tog jag/vi dem för givna och har missat att visa den uppskattning de förtjänade? Analyserna, personerna, nördigheten och kunnandet sticker ut. Och med mer av global täckning får de globala tankar. Här uppstår största luckan och saknaden.”

”Mitt intryck är att man tar bort något bra och även om man ersätter med något annat bra så uppstår stora luckor. Investerare behöver mer av internationell utblick inte mindre.”

”En notering i sammanhanget är att jag varit trogen kund i över 15 år men det är enda gången jag har skrivit till er på detta sätt i en fråga. Det här draget såg jag inte komma och jag förstår det inte heller.”

---------------------------------------------------------

”Läste pressmeddelandet att Avanza avser att lägga ner placera-redaktionen. Som kund på Avanza är jag också flitig läsare av placera.nu och lyssnar varje vecka på redaktionspodden. Jag uppskattar oerhört de mer erfarna medarbetarna Pekka Kääntä, Per Ståhl och Karl Lans, deras analyser och kloka inlägg och reflektioner. Tidvis har jag även läst och lyssnat på dagens industris motsvarande, men tycker inte alls de håller samma kvalitet och kontinuitet som Placera.”

”För mig är det redaktionella materialet och de profiler som jobbar där huvudanledningen till mitt stora förtroende för Avanza

-----------------------------------------------------------

”När jag handlar aktier använder jag mig av Placera & Börsveckan. Vill jag ha lokala nyheter om bolag så läser jag sök på DI och allmän media.”

”Placera gör det unikt för att vara med i Avanza som sparare. Hoppas att era ägare kommer till insikt eller köper affärsvärlden till Placera och gör om den helt!”

”Jag tycker det är tex jättebra med era aktierekar på utländska aktier och branscher , senast Tyskland, militärt i Europa/världen… . Jag har verkligen gjort bra affärer tack vare er!”

-----------------------------------------------------------

”Vill personligen tacka er alla i Placeras redaktionspodd. Så ledsamt att den ska läggas ner. Jag är en trogen lyssnande barnmorska med stort intresse för ekonomi /börsfrågor. Jag har naturligtvis ringt in till kundtjänsten och undrat varför man lagt ner er redaktionspodd.”

”Jag är även en av private banking kunderna på Avanza. Så jag vill visa mitt missnöje med det som skett. Jag väntar fortfarande på återkoppling.”

”Jag har verkligen uppskattat att lyssna på er. Det är som att de skulle lägga ner V75 för alla som gillar travtävlingar.”

-----------------------------------------

”Stort tack till dig och till hela Placeras redaktion!”

----------------------------------------

”Det är svårbegripligt och väldigt tråkigt att Avanza på detta sätt gör sig av med den kanske främsta anledningen till att välja Avanza i stället för något av alternativen. Att ta in material från den avdankade Affärsvärlden kan svårligen bli en bra ersättning.”

---------------------------------------------- 

”Hej kära Placeraredaktion,

det fyller mig med sorg att Avanza skjuter sig själv i foten och lämnar oss avanzianer och er på pottkanten! Ni är så integrerade med Avanza att jag inte kan tänka mig att känslan kommer bli detsamma igen.”

”Er redaktion har spridit glädje, inspiration och tröst i mörka tider. Jag kan inte tänka mig att någon redaktion kan nå upp till er standard eller få samma känsla på plattformen. Jag ska skriva till Avanza och låta de veta ett och annat…😤”

 -----------------------------------------------

”Nyheten att Avanza avser att lägga ned Placera är ju förfärlig. Jag läser alla era artiklar och lyssnar på alla era poddar med mycket stor behållning. Ni är jätteduktiga och mycket väl insatta, och att förlora Placera skulle vara tungt. Ni verkar också vara ett väl sammansvetsat gäng med mycket humor. Jag hoppas innerligt, att det hela kan lösa sig på något sätt! Hälsa gärna till de andra i redaktionen!”

