Det var lite svängigt på börserna under veckan som gick men när den kan summeras så var det ganska mycket som var uppåt. Den svenska landade däremot runt nolla. S&P500 var upp med 0,9 procent, och leker med nya rekordnivåer och uppgång för Stoxx600 landade på 0,6 procent.
I Kina var det rejäla svängningar i takt med att den politiska ledingen presenterade nya stimulansåtgärder som inte alltid nådde upp till marknadens förväntningar. Natten mot måndag har dock centralbanken sänkt räntorna. Dessutom var fredagens kinesiska makrosiffror något bättre än marknaden hade räknat med.
ECB sänkte som väntat räntan med 25 punkter i samband med förra veckans penningpolitiska besked. Beskeden i samband med mötet var de numera sedvanliga med att räntebesluten styrs av inkommande data och att banken inte har bundit sig vid någon form av specifik räntebana. Även om riktningen nog är tydligt, som ECB-chefen Christine Lagarde uttryckte det på den efterföljande presskonferensen. Så ändå ett besked som kan tolkas åt det lite mjukare hållet. Vilket också märks på att de korta räntorna sjönk i både EMU-området och Sverige.
I USA har däremot inte räntorna sjunkit och det kan bland annat hänföras till riktigt hyggliga makrosiffror. Framför allt fortsätter hushållen att hålla uppe shoppingviljan. Starka makrodata parat med en inflation som inte riktigt vill ge med sig gör läget i amerikansk ekonomi högintressant. Vi noterar dessutom att förväntningarna på kommande räntesänkningar fortsätter att skruvas ner. Veckans Beige book (onsdag) , de preliminära inköpschefsindexen för oktober (torsdag) samt en mätning av hushållshumöret (fredag)blir därmed intressant läsning. Även om det mesta just nu överskuggas av det kommande presidentvalet och rapportperioden.
På makrofronten blir de preliminära inköpschefsindexen för EMU-området en av veckans höjdpunkter tillsammans med den färska prognos över världsekonomin som IMF släpper på tisdag. Vi på Placera tycker att konjunkturläget är ovanligt svårbedömt för tillfället och ser fram emot den rapporten.
För svenskt vidkommande är det tunt med tunga makronyheter. Onsdagens tal av vice riksbankschefen Per Jansson kan i alla fall kvala in i kategorin, givet läget, liksom fredagens siffror över hushållsutlåningen. Det är väl också dags att lägga lite extra fokus på den svenska kronan som återigen har börjat försvagas. Det är också dags för en riktigt tung rapportvecka.
Måndag
Tämligen tomt på makroagendan. Tyska producentpriser väntas visa på ett svagt pristryck i den tyska ekonomin. IMF inleder sitt årsmöte.
Tisdag
Siffror över statsskulderna i EMU-området lär vara dyster läsning och lär spä på diskussionen om ohållbara statsskulder inte bara i EMU-området. IMF publicerar sin prognos över världsekonomin och den lär röna ganska stort intresse då det ekonomiska läget, trots en strid ström av räntesänkningar, är ovanligt svårbedömt.
Onsdag
Vice riksbankschefen Per Jansson håller tal och eftersom han tillhör den mer aktivistiska falangen i riksbanksdirektionen är det alltid intressant att höra hur hans funderingar går. Bank of Canada lämnar räntebesked och det är jämnt skägg mellan om det blir en räntesänkning med 25 eller 50 punkter. Feds Beige book, som är en regional sammanställning av det ekonomiska läget, lär läsas med lite extra intresse just nu.
Torsdag
De preliminära inköpschefsindexen för oktober rullas ut på bred front. Det väntas fortsatt vara tjänstesektorn som drar konjunkturlasset men de flesta hoppas på att det ska synas lite förbättringar även i industrin. Framför allt gäller detta i EMU-området där även tjänstesektorn visat tecken på att svalna av.
Fredag
Svensk hushållsutlåning har inte tagit någon vidare fart trots Riksbankens räntesänkningar men den rör sig ändå uppåt. Bättre fart i september? Notera också att företagsutlåningen fortsatt att sjunka. Inget speciellt bra tecken sett till investeringsviljan. Tysk ekonomi fortsätter att underprestera och IFO-index för oktober lär bara bli en bekräftelse på detta. Dessutom intressant mätning av hushållshumöret i USA. Ekonomi sägs vara presidentvalets viktigaste fråga och många amerikaner är missnöjda med det nuvarande läget trots att de shoppar på.