---------------------------------------- 

”Det låter både korkat och kontraproduktivt. Placera ska väl stimulera till fler aktieaffärer! Jag undrar om Sven är så särskilt insatt i Placera.”

 ------------------------------

” Jättetråkigt om Placera-redaktionen försvinner. Ni gör ett utmärkt jobb. Är det något vi kunder kan göra för att protestera mot beslutet? Jag har ca 20 Mkr hos Avanza. Med vänlig hälsning” 

-------------------------- 

”Det var dåliga nyheter, att ni lägger ner Placeras redaktion. Jättedåliga.”

 -----------------------------

”Extremt tråkigt och dåligt beslut. Jag kommer sakna Placera.”

-----------------------------

”Riktigt synd att Avanza bestämt sig för att göra sig av med er. Läser er dagligen med nytta och nöje!”

 -------------------

”Tjena! Tror ni gör fel som lägger ner redaktionen. Absolut bästa av alla som finns. De andra är så svammliga.”

 ---------------------------

”Idag såg jag fram emot att få höra er fantastiska pod. Men möts istället av ett meddelande att ni ska lägga ner ert poddande genom ett beslut från Avanza.Det är en sorgens dag då jag varje vecka har lyssnat på er analyser, diskussioner och kommentar om världsläget.”

”Jag hoppas innerligen att vi lyssnare får möjlighet att lyssna på ert poddande i en annan skepnade framöver. Ni har förgyllt mina fredagar under flera år och jag kommer att sakna er.”

------------------------------------

”Vill bara ge mitt stöd till det fina arbete ni gör och att jag, tillsammans med många av mina vänner och kollegor reagerat starkt på att ni läggs ned. Känns definitivt inte som ett beslut som ligger i tiden utan tvärtom. Hoppas verkligen Avanza omprövar sitt beslut.”

 -------------------------------

”Vill bara säga att jag både blev chockad och ledsen av att höra om Avanzas beslut om att lägga ner Placera o Börsveckan. Jag skrev till er nye VD och frågade om han blivit helt vansinnig. Jag har lyssnat på alla era poddavsnitt ni gjort under tre års tid och det var Placera som gjorde mig intresserad av att bli kund på Avanza.”

”Finansmedia i Sverige blir också än mer koncentrerad och det är inte bra. Att man inte kommer att tjäna något på förändringen är än mer anmärkningsvärt. Varför då göra det? Blir det för mycket ansvar för den nye VDn kan man undra.”

”Hoppas det går att vända på beslutet på något sätt. Hälsa dina trevliga och duktiga kollegor!”

 ------------------------------

”Ibland händer det helt oväntade. Det känns ju som ni alltid funnits där och guidat. Jag förstår inte alls hur Avanza tänker här. Redaktionspodden på fredagar har varit en del av veckan sen lång tid tillbaka för mig. Jag har uppskattat informationen, men även ert härliga sätt att samtala. Fredagarna kommer sakna något framöver! Jag hoppas att sista ordet inte är sagt och jag håller tummarna för er.”

------------------------------ 

”Vill bara uttrycka ett stort tack till er i redaktionen på Placera men också min bedrövelse att ni ska läggas ner! Ni har bidragit stort till mitt intresse för ekonomi och erat breda sätt att dela med er till oss småsparare har varit ovärderligt. Att jag flyttade mina konton till Avanza berodde till stor del på den syn på sparare/sparande ni kunnat förmedla. Jag har kunnat lyssna på och läst era funderingar och förslag och kunnat bilda mig en uppfattning eller öppnat ögonen för "annat". Lärt mig mycket nytt genom era pedagogiska genomgångar av sånt som bara blir för krångligt för gemene man att sätta sig in i genom någon j-a chatt eller telefonkö... En bank behöver ett ansikte och en röst. Det ansiktet har varit ni. Något de "stora" bankerna helt nedmonterat eller endast har i någon stelbent form. Känns som att Avanza ramlar i samma grop. Uppriktigt ledsen. Betvivlar att "besparingen" inte hamnar på ett annat minuskonto.”

--------------------------------

”Jag vill bara ta en stund och tacka er för allt ni har gjort med er podd. Den har varit en av de absolut bästa poddarna inom aktieanalys och investeringar enligt mig, och jag har lärt mig så mycket genom att lyssna på er.

Det känns tråkigt att podden nu läggs ned, men jag är övertygad om att vad ni än tar er an i framtiden, så kommer det att gå fantastiskt bra för er. Er kunskap, er entusiasm och er insikt har varit inspirerande, och jag hoppas verkligen att ni fortsätter att göra analyser och poddar framöver – oavsett om det blir i samma eller någon annan form.

Tack ännu en gång för allt ni har delat med er av, och stort lycka till med vad ni än tar er an i framtiden!”
------------------------------------

”Jag har läst att Placeras redaktion försvinner?! Om det blir resultatet av "Avanza + Afv" så är det väldigt tråkigt! Jag är säkert inte den enda som tycker så. Eller blir ni som är på redaktionen kvar på något sätt? Hoppas det. Jag tror att ni är väldigt viktiga för många små sparare.”

------------------------------------ 

”Oj det var ju riktigt illa. Riktigt tokigt helt enkelt. Hur tusan har man tänkt att detta skulle vara en bra väg att gå… Kanske ett steg framåt för redaktionen kan vara att dra igång en egen tjänst, med samma opartiska och analytiska kvalitet på texterna, för de små spararna…där finns i alla fall ett behov och i mina ögon ett utrymme för en affärsmöjlighet.” 

--------------------------- 

”Vad jag förstår så kommer placera redaktionen läggas ner och jag vill tacka för många intressanta poddar och artiklar.”

---------------------------- 

”Jag uppskattar väldigt mycket era artiklar och podcasts, och dagligen läser eller hör det som ni producerar. Era artiklar är intressanta, hjälpande för mina egna tankar och gjorda med integritet. Era podcasts ger en fin personlig ton och jag tror ni är de enda renommerade aktie och ekonomiredaktionen som också diskuterar era egna transaktioner.”  

”Jag har läst och lyssnat på Affärsvärlden och de saknar det som jag uppskattar med er. Jag har ett fri konto hos dem som jag aldrig använder och de nyheter etc som de genererar läser jag hellre på Di:s websida (också med fri konto).”

”Jag önskar er alla de bästa för framtiden, men jag vet att med de kvaliteter som ni har så kommer det att gå bra för er.”

------------------------------- 

”Lyssnade tyvärr på er sista podd i dag. Svårförståeligt beslut av Avanza. Er podd har varit en av få ekonomipoddar att längta till under veckan. Sakligt, avslappnat, kul och kompetent. Hoppas att Avanza omprövar sitt beslut och att vi får höra er igen framöver. Om inte, tack för trevlig podd!”

--------------------------- 

”Mycket mycket tråkigt att ni ska lägga ner. Ni har varit en mysig stund varje fredag under långtid. Min fredagsrutin är att sluta lite tidigare, gå på puben och tar en god öl och lyssnar på Er. Har älskat kemin mellan Er. Ni har levererat kunskap på ett lättsamt och roligt sätt som inspirerat mig att fortsätta investera och att följa upp nya case/bolag.”

----------------------------- 

Jag förstod att Avanza tänkte lägga ned Placera och ville bara skicka ett meddelande med stort beröm för ert arbete och såklart förhoppning om att man tänker om.

Jag är kund i Avanza Private Banking och har regelbundet lyssnat på olika finanspoddar under många år.

Placerapodden är en av mina absoluta favoriter och på en perfekt nivå jämfört med många andra.

Intressanta gäster, bra spaningar, alltid trevligt och proffsig upplägg trots att dessa görs med hög frekvens.

Personligen är jag väldigt förtjust i att den också är mer personlig och att det är era egna tankar och handlingar som ligger till grund för många analyser.

----------------------------- 

”Ni har varit starten på fredagens höjdpunkt! Liksom man älskar att höra Jakob Hård som sportkommentator så har jag älskat att lyssna på er!”

----------------------------- 

”så tråkigt att era poddar försvinner, jag har varit en trogen lyssnare av era poddar och läsare under många år. Jag har inspirerats av era analyser och passat på att fylla min portfölj med förslag lite av och till. Senaste köpet var Northrop Grumman för deras tekniska kompetens på rymdområdet (analys av Karl Lans). Så tack för intressant guidning, och bästa poddar!”

 -------------------------------

”Hej, vill fortsätta läsa fina bra o lärorika ekonomiska o intressanta spalter ang. fonder o placeringar, jag har ej avbokat detta???”

-------------------------

”Det förvånar mig även att Avanza inte istället lade en avgift på t.ex. 25 sek/månad om man ville ta del av Placeras artiklar. Att Avanza köper in tjänsten externt tror jag inte kommer att ge varken så kvalitativt = grävande/granskande artiklar eller så relevant val av ämnen som det varit på Placera. Jag tror heller inte att det blir billigare för Avanza, utan gissar/förväntar mig att antalet artiklar kommer att först minska och sedan upphöra nästintill. (Möjligen kommer artiklarna att omvandlas till marknadsförings-text för att köpa olika fonder på Avanza, utan granskning eller väl valda ämnen).”

”Troligen kommer jag inte att läsa Avanzas artiklar i framtiden.”

 --------------------------

”Väldigt sorgligt att avanza ledning tar ett sådant dumt beslut, har haft stor nytta av eran redaktion.”

-----------------------

”Trist för er och läsarna. Blir tomt utan Placera.”

------------------------- 

”Tack för den fina servicen som Placera gett. Avanza skulle lära av Handelsbankens misslyckade försök att lägga ner EFN. Avanza har inte heller informerat sina kunder om hur samarbetet med AF ska ske och hur detta skall kunna ersätta Placeras ekonomitäckning.”

------------------

”Placera med dess innehåll har varit en stor källa till kunskap om ekonomi i stort och smått allt sedan jag hittade hit i slutet av 2020 då jag på lite senare dagar vågade mig in i börsvärlden. Fredagarnas Podd-avsnitt blev en fin avslutning på min vecka där delar av er redaktion med en skön lättsamhet analyserade läget i ekonomin för stunden. Det är alltid tråkigt när saker avslutas kan jag tycka, men jag hoppas såklart att det för er blir en start på något nytt och att vi som lyssnat och läst under åren också får något är jämförbart med det fina arbete som gjorts under den tid som redaktionen funnits.”

------------------

”Annat sätt än genom rubriken kan inte beslutet att lägga ned Placera beskrivas med. Ni är outstanding när det gäller intressant analys, tydliga råd och motiverade bedömningar. Jag har de flesta magasin i branschen men ingen av dem slår er.”

------------------

”Beklagar situationen och det förvånar mig mycket att Avanza lägger ner denna trevliga redaktion som gör väldigt mycket för att skapa en relation till mig som småsparare. Det har varit ett nöje att ta fram er redaktionspodd på fredagarna samt att läsa era artiklar, jag kommer att sakna det.”

------------------

"Men vad säger du….oväntat och otroligt konstigt va? Placera är ju i det närmaste en institution och kanal som man litar på."

------------------

”Ni driver… Placera belyser många olika perspektiv som inte Avanza alls lyckas göra på samma sätt. Exempelvis utlandet, fonder osv. För oss som är väldigt aktieintresserade är detta urtråkigt. Redaktionspodden är grym och personernas dynamik är fantastisk. Ett skämt.”

------------------

”Mycket tråkigt att höra! Har verkligen uppskattat analyserna, podden och människorna bakom. Gillade verkligen att man har ett lite mera internationellt perspektiv än vanligt. Kommer sakna detta eller ja, saknar redan!”

------------------

”Vilken fruktansvärt tråkig nyhet! Ni gör ett fantastiskt jobb och belyser så mycket mer än det dussintal bolag som all annan media redan bevakar. Tur att man är kund hos Nordnet, dags att hjälpa vänner och familj att flytta över med."

------------------

”Tack för allt! Ni har i flera års tid förgyllt mina fredagar med redaktionspodden. Ni lyfte intressanta bolag som ej täcktes av svensk finansmedia, vilket var väldigt uppskattat. Önskar er på redaktionen stort lycka till!”

------------------

”Svintråkigt. Redaktionspodd och allt… lyssnar alltid… och på Winston.”

------------------

”Tråkigt och oväntat. Kommer för sent, men stort tack för allt innehåll ni skapat under flera år!”

------------------

Otroligt märklig prioritering och mycket synd. Kommer att sakna de välgjorda poddarna.

------------------

Så trist, hoppas annan aktör köper upp er!”

------------------

Otroligt tråkigt, tillför massor med intressant info och analyser. Otippat sätt att spara!”

------------------

"Det var väldigt tråkigt, vilka dåliga nyheter. Personligen tycker jag mycket mer om att läsa/lyssna på Placera än på Afv.”

------------------

”Tack för allt! Ni har varit fantastiska.”

------------------

”Usch, det här var riktigt tråkig läsning. Placerapodden är en av mina favoritpoddar. Ett så trevligt gäng och många bra diskussioner. Jag brukar stå på er sida Avanza men det här gillar jag inte.”

------------------

”Avanza har varit starka i Sverige men inte förvånande om deras ställning kommer försvagas under de kommande åren.”

------------------

”Himla trist! Placera är en av det bästa delarna av Avanza. Vad är det för mening med nerläggning om kostnaden är oförändrad? Jag vill ha Pekka kvar!”

------------------

”Otroligt trist. Hoppas att Avanza hinner tänka om. Ni har varit en otrolig viktig informations- och kunskapskälla för många privatinvesterare.”

------------------

”Det bästa hos Avanza läggs ner. Så tråkigt.”

------------------

”Nej! Jättetråkigt! Redaktionen ger ju oss bra input. Är rädd att Avanza kommer att tappa kunder.”

------------------

”Väldigt tråkigt, Redaktionspodden har varit en av veckans stora höjdpunkter!”

------------------

"Det här är förbannat tråkigt! Både läser och lyssnar på podden. En av få jag verkligen uppskattar. Detta kommer att skapa ett tomrum, helt klart."

------------------

”Vad tråkigt, hoppas red själva känner sig optimistiska ändå.”

------------------

”Riktigt tråkigt! Verkligen uppskattat redaktionspodden bland annat. Önskar gänget lycka till.”

------------------

”Var ska jag nu kolla aktier?”

------------------

"Placera var en av få platser med vettiga nyheter. Synd.”

------------------

”Riktigt tråkigt! Gillar Placerapodden!”

------------------

”Tråkigt att höra, det har blivit många timmars lyssnande längs E4.”

------------------

”Fy fan vad tråkigt.”

------------------

”Väldigt tråkigt. Kommer sakna podden framförallt.”

------------------

”Avanza har tappat det totalt som lägger ner inspirerande Placera. Hur kan en ny oinsatt vd tillåtas att döda delar av Avanzas DNA? GÖR OM GÖR RÄTT!”

------------------

”Från att ha varit bästa tjänsten med mest verktyg och med bästa hemsidan. Nu ger man bort den sista ”fördelen” man haft mot Nordnet.

------------------

”Makabert att Avanza byter från Placera till Affärsvärlden. Jag tycker det är förjävla dåligt alltså, Affärsvärlden är en helt hysterisk boomer-tidning”

------------------

”Placera-gänget bidrar de facto till grundläggande och viktig kunskap om aktier. Enligt mig är det obegripligt att lägga ner redaktionen och istället fortsätta med Avanza- (aka 1+1=2)- podden.”

------------------

"Hej Sven vädjan om att Avanza behåller mycket kunniga och inspirerande Placera-redaktionen som sprider så mycket bra vågor för både Avanza-kunderna, allmänheten och Avanza”

------------------

"En kreativ omdefiniering i finansvärldens kommunikation: Avanza väljer externa perspektiv över interna genom att lägga ner Placera’s redaktion. Aktieforumet överlever dock. Är detta en lektion i anpassning eller i sparsamhet?”

------------------

”Jag tror inte Avanza har fattat att placera inte bara är en isolerad del utan en del av hela Avanza. Riktigt märkligt beslut. Öppet mål för alla konkurrenter.”

------------------

”Mycket tråkigt och obegripligt att Avanza lägger ned Placera. Det har varit Avanzas edge mot Nordnet, och den tappar man helt nu. Jag kommer sakna Placera.”

------------------

”Att lägga ned placera och BV känns lika kortsiktigt och ogenomtänkt som att regeringen avgiftsbelade många museer något år sedan. Liten kostnad för staten/Avanza men stort värde för medborgarna/användarna.”

------------------

”Att Gabriel skriver i sin senaste chefred-krönika att det känns som att de sviker oss läsare känns otroligt sorligt. Det är inte Börsveckan eller Placera som har svikit oss. Det är Avanza som svikit både er, och oss.”

------------------

”Avanza har extremt hög andel småsparare som ofta saknar kunskapen för att ta väl underbyggda beslut när de köper aktier. Placera har funnits där för att lära ut på ett sätt som Avanza själva inte har klarat av. Placera var en viktig underdel när jag utvecklades som investerare.”

------------------

”Jag har försvarat Avanza i flera fall där jag tyckt att kritiken mot dem varit obefogad. Jag är oerhört besviken över att väljer att stänga ner både Placera och Börsveckan. Placera-podden är en av de bästa finanspoddarna, framför allt eftersom den är lättillgänglig.”

------------------

"Vet ej hur beroende Placera och Börsveckan är av Avanza som dragplåster för sin publik men känns annars spontant som det borde finnas en naturlig fortsättning för båda att leva vidare tillsammans i något format som egen verksamhet. Hade jag följt i alla fall.”

------------------

”Först försvann mängder av duktiga från Avanza till Carnegie. Kaoset kring VD-tjänsten har ingen glömt. Att lägga ner Placera är en skandal som ingen lär glömma! Man lägger ner dåliga saker men på Avanza lägger man ner det som är bra och förlorar ständigt kompetensen”

------------------

”Tråkigt att den kompetenta Placeraredaktionen ska läggas ner som bidragit till Avanzas starka varumärke. Underhållande att de länkar till styrelsen i inlägget.”

------------------

”Att se Placera som en egen enhet ur ett ekonomiskt perspektiv förefaller lite trångsynt - här behöver man övertyga sig om nyttan och mervärdet det ger Avanza, trots att den kanske inte är direkt mätbar.”

------------------

”Inte ett bra beslut av Avanza behåll Placera.”

------------------

”det är väldigt sorgligt att Avanza lägger ner Placera, vi kommer sakna placera och det var ju den enda informationen källa vi använde”

------------------

”Himla trist! Placera är en av det bästa delarna av Avanza.”

------------------

”Avanza lägger ned Placera Media - en av Sveriges nördigaste ekonomiredaktioner och hem för aktierävar. Det var oväntat!”

------------------

”Tråkigt, Placera har varit bra #Avanza”

------------------

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